fbpx
 
Cazul Grigoraș, o anchetă despre angajări ilegale, descrie un stat eșuat

Cazul Grigoraș, o anchetă despre angajări ilegale, descrie un stat eșuat


Subiectul de luni, 16 octombrie, cu subprefectul Marian Grigoraș nu este tabloidal. Nu este despre viaţa personală, ci despre angajările ilegale din sistemul public. Trebuie să fie limpede acest lucru.

Mara Gheran fusese descoperită de REPORTER DE IAŞI în luna iulie, când a obţinut transferul de la Primăria Podu Iloaiei la Primăria Iaşi. Ne-a atras atenţia cazul şi am aflat imediat că tânăra mai lucrase în ultimii trei ani la Cancelaria Prefectului şi la Apavital. Trambulina de la Podu Iloaiei la Iaşi s-a făcut printr-o detaşare fictivă, de tipul Chelneriţei de la Apele Române, pentru că speranţa administraţiei ieşene nu a părăsit niciodată marele oraş.

Peste tot intrase fără concurs. Salariul ei a crescut de la o instituţie la alta, în pas alert, până la 7.000 de lei brut. În articolul din iulie, Marian Grigoraș, prefectul care o angajase, explică faptul că el ia decizii înţelepte şi trebuie să-i acordăm încredere. De fapt prefectul îi scria angajatei sale pe Whats App că a luat gel de duş care face spumă şi se oferea să-i prepare el cafeaua dimineaţa. Acestea erau sarcinile de serviciu ale unui prefect.

O tânără sare rapid treptele în ierarhia publică, fiind primită peste tot cu braţele deschise, la „recomandarea" fostului prefect, iar noi trebuie să tratăm cu discreţie tărăşenia, să nu le tulburăm liniştea, să nu le punem oglinda în faţă, arătându-le goliciunea. Aici e vorba de serviciul public, nu de viaţă personală.

În 2015, DNA n-ar fi trebuit să-l ancheteze pe Gheorghe Nichita pentru relaţia cu Adina Samson, pe care o angajase la cabinetul lui personal. Iar judecătorii n-ar fi trebuit să-l condamne, considerând că îi încalcă astfel intimitatea.

Subiectul Grigoraș e de fapt despre angajări ilegale în sistemul public, despre falsificarea competențelor şi confiscarea instituţiilor. Mara Gheran, expertă în relaţii personale, a ajuns acum angajată la Proiecte Europene în Primăria Iaşi. Dacă nici aici nu contează competența, atunci închideţi toate companiile private şi criteriile lor draconice de recrutare, plus codul etic care le guvernează.

Noi am scris despre Mara Gheran aşa cum am scris anul trecut despre fiica directoarei de la Creşe, care a fost angajată pe post de economist în Primăria Iaşi deşi avea studii de Relaţii Publice! Iar probele de concurs specificau negru pe alb că sunt necesare obligatoriu studiile economice, pe care Iuliana Ghioca nu le avea. Cazul e o batjocură pentru că singura contracandidată avea şi studiile cerute, învăţase şi luase 92 p la proba scrisă şi avea şi doi copii de hrănit acasă.

Prinţesa de la Creşe a fost aleasă deşi se încălcaseră toate condiţiile eliminatorii din concurs. Dosarul a fost deschis de Parchetul de pe lângă Judecătorie dar stă de doi ani ascuns într-un dulap. Mama Iuliei Ghioca e directoare în Primărie iar tatăl este ofiţer SRI. Stat eşuat!

La fel de obscen e şi cazul de la DSP, unde fiica şefei de la Resurse Umane a fost angajată ca inspector sanitar fără să aibă studii de Medicină sau de Control al Alimentelor. Ea a făcut Ştiinţele Comunicării şi trebuie să facă analize fizico-chimice şi organoleptice la DSP. ANFP a admis concursul deşi studiile solicitate sfidează interesele unui stat de drept. Cazul răstoarnă normele civilizaţiei în mii de ani de evoluţie: nu mai e nevoie de specializări, nu mai e cazul să existe universităţi, studii aplicate, nimeni nu mai are nevoie de şcoală, de o diplomă, nu mai e nevoie de nicio regulă. De ce-o fi inventat Hipocrate Medicina cu 2.500 de ani în urmă, dacă românii rezolvă problema cu o conţopistă? Cum am ajuns să fim mai sălbatici decât lumea antică?

Din nou: stat eşuat! Cu sau fără poze de alcov, toate cele trei cazuri sunt identice şi obscen e cuvântul care le descrie cel mai bine.

Article image
REPORTER o remarca pe Mara Gheran în iulie 2023, cu patru posturi la stat în ultimii trei ani: Prefectură, Apavital, Primăria Podu Iloaiei, Primăria Iași Marian Grigoraș, fost prefect, actual subprefect, chiar declara cum trebuie să avem încredere în alegerile sale, cum sunt angajați oameni de valoare în Cancelarie Fotografiile și discuțiile pe chat sunt din luna august a acestui an Cei doi stau întinși în pat, relaxați,...
Autor cristi tanasa Anchete 16 Octombrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30