fbpx
 
Plăcerile vinovate ale ieșenilor: să voteze corupți și să-și taie aripile

Plăcerile vinovate ale ieșenilor: să voteze corupți și să-și taie aripile


Calendarul Dosarului Tabla e interesant pentru factorul politic şi pentru publicul larg, pentru că reflectă tipul de societate pe care îl construim aici, la Iaşi. Suntem o comunitate de mâna a şaptea, care stă în promiscuitatea unor sentinţe aşteptate cu sufletul la gură, sau privim spre viitor într-o formulă în care nu există dosare de corupţie şi candidaţi penali?

Astăzi se judecă apelul în Dosarul Tabla la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Existând o decizie pe fond, la apel n-ar trebui să fie mai mult de două termene. La ICCJ se dau intervale foarte scurte, de două-trei săptămâni, de la un termen la altul. Suntem în septembrie, în octombrie s-ar putea încheia faza din Camera Preliminară.

Specificul la ÎCCJ este că se scriu mult mai greu motivările la hotărâri (care trebuie date simultan cu decizia luată), deci ne-am putea aştepta ca pronunţarea să dureze până în decembrie. PNL ar putea spune că aşteaptă această decizie pentru a nu tăia aripile unui fiu atât de iubit al partidului, onor Costel Alexe.

Dar dacă se ajunge pe fond, ce va spune mai departe PNL? Repet, termenele la ÎCCJ sunt foarte scurte, dacă procesul începe în februarie-martie, până în septembrie, dată alegerilor locale, s-ar putea da prima sentinţă. Dosarul va fi mediatizat în detaliu, Opoziţia va crea atmosferă în jurul procesului la fiecare termen, PNL va trebui să explice că un candidat aflat într-o fază avansată de judecată într-un dosar de corupţie este indispensabil viitorului întregului judeţ. Cum explici acest lucru? PNL va fi mai retrograd decât PSD-ul condus de Liviu Dragnea. Sunt ieşenii dispuşi să accepte această situaţie ingrată, transformându-ne în masa de manevră a unui regim autoritar şi corupt? E un test pentru toţi alegătorii. E un test şi pentru PNL, dar sunt convins de cinismul lor şi că îi lasă rece paralela cu Dragnea.

Cherecheș de la Baia Mare a fost nevoit oarecum să joace cartea independentă, nefiind asumat nici de PSD, nici de PNL. E un primar izolat, într-un oraş fără mari ambiţii, fără mari provocări, o scenă periferică pentru un ins la fel de bizar şi indigest ca Radu Mazăre înainte de fuga în Madagascar.

Ieşenii trebuie să-şi asume dacă iau modelul Baia Mare drept unul de urmat, dacă un candidat ciuruit de judecători este exact ce îşi doresc. De mult aşteptau să voteze un individ cu două trimiteri în judecată şi care a divorţat de formă ca să scape de acuzaţia că ar fi furat 20 de tone de tablă. Ieşenii trebuie să-şi dea singuri răspunsul: cât de exigenţi sunt cu ei înşişi atunci când devin solidari, identificându-se prin vot cu un ins care fură noaptea tablă aruncând-o peste gardul combinatului. Dacă ăsta e nivelul ieşenilor, că de la PNL am spus că nu avem aşteptări, atunci aşa să fie.

La fel şi în cazul lui Mihai Chirica. Apelul său în Dosarul Cheșcu de la Camera Preliminară s-a amânat pentru 3 octombrie. Nu va mai dura mult nici aici. Defilăm cu doi trimişi în judecată care de-a lungul întregului an 2024 vor avea termene în procese de corupţie. Şi între două înfăţişări ne vor da lecţii de integritate. La Chirica vin şi alte dosare din urmă, iar omul a spus că e 99% candidatul PNL, având desigur o largă susţinere populară, pentru că, nu-i aşa, ieşenilor le plac corupţia şi subdezvoltarea. De la asta chiar nu se dau în lături, e plăcerea lor vinovată. Cât mai multe condamnări, cât mai puţine investiţii, cât mai mare indicele de fericire...

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30