fbpx
 
Dosarul DNA al lui Șaramet. Subordonații îl acuză: „Știa ce face. I-am zis să nu plătească și nu a ținut cont”

Dosarul DNA al lui Șaramet. Subordonații îl acuză: „Știa ce face. I-am zis să nu plătească și nu a ținut cont”


O mică fraudă de 130.000 de lei dintr-o investiție de 410.000 de lei: firma a fost plătită de fostul manager al Spitalului Socola, deși doi salariați i-au spus că lucrarea nu este terminată și nu trebuie dați bani

Bogdan Șaramet a virat suma fără niciun motiv rațional, iar patronul a dispărut și a lăsat spitalul plin de șanțuri

Dosarul arată foarte realist modul abuziv în care sunt conduse unitățile de stat: în ciuda analizelor, a argumentelor logice și a bunului-simț, conducătorii iau decizii discreționare, transferând bugete publice în buzunare private

Șaramet este învinuit de DNA, alături de 3 angajați de la Socola. Doi au făcut acorduri de recunoaștere și spun că l-au prevenit pe manager că afacerea e necurată

Subiectul fusese descris în aprilie 2021 de REPORTER DE IAȘI

În afacerea de 100.000 de euro, prin care s-au înlocuit conductele de apă de la Institutul de Psihiatrie Socola, doi dintre inculpați au făcut acord de recunoaștere, iar DNA a propus 2 ani de închisoare cu amândarea executării.
Bogdan Șaramet, fostul manager, și Radu Ignat, omul său de încredere, nu recunosc nimic și merg în instanță ca învinuiți. În mărturiile celor care au semnat acord de recunoaștere, aceștia spun că Șaramet și Ignat cunoșteau faptul că plătesc o lucrare care nu fusese finalizată.
Suma a fost achitată integral, dar la expertiză a reieșit că nu se efectuaseră lucrări de 129.000 de lei, adică 25% din valoarea totală. Puțin peste 40.000 de lei s-au recuperat din garanția depusă de firma executantă.
„Era evident că nu este gata, curtea era răvășită, simpla observație a acestui lucru însemna că nu trebuie plătită toată suma”, au spus angajații care au semnat acordurile.
Avocatul lui Bogdan Șaramet din dosarul de la DNA spune că acesta nu a știut că lucrările nu sunt finalizate și că nu există prejudiciu.

Firma din Câmpulung n-a acoperit șanțurile și nici nu a făcut căminele de vizitare

O regulă simplă: lucrările se transferau pe anul următor

Institutul de Psihiatrie Socola a obținut, în 2020, bani pentru schimbarea conductelor de apă rece din curtea spitalului, puse în funcțiune în 1970. Din cauza vechimii, de multe ori analizele apei ieșeau necorespunzătoare.

Achiziția a fost făcută pe SICAP la 27 noiembrie 2020, valoarea de atribuire fiind 412.000 de lei (fără TVA). Contractul l-a adjudecat CA.O.Cons SRL din Câmpulung Moldovenesc.

Pentru că anul bugetar se termina pe 31 decembrie, procedura prevedea, pentru lucrările nefinalizate, o recepție parțială, decontarea procentului din lucrări finalizat, urmând ca în anul următor să fie reluate lucrările, pe o nouă filă bugetară. Suma rămasă necheltuită era returnată Ministerului Sănătății, urmând să fie prinsă în următorul buget.
Conducerea Spitalului Socola a decis să achite toată suma, iar lucrările au fost ulterior abandonate, curtea a rămas răvășită.

Șaramet a fost avertizat: 129.000 de lei pagubă

În dosar, procurorii DNA au discutat cu unul dintre inginerii angajați la spital, Adrian Chiroșcă. Acesta îi înaintase o adresă managerului Bogdan Șaramet, pe 28 ianuarie 2021, la o lună după ce instituția plătise integral lucrarea, în care detalia ce nu este în regulă: lipsește compactarea pe 2.100 mp, montarea de plăci din beton pe căminele de pe carosabil – 17 buc., refacerea drumurilor din beton - 170 mp, refacerea asfaltului -  1.230 mp, montarea căminelor– 17 buc., montarea hidranților –24 buc., armături de vane – 36 buc.

În același document, inginerul calcula valoarea lucrărilor nefinalizate: 129.000 de lei. Ar fi trebuit să fie responsabil de șantier, dar pentru că nu i s-a pus documentația tehnică la dispoziție la timp, a refuzat.

Inginerul Chiroșcă mai scria: „Conform legislației, spitalele trebuie să aibă rezervoare de înmagazinare a apei pentru 48 de ore, în caz de avarie, plus rezervă PSI pentru hidranții existenți, calculați să funcționeze timp de 7 ore. Proiectul nu are așa ceva, în proiect au fost trecute drept rezervoare pentru înmagazinarea apei 3 rezervoare vechi de combustibil aflate pe un teren care nu nici măcar nu este în proprietatea spitalului. Persoanele din comisia de recepție trebuiau să se sesizeze ca nu sunt rezervoare pe terenul spitalului și să ceară refacerea proiectului. De asemenea, trebuiau să se sesizeze că imobilele nu au conectare la instalația nouă de apă”.

Radu Ignat, aterizat la Socola de la Galați, omul de încredere pe care Bogdan Șaramet voia să-l pună șef la Achiziții

Diferența de atitudine: un angajat a refuzat să semneze

Doi dintre membrii comisiei care a realizat recepția lucrării, pe 29 decembrie 2020, ca fiind finalizată, Alin Atanasiu și Raul Gabriel Zaharia, acuzați de fals intelectual și abuz în serviciu, au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției, urmând să primească amânarea executării.

Inginerul Alin Adrian Atanasiu scrie în declarația sa că l-a infornat în ziua semnării procesului verbal de recepție pe manager că lucrările nu sunt finalizate.
Doi membri ai comisiei au refuzat să semneze procesul verbal de recepție: Dan Iacob, unul dintre ei, a cerut să nu facă deloc parte din comisie și a motivat la DNA că era clar vizibil că nu este gata rețeaua nouă de apă. Silviu Țicău a refuzat să semneze.

Documentul de recepție a fost semnat în final de președintele comisiei, Radu Bogdan Ignat (învinuit în dosar), și de către Raul Gabriel Zaharia și Adrian Alin Atanasiu.

Plata s-a făcut în 24 de ore, Șaramet știa adevărul

A doua zi, pe 30 decembrie 2020, Institutul de Psihiatrie Socola făcea și plata: 490.322 de lei cu TVA, suma cuvenită firmei dacă ar fi terminat lucrarea. CA.O Cons Câmpulung Moldovenesc a dat înapoi 41.200 de lei, reprezentând garanția de bună execuție, în mai 2021, prin virament la Trezorerie. Aceasta după ce scandalul devenise deja public și DNA demarase ancheta.
Procurorii mai notează că managerul spitalului știa situația reală și printr-o adresă oficială de la constructor: firma din Câmpulung înregistrase un document anterior recepției finale în care spunea că, din cauza vremii nefavorabile, nu a reușit să monteze și să refacă tot.

Lucrarea a fost făcută de mântuială, șantierul fiind abandonat înainte de Revelion

Omul lui Șaramet făcea presiuni pe șefa de la Achiziții

Procurorii spun că președintele comisiei de recepție, Radu Ignat, îl ținea la curent pe manager cu tot ce se întâmplă. Mai mult, spun ei, Bogdan Șaramet făcuse presiuni asupra șefei de la Achiziții, Alina Genoveva  Bozaru, să facă schimb de funcții cu Ignat: ea să meargă șef la Managementul Calității, el să fie șef la Achiziții. Acest lucru ar demonstra relația strânsă dintre cei doi.

„Din februarie 2020, când a fost instalat Șaramet, Ignat Radu Bogdan a făcut presiuni să facem schimb de posturi: el șef la Achiziții, eu în locul său, la Management Calitate. Radu Ignat a fost auditor, apoi a fost pus de Șaramet pe această funcție. Am fost chemată și la Șaramet, apoi Ignat mi-a spus că, dacă mai am ceva de discutat cu managerul, să îi spun lui. După o perioadă, mi s-a transmis că pot păstra funcția, dar cu o colaborare strânsă cu Ignat”, explică Alina Bozaru care era relația Ignat-Șaramet.

Radu Ignat – un fel de „am furat, dar am și făcut”

Alin Adrian Atanasiu povestește o scenă în care fostul manager de la Socola putea să refuze plata, dar a mers mai departe. Ignat Radu m-a dus într-un birou unde erau Șaramet, un jurist și reprezentantul CA.O Cons, pe 29 decembrie, în ziua semnării procesului verbal. Eu nu voiam să semnez. L-am întrebat pe Șaramet dacă are încredere în reprezentantul firmei, el a spus că da, că va termina lucrarea. Deși era evident că nu este gata, se vedea afară că nu este finalizată, a declarat Atanasiu procurorilor.

După aceea, firma a încasat toți banii, dar muncitorii s-au făcut nevăzuți. Procurorii scriu în rechizitoriu că nici la data apariției articolelor de presă, în primăvara anului 2021, șantierul nu era finalizat.

Radu Ignat, omul adus de Șaramet la Socola, s-a disculpat acum în fața REPORTER DE IAȘI și a lăsat să se întrevadă cum își gândește apărarea: „Eu sunt economist, nu sunt tehnician. Inginerii din comisie au spus că lucrarea este finalizată, așa că a fost semnat procesul verbal de recepție. Într-adevăr, doi membri au refuzat să semneze, dar nu pentru că era ceva în neregulă, ci pentru că unul are soția angajată la Financiar, celălalt era într-un litigiu cu spitalul. Despre faptul că existau gropile am o explicație foarte simplă: cum putea vedea țeava nouă că este montată dacă era astupată? Sunt învinuit și sunt la rândul meu păgubit, din cauza unui sechestru, în condițiile în care rețeaua de apă, oricum subevaluată la preț, a fost finalizată fără cheltuieli în plus, din executarea garanției firmei”.
Radu Ignat a fost președintele comisiei de recepție și a militat pentru achitarea integrală a sumei, în ciuda situației evidente din teren.

Bogdan Șaramet a fost o prezență meteorică la Socola, fiind demis după deschiderea acestui dosar de către DNA

Șaramet vorbește prin avocat: „S-a bazat pe recepție”

Fostul manager, Bogdan Șaramet, învinuit în dosar, a declarat că nu cunoștea faptul că mai sunt lucrări de executat și mai mult nu comentează. Avocatul său, Cătălin Boacnă, a precizat: Noi nu am dat declarații, am zis că dăm la un termen ulterior. Bogdan Șaramet nu știa la data recepției dacă este gata lucrarea sau nu. În atribuțiile sale era doar să facă plata, ceea ce a și făcut, pe baza recepției. Finalizarea rețelei era o prioritate, am depus la dosar documente din care reiese că era în inetresul pacienților, pentru că analizeze indicau că apa din rețeaua veche este infestată cu fecale.

Article image
Conducerea Institutului de Psihiatrie Socola din Iași a plătit integral și a recepționat o lucrare de schimbare a conductelor de apă rece din unitatea medicală fără ca aceasta să fie finalizată. A fost aleasă o comisie de recepție a lucrării care a semnat că totul este gata și funcțional, în condițiile în care în curtea spitalului sunt și acum șanțuri rămase descoperite și pavilioanele nu sunt cuplate. Procurorii investigh...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 15 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: