fbpx
 
Confiscarea educaţiei: inginerii de milioane de euro în loc de şcoli publice

Confiscarea educaţiei: inginerii de milioane de euro în loc de şcoli publice


Demagog şi plin de emfază, Chirica spune că el susţine educaţia, scrisă cu majuscule, şi că nu poate dormi noaptea de grija asta.

Eu nu mai am de mult aşteptări de la ţara asta, sunt absolut lămurit cu stratificarea socială care menţine subdezvoltarea şi îi îmbogăţeşte pe securişti şi pe marii mafioţi cu gulere albe, dar vreau doar să rămână consemnat câte un răspuns pe care îl dau ca să mă răcoresc.

Mihai Chirica n-a făcut nimic pentru educaţie. A renovat 8 săli de clasă în 10 ani. În 14 şcoli generale din cele 26 din Iaşi se învaţă în două schimburi. Adică în 60% din şcoli, copiiii pleacă noaptea de la ore. E o statistică îngrozitoare care arată de fapt subdezvoltarea: ieşenii de rând trăiesc prost, se chinuie, iar Chirica şi nomenclatura de partid îşi ţin copiii la Naţional, pe pile, şi perorează idealuri şi bune intenţii.

În Iaşi în ultimii 30 de ani nu s-a construit nici măcar o singură şcoală. Ar fi costat 3 milioane de euro/an, cât dă Chirica la neamurile-căpușă din Primărie şi pe festivaluri la care nu vine nimeni. Chirica lucrează de 21 de ani în Primărie, a fost director tehnic (Nr. 3), viceprimar (Nr. 2) şi primar (Nr. 1) şi nu s-a gândit nicio clipă să construiască o şcoală. Copiii lui Chirica n-au învăţat niciodată după-amiaza, el n-ar fi conceput asta, şi astfel n-a simţit urgenţa.

Sunt şcoli în Iaşi care se roagă de primar de 8 ani să le mai scape un pic de supraaglomerare, să le mai ajute cu un corp nou, cu minim 8-9 clase. Chirica n-a construit absolut nimic deşi stă de ani de zile cu fundul pe sute de milioane de euro. Nu, Chirica a mutat toţi banii la spaţii verzi şi pavele, pe comisioane enorme, şi a cheltuit doar 15% din bugetul de investiţii. A menţinut sistemul de termoficare pe nişte cheltuieli uriaşe, a băgat sute de milioane de lei pe gratuităţi la transportul public, ca să aibă sub control două surse uriaşe de parandărăt şi voturi. Atât îl duce capul, asta e mintea sa îngustă, indiferenţă faţă de miile de copii din cartiere ai căror părinţi tac şi înghit.

Oraşele mari din ţară au construit în ultimii 10-15 ani cel puţin 1-2 campusuri şcolare noi. S-a arătat măcar interesul. Chirica a ignorat apelurile disperate ale conducerii Liceului Pedagogic, considerându-se lezat în amorul propriu. Trageţi-l de guler pe Chirica şi vă veţi face cel mai mare duşman pe viaţă. Chirica n-a renovat cu 11 milioane de euro Școala Normală, în care mai încăpeau 1.000 de elevi, şi el se dă marele promotor al Educaţiei?!

Chirica n-a ridicat nici măcar o singură şcoală nouă într-un cartier muncitoresc. Sunt şcoli în Iaşi atât de aglomerate încât elevii învaţă până şi în debaraua femeii de serviciu, printre mopuri. Dar ăia sunt săraci şi proşti. Nu se revoltă.

Chirica instituie un model de societate sud-americană, cu bogaţi şi săraci, cu un complex şcolar de lux, pe 8 ha, dedicat familiilor dispuse să plătească minim 5.000 de euro taxe/an, sau 10.000 dacă sunt doi copii. Disparităţile sociale şi demagogia tipice Americii Latine subt un blestem pentru România. Din păcate acesta e modelul de 33 de ani: valori europene şi pro-NATO la export, corupţie generalizată la intern. E modelul care provoacă crize economice permanente şi care ţine de 200 de ani America de Sud în subdezvoltare. Exact asta face şi Chirica la Iaşi. O juntă securist-naționalistă, cu spoială tradițional-creștină, care nu face decât să fure tot şi să creeze inechităţi uriaşe în distribuirea averii publice. 80% din bugetul Iaşului e pentru o minoritate care se perpetuează la Putere şi doar 20% este pentru Dezvoltare! Asta e ceva concret, nu inventat.

Chirica ar trebui să-i dea pământ Corporaţiei Ortodoxe doar pe bază de scrisoare de garanţie. Să le impună 3 ani de demarare a investiţiei şi maxim 5 ani de finalizare. Să impună ca minim 40% din elevii acelei şcoli să fie primiţi fără taxe, pentru că asta înseamnă beneficii pentru terenul primit. Chirica ar trebui să se gândească la ieşeni, nu la camarila din jurul său.

Article image
La inițiativa primarului Mihai Chirica, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 23 august se află un proiect prin care se propune ca un teren public de 7,8 hectare din Moara de Vânt să fie atribuit gratuit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru construirea unui campus școlar, continuare a Școlii Varlaam Mitropolitul Anunțul despre proiect fost făcut public vineri seara, pe o ordine de zi suplimentară, fără a fi...
Autor cristi tanasa Anchete 21 August 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31