fbpx
 
Alegerile într-un tur nu sunt alegeri

Alegerile într-un tur nu sunt alegeri


M-am întors de la Chişinău, unde peste două săptămâni sunt alegeri locale. Chişinăul oferă cel mai bun exemplu al turului 2, care în România nu mai există. Democraţia se câştigă în turul 2, când practic sunt noi alegeri faţă de primul tur.

În turul 2 toată lumea se mobilizează. În al doilea tur câştigă băieţii mari, atunci se dă lovitura de graţie. E cea mai mare lovitură dată democraţiei eliminarea alegerilor în două tururi. În România avem un simulacru de competiţie în fiefurile locale. E o mascaradă. Outsider-ii intră în alegeri sacrificându-se ca nişte miei la tăiere. Nimeni nu mai crede în aceste scrutinuri. E ca pe vremea Marii Adunări Naţionale, toată lumea ştie că e o păcăleală, toată lumea ştie rezutatul dinainte.

Prezenţa foarte scăzută la vot, din ce în ce mai mică, penalizează tocmai acest deficit democratic. Oamenii nu mai cred, nu mai speră, nu mai participă. Avem baroni siniştri pe care nu-i schimbă nimeni în judeţe. Buzatu era înşurubat în Consiliul Judeţean de 25 de ani şi ar mai fi stat 20. Pe Stănescu la Olt nu-l schimbă nimeni. Nici pe Cherecheș la Baia Mare şi exemple sunt la infinit. Nici pe Chirica la Iaşi. Cu 30% prezență la vot nu faci nimic. E o farsă, o maimuţăreală.

Dacă nu era turul 2, Maia Sandu n-ar mai fi câştigat niciodată alegerile. Dacă n-ar fi fost turul 2, Republica Moldova n-ar fi virat, cu şansă, spre Europa. Dacă n-ar fi fost spectacolul pe muchie de cuţit al mobilizării totale în al doilea tur al alegerilor, pe ruşi nu i-ai fi scos niciodată din Moldova.

Dacă nu era turul 2, Băsescu nu-l mai învingea pe Năstase. Partidul-stat imaginat de PSD ne-ar fi transformat într-o autocraţie de tip arab. Dacă nu era turul 2, Băsescu nu-l bătea nici pe Geoană. Nici măcar amărâtul de Iohannis nu l-ar fi învins pe Ponta dacă nu era turul 2. Mobilizarea uriaşă la vot din al doilea tur este adevăratul spectacol al marilor democraţii. Atunci se produc inflexiunile istoriei, atunci se schimbă totul şi masele mari capătă adevărata putere. Pentru că turul 2 dă încrederea. E lovitura epică pe care un popor o dă la ultima încleştare. E bomboana de pe colivă.

Sondajele baronilor locali sunt o manipulare grosieră. Oamenii nu cred în schimbare. Sunt resemnaţi. Într-un tur e imposibil să schimbi un tartor care controlează presa, toată administraţia şi serviciile publice, marile grupări bugetare (asistența socială, educaţia şi sănătatea) şi cea mai mare parte a pensionarilor din cartierele împânzite de agenţi electorali. Un candidat în funcţie pleacă de la 30% şi într-un tur îi este suficient. Experienţa tuturor oraşelor din România arată că nu poţi schimba un primar decât dacă îl suspenzi din funcţie şi-l ţii în arest. Şi nici atunci nu-i sigur.

Nu înţeleg aroganța, figurile de mare vedetă ale lui Mihai Chirica. Le-a scris liberalilor la 2 noaptea: „Dau cu voi de pământ de nu vă vedeţi!". Primarul de 55% îi ţine în viaţă pe cei de la PNL şi-i calcă în picioare dacă vrea. O tâmpenie! Mihai Chirica abia a luat 42% în 2020, cu 36.000 de voturi, la o prezenţă foarte slabă din partea ieşenilor. Iar dacă ar fi fost al doilea tur, Chirica pierdea, pentru că trendul se schimbase deja în ultimele două săptămâni: el scădea, Chichirău creştea. În două tururi, primarul de azi n-ar mai fi existat, pentru că ar fi rămas cu cele 36 de procente ale sale.

Chirica n-o să ia în 2024, cu încă două rechizitorii pe care le ţine sub capac cu toate resursele pe care şi le mobilizează în Justiţie, mai mult de 35%. Dacă în loc de 95.000 de voturi (prezenţa 30%), ar ieşi 120.000 de ieşeni la vot, Chirica ar pierde. Numără cu mari emoţii cele 30.000 de voturi care îi trebuie ca să rămână primar. 15.000 îi are asiguraţi din administraţie, restul se chinuie să-i ia de la pensionari şi de la asistaţi social prin nesfârşite băi de mulţime.

În mod normal, PNL ar trebui să-i dea mesaj lui Mihai Chirica: „Dăm noi cu tine de pământ de nu te vezi, dacă nu-ţi bagi minţile în cap, pentru că în două tururi ai pierde categoric alegerile. Dacă n-am ţine noi alegerile într-un singur tur, alături de PSD, ca să-ţi fie ţie bine, nu ne-ai folosi la nimic. Ne eşti dator vândut cu panarama asta de alegeri într-un singur tur, aşa că vezi-ţi de lungul nasului şi zi mersi că nu apăsăm pedala să te dăm afară cu toate dosarele pe care le ştii".

Alegerile într-un tur nu sunt alegeri. Sunt un produs contrafăcut, o înşelătorie. Nu crede nimeni că poate schimba cu adevărat ceva. Dacă vor candida Bodea, Chichirău, Balanișcu, Gurlui, Blăjuț este imposibil să baţi cele 30 de procente ale lui Chirica, pentru că restul de 70% se va împărţi la cinci. Se vor înşira toţi cu 20%, 15%, 12% etc. Abia în turul 2 s-ar fi produs revoluţia. Un lucru refuzat. Feudele rămân sub controlul tartorilor locali, nişte reţele corupte cu autonomie regională. Chirica este dator vândut PNL şi nu invers. El n-ar valora nimic dacă n-ar exista un singur tur.

Nu e nicio performanță să câştigi nişte alegeri cu 30.000 de voturi într-un tur. Nu e nicio laudă. PSD susţine că în turul 2 favoritul ar cumpăra voturi prin acte de mare corupţie, dar riscul e mult exagerat, acest pericol este infinit mai puţin serios decât pierderea uriaşă produsă de anularea turului 2. Adevărata Putere sunt regiunile, aici sunt banii, aici sunt Cupolele transpartinice şi găştile complicilor din Parchete şi din instanțe.

Nu vom avea alegeri la anul la Iaşi. Nici la Vaslui, nici la Suceava sau Botoşani. Vom avea nişte prim-secretari care vor ieşi din politică doar cu picioarele înainte sau cu cătuşele la mâini. Până atunci, orice împotrivire este inutilă. Orice abatere este irelevantă.

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31