fbpx
 
În spatele lui Cherecheș sunt PSD și PNL. Produsul etalon al unui sistem toxic pentru români / EDITORIAL

În spatele lui Cherecheș sunt PSD și PNL. Produsul etalon al unui sistem toxic pentru români / EDITORIAL


Cătălin Cherecheș este un produs toxic al minunatului sistem politic din România.
Baia Mare are 119.000 de cetăţeni cu drept de vot. La alegeri s-au prezentat doar 42.000 de băimăreni. Cherecheș a strâns doar 17.000 de voturi.

Următorul clasat a fost de la PNL, cu 11.500 de voturi. Dacă ar fi fost două tururi, Cherecheș pierdea 100% pentru că următorii clasaţi îi erau adversari înverşunaţi şi acumulaseră 60% din voturile primului tur.

Ai un baron care îşi conservă o treime din voturile exprimate, care, la rândul lor, reprezintă doar o treime din totalul alegătorilor. Deci cu o noime din totalul voturilor dintr-un oraş mediu din România, cu 11-12% scor real, te poţi eterniza în scaunul de primar, de mafiot-șef, pentru că aceasta este matematica pe care o permite sistemul cu un singur tur din România. O calamitate!

Toţi ceilalţi candidaţi sunt obligaţi să-şi împartă în 5-6 bucăţi diferenţa de 60% din voturi, o majoritate lejeră cu care l-ar bate fără probleme pe candidatul-baron în al doilea tur. Acest lucru se vede cu atât mai clar cu cât configuraţia Consiliului Local Baia Mare îi era net defavorabilă lui Cătălin Cherecheș: platforma acestuia a adunat doar 7 consilieri din 23. Lăsând deoparte cei doi reprezentanţi UDMR, balamaua care se lipeşte tot timpul de tabăra Puterii, majoritatea ostilă primarului ales era formată din 14 consilieri, adică exact 60% din voturi, cum spuneam mai sus că s-ar fi conturat rezultatul final dacă ar fi existat două tururi. Cherecheș n-ar mai fi existat de mult.

Asta e prima parte a acestei situaţii alienante.

Cherecheș a avut sprijinul PSD, iar PNL a dat următorul clasat, la o diferenţă de doar 5.500 de voturi. PNL-USR-PMP puteau face lejer majoritate, puteau pune doi viceprimari, puteau face agenda publică, puteau reforma instituţia capturată de trei mandate, puteau aduce normalitatea şi democraţia autentică într-un oraş de peste 100.000 de locuitori.

Dar PNL a ales să-şi trădeze propriul candidat şi să-i dea lui Cherecheș o nouă majoritate, alături de PSD şi UDMR. Deci în loc ca PNL să se gândească la interesul băimărenilor, ţinuţi ostatici de o administraţie coruptă şi izolată în marile trasee financiare şi de investiţii, ei s-au gândit la Cherecheș şi la împărţitul caşcavalului cu acesta. Blat post-electoral împotriva votului popular! Băimărenii au votat cu PNL şi USR sperând să-l dea jos pe Cherecheș, iar a doua zi după alegeri liberalii s-au vândut baronului. În istorie asta se pedepsea cu decapitarea.

Candidatul PNL şi reprezentanţii USR şi PMP au ieşit din sală la alegerea viceprimarilor, iar restul de 6 consilieri liberali au rămas şi au votat alături de Cătălin Cherecheș. În feuda Baia Mare, partidele n-au avut voie să facă propuneri în plen, proiectul de hotărâre venind direct redactat cu numele celor doi viceprimari. Aşa ceva este ilegal! Secretarul CL trebuia săltat de procurori a doua zi. S-a evitat orice posibilitate de răsturnare a complotului, pentru că teoretic adversarii primarului adunau 70% din voturi.

Aberaţiile în această feudă, ca în multe alte oraşe şi judeţe din România, sunt norma şi reprezintă o altă realitate, o distopie. Nu există rapoarte privind cheltuielile publice, nu există acces liber la informaţii, nu există o decență în menţinerea unor aparențe de normalitate, nu există proiecte viabile, investiţii, nu există dezvoltare. Doar un mălai adunat din taxe şi împărţit de o haită organizată.

Cătălin Cherecheș e un baron în putrefacţie. Asociat cu abuzul de substanţe, cu reacţii şi comportament deviant, palmat după tot felul de interpuşi într-un oraş în care legea e selectivă în mâna unor oligarhi locali, Cherecheș nu e adevăratul vinovat. E un simplu figurant al unui sistem malefic. Vinovaţi sunt Orban, Ciucă, Rareş Bogdan, mironosiţele false din PNL. Vinovat e PSD, cu Ciolacu şi tot neamul lor de baroni populişti şi abuzivi şi care ţin judeţele capturate în subdezvoltare. Vinovată e clica de la conducerea Justiţiei, găştile afiliate Serviciilor şi care transformă România în francize producătoare de bani.

Cherecheș e un produs toxic. O dată eliminat, mediul rămâne acelaşi. Toxic. Un mediu în care un golan abrutizat de vicii şi corupţie se menţine la putere cu 30% din voturile exprimate şi cu o Justiţie de carton care începe un dosar la 6 ani de la comiterea faptelor şi apoi îl instrumentează în alţi 10 ani. Timp în care baronul conduce netulburat, mângâiat pe creştet de aceste partide. PNL, PSD, PMP, UDMR, Mafia, spuneţi-le oricum...

Sistem toxic, nu indivizi. Cherecheș este doar Chirica peste doi ani. Noi vedem filmul de la Baia Mare şi îl trăim cu doi ani întârziere la Iaşi. În 2025, Mihai Chirica îşi va aştepta exact la fel sentinţele în procesele penale, iar ieşenii nu vor putea scăpa de el pentru că sistemul într-un singur tur nu permite asta. Iar Sistemul ni-l va ţine sub nas, mirosind a hoit politic până în ultima clipă. PNL, PSD, PMP ni-l vor livra pe tavă şi ni-l vor băga pe gât pentru că e singurul mod în care ei pot face bani. Altfel, ar preda Puterea oamenilor şi acest lucru e interzis în Manualul Baronilor Autonomi din România.

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31