fbpx
 
AP AP

Armata ucraineană e pregătită pentru contraofensivă. Zelenski: „Vom putea să ne eliberăm teritoriul”


Armata ucraineană e pregătită pentru contraofensivă, dar succesul depinde de furnizarea armamentului occidental, spune președintele Zelenski.

Liderul de la Kiev a precizat că operaţiunea militară vizează inclusiv eliberarea Peninsulei Crimeea de sub ocupaţia rușilor.

Între timp, un oraș din regiunea Herson, ocupat de ruși, a rămas fără electricitate după atacurile artileriei ucrainene.

Într-o întâlnire la care au luat parte jurnaliștii din țările scandinave, președintele Volodimir Zelenski a atins un subiect fierbinte: mult-așteptata contraofensivă ucraineană.

Volodimir Zelenski: „Va fi o contraofensivă. Ne pregătim pentru ea. Se va întâmpla. Cred cu adevărat că va fi un succes și vom putea să ne eliberăm teritoriul. Nu pot să spun în detaliu când și cum se va întâmpla. Voi spune doar atât: multe lucruri depind de noi, dar există mai multe aspecte în ceea ce privește furnizarea unor anumite arme”.

Unul dintre obiective este eliberarea Peninsulei Crimeea. Liderul de la Kiev a confirmat astfel opiniile unor analişti, care susțin că armata ucraineană ar urma să înceapă operațiunea în sud-estul țării, dinspre Zaporojie în direcţia Mării Azov, pentru a încerca să rupă legătura terestră a Rusiei cu Crimeea şi cu teritoriul ocupat din sudul Ucrainei.

În schimb, șeful miliției Wagner, care conduce asaltul din est, de la Bahmut, e convins că forțele armate ale Ucrainei vor lansa contraatacul pe 15 mai.

Evgheni Prigojin i-a dat un ultimatum ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu. I-ar fi trimis o scrisoare în care îi cere muniție. Dacă acest lucru nu se întâmplă, mercenarii își vor părăsi pozițiile din Bahmut.

Între timp, în regiunea Herson, din sud, autoritățile le-au cerut locuitorilor să plece cât mai repede, pentru că forțele rusești intensifică bombardamentele în zonă.

După aproape o jumătate de zi, incendiul care a mistuit un depozit de petrol din Sevastopol a fost, în cele din urmă, stins. Guvernatorul instalat de Moscova în zonă a recunoscut că, cel mai probabil, a fost provocat de un atac cu o dronă, fără să acuze explicit Kievul. Patru rezervoare au ars complet.

Dronele ucrainene au atacat în mod regulat Crimeea - peninsula din Marea Neagră anexată de Rusia în 2014 - și principalul său port, Sevastopol. Iar în ultimele săptămâni s-au intensificat. Însă Kievul nu a revendicat aproape niciodată atacurile.

Pe de altă parte, Kremlinul va depune un protest diplomatic oficial față de ceea ce numește confiscarea ilegală a școlii ambasadei din Varșovia de către autoritățile poloneze. Canalul național de știri polonez a difuzat imagini cu polițiști în fața școlii unde învățau copiii diplomaților ruși.

„Opinia noastră, care a fost confirmată de instanțele de judecată, este că această proprietate aparține statului polonez și a fost luată ilegal de Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30