fbpx
 
Flagrant: primarul Bălan își face stână cu utilaje și angajați ai Primăriei. Baron pe moșia proprie / VIDEO EXCLUSIV

Flagrant: primarul Bălan își face stână cu utilaje și angajați ai Primăriei. Baron pe moșia proprie / VIDEO EXCLUSIV


Ieri, în miezul zilei, primarul din Bârnova coordona lucrările la ridicarea unei ferme în Pietrărie

Era însoțit de un excavator de la Primărie, de un subaltern și de oameni obligați să facă muncă în folosul comunității

Mihai Bălan trebuie să fie la ora aceea la programul său din serviciul public

Saivanul în construcție folosea curent electric din rețeaua publică, fără un contract legal

Dusterul Primăriei are inițialele primarului în numărul de înmatriculare – BAM, Bălan Aurel Mihai, modul său de a-și marca teritoriul: Bârnova este a lui

Primarul folosește angajați la investiția lui privată, ia terenuri din retrocedări, vinde loturi pentru blocuri din portofoliul propriu, primește apartamente de la dezvoltatori, adună peste 50 de proprietăți și are toată suburbia de 20.000 de locuitori la cheremul său

Pe același tipar, Apele Române au făcut lucrări la ranch-ul baronului Costel Alexe, iar DNA a făcut rechizitoriu și l-a trimis în instanță pe director

Primarul Mihai Bălan voia să se ascundă când a văzut REPORTER DE IAȘI în fieful său. Conducea mașina Primăriei, al cărei număr de înmatriculare are inițialele sale: BAM

În miezul zilei, ieri, primarul Mihai Bălan din Bârnova era șef de șantier. Coordona lucrările de construcție la o stână amplasată între sat și liziera pădurii, pe izlazul Pietrăria. Cu oameni și utilaje de la Primăria pe care o conduce.

„Ajut un nevoiaș”, a motivat el. Surse din localitate l-au contrazis: „E stâna lui. Prin interpus. Folosește la lucru angajați din Primărie și pe cei pe care instanța i-a pus la muncă în folosul comunității. E abuz în serviciu pe modelul fermei lui Alexe de la Sculeni. Tot la stâna aia a tras curent electric, iluminat public. E o practică la el să folosească salariații din subordine în interes personal”, a explicat cetățeanul din Bârnova, sub rezerva anonimatului.

După tunurile imobiliare de ordinul milioanelor de euro, acesta este un nou exemplu că primarul Mihai Bălan (PNL) consideră comuna Bârnova ca pe propria-i moșie.

Primarul a îngăimat câteva minciuni în surdină când a văzut echipa REPORTER DE IAȘI

Prins cu minciuna: n-a recunoscut că excavatorul este al Primăriei
Cu puțin înainte de ora 11:00, miercuri 24 mai, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI l-au surprins pe primarul Mihai Bălan pe șantierul de pe izlazul satului Pietrăria. 10-12 oameni lucrau la structura din metal și lemn a ceea ce părea un saivan. În centru, un buldoexcavator galben cu stema comunei și numărul „Bârnova IS 245”.

Excavatorul din imagine este al Primăriei Bârnova și era folosit la o lucrare privată, investiția personală a primarului Mihai Bălan

Inițial, Bălan a negat evidența: „Nu e de la Primărie”. După câteva minute, a admis că utilajul aparține comunei pe care o conduce. La fața locului era și o autoutilitară IS-11-BHV care aparține tot Primăriei. Dar și Dacia Duster cu numărul de înmatriculare IS-09-BAM – în traducere Bălan Aurel Mihai, inițialele primarului care și-a personalizat plăcuța la autoturismul Primăriei.

Conducătorul utilajului este tot angajat al Primăriei

Bălan a găsit scuze jenante
În cupa buldoexcavatorului era Doru Bălan, sudor, angajat al Primăriei. Un altul, Vasile Jugănaru, supraveghea lucrările. Om de încredere al primarului, Jugănaru a fost consilier local PNL, dar a demisionat în februarie 2021. Ulterior, primarul l-a pus șef al serviciului Gospodărire.

Al treilea, Cristi Pițac, dădea găuri în pământ cu un burghiu. Acesta, Pițac, este de la Asociația ACOR cea cu care Primăria Bârnova a încheiat contract pentru diferite servicii publice. „Acolo unde Primăria nu poate angaja pe grilă, se fac pe asociație. Omul muncește, Primăria plătește asociației care îi dă salariul”, a explicat schema un expert.

Primarul a încercat să spună că ajută un „om nevoiaș” cu utilajele comunei. Interpusul nu știa nimic despre propria lui investiție. Primarul i-a dat indicații scurte: „Nu mai vorbi!”

Sursele locale au susținut că în afara celor trei, restul muncitorilor de la stână erau persoane puse la muncă în folosul comunității din cauza neplății unor amenzi. De fapt, ei prestau la o afacere privată.
Primarul a negat că vreunul dintre muncitori ar fi salariat al comunei pe care o conduce.
„Nu e nimeni angajat de la Primărie aici. Mergeți și vedeți, femeia de serviciu e la Primărie, face curățenie, la fel și nea Titi, tractoristul”, a găsit o explicație jenantă primarul Mihai Bălan.

Mihai Bălan, alături de președintele CJ Costel Alexe, în urmă cu câteva zile, la sfințirea unei biserici. Amândoi sunt PNL, amândoi folosesc angajați ai statului la propriile lor afaceri. Alexe nu se dezice de Bălan deși dezvăluirile REPORTER din ultimele luni au avut impact major în rândul publicului

Nu există un contract de concesiune pentru pășune

Pentru prezența sa la stână, primarul a avut un motiv cusut cu ață albă. „Azi nu am program cu publicul, pot face teren. Ajut un om nevoiaș, pe Iordan care are oile”, a spus Bălan.

În fapt, omul indicat de primar drept Iordan s-a recomandat a fi Costel Avădanii. Care nici nu știa exact cât îl costă lucrările, nici de unde sunt oamenii. A îngăimat că ar avea vreo 100 de oi. Dar nu foarte convins de cifră.

Costel Avădanii, pretinsul proprietar al fermei de ovine. Surse autorizate spun că acesta e un simplu angajat al primarului

Altă neconcordanță: primarul a zis că-l ajută pe om că-i sărac, Avădanii a afirmat că a vândut niște oi ca să facă lucrarea de-acum.

Primarul a refuzat să spună dacă există un contract de concesiune și, dacă ar exista, pe ce valoare. Contractele de concesiune se înscriu în cartea funciară, iar procedurile se anunță pe site-ul Primăriei. Or, acum, nu apare nicio mențiune pe cartea acestui izlaz și nici pe pagina web a comunei.

Costel Pițac, angajat ACOR, adus de primar să-i muncească la moșia proprie

Au stâlpi de iluminat folosind energia din rețeaua publică: furt!

O altă discuție este dacă respectivele construcții de pe izlaz sunt sau nu autorizate. „Este o construcție provizorie, nu trebuie autorizație”, a afirmat primarul Mihai Bălan.

Acesta a fost contrazis de sursele locale: „E pășune, nu se poate face construcție, chiar provizorie, fără aviz de la Mediu și Direcția Agricolă și fără hotărâre de Consiliu Local. Trebuie autorizație”.
Un alt amănunt important: stâna are în mijloc, dar și lângă, mai mulți stâlpi de iluminat. Nici în acest caz răspunsul primarului nu a fost convingător:
„Plătește 30 de lei pe an ca orice locuitor”.

Sudorul Doru Bălan, alt angajat al Primăriei Bârnova, pus să muncească la afacerea proprie a baronului Mihai Bălan

Sursa din comună a precizat: „Este un parteneriat Primărie – furnizor de fibră optică. Ei pun stâlpii și fibra, Primăria pune corpurile de iluminat și plătește curentul. S-a extins în toate zonele unde au pământ primarul și rudele sale. În schimb, străzi centrale din comună, cu sute de case, nu beneficiază de iluminat public”.

Și încă un detaliu: curentul electric a fost aprins ieri în tot satul Pietrăria ca să poată suda. „L-au ținut aprins pentru că altfel nu avea cum lucra la stână”, a spus un localnic.

Și autoutilitara este tot a Primăriei Bârnova și este folosita în interes personal de primar

Este exact copia cazului Apele Române-Costel Alexe, un dosar DNA
În concluzie, în mijlocul săptămânii, miercuri în amiaza mare, la ora la care Mihai Bălan trebuia să lucreze pentru comunitatea care l-a ales, el era la stână. Cu oameni, mașini și utilaje de la Primărie se lucra la construcția neautorizată a unei stâne care beneficiază de iluminat public pe un teren despre care nu sunt publicate acte care sa ateste că ar fi concesionat. Iar primarul a refuzat să lămurească situația.

Mihai Bălan coordonează lucrările la construirea unei stâne în timpul programului de la Primărie

Acest caz seamănă, ca două picături de apă, cu un altul despre care REPORTER DE IAȘI a relatat în exclusivitate. Petru Avram, fostul director al Administrație Bazinale de Apă Prut-Bârlad, cumătru cu Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a fost trimis în judecată anul trecut de procurorii DNA.

Anchetatorii au reținut în sarcina lui Avram comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și influențarea declarațiilor pentru că a obligat niște muncitori din subordine să efectueze lucrări la domeniul privat al familiei Alexe de la Sculeni. Iar ulterior a încercat să-și șteargă urmele, însă tentativa de mușamalizare a avut loc chiar sub nasul DNA, care îl avea deja sub observație.

Mihai Bălan s-a crispat, apoi a început să improvizeze niște minciuni

Primarul Bălan, rețetă grobiană de îmbogățire din pământul localnicilor

Suplimentar, de patru luni, REPORTER DE IAȘI scrie aproape săptămânal despre tunurile imobiliare pe care le-au tras la Bârnova neamurile primarului Mihai Bălan: socrii, cuscra, nora, fiul.
Una dintre metode: ca primar, Mihai Bălan a restituit pământurile confiscate de comuniști, iar fiul, nora sau cuscra sa le-au cumpărat la prețuri de nimic.

A doua: rubedeniile primarului au achiziționat, la prețuri preferențiale, de două-trei ori mai mici decât ale pieței, apartamente de la dezvoltatorii din comună pe care primarul Bălan îi autoriza sau le dădea supraetajări.

Astfel, familia extinsă Bălan, prin cele două procedee, a devenit proprietara unei suprafețe cumulate de aproximativ 10 hectare la care se adaugă zeci de apartamente și de vile.

Article image
Demonstrație finală: din 2,5 ha luate prin antecontract, înainte de retrocedare, de la un bătrân de 75 de ani, familia primarului din Bârnova s-a îmbogățit cu peste 1 milion de euro I-au dat 1,3 euro/mp și au vândut apoi cu sute de mii de euro Un dezvoltator a luat 800 mp de la primar, din acest teren, și i-a cedat parterul unui bloc de 400 mp Fiul primarului Bălan a impus: spațiul comercial va fi compact, iar viitorii l...
Autor Cezar Moraru Anchete 17 Mai 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30