fbpx
 
Justiţia franceză refuză extrădarea la Bucureşti a prințului Paul al României

Justiţia franceză refuză extrădarea la Bucureşti a prințului Paul al României


Curtea de Apel din Paris a refuzat, miercuri, să-l predea Bucureştiului pe Paul Philippe al României.

Solicitarea de extrădare a fost făcută, potrivit acestuia, în scop „politic”, pentru a executa o condamnare într-un caz de restituire ilegală de bunuri, transmite France Presse, conform Agerpres.

Camera pentru extrădări a Curţii de Apel din Paris a refuzat predarea „din cauza unui risc real de încălcare a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”.

Îmbrăcat într-un palton negru, costum albastru şi cămaşă mov, Paul Philipe Al Romaniei, cunoscut ca Paul din România, în vârstă de 75 de ani, a primit decizia cu un zâmbet, conform relatării AFP.

Această decizie poate fi atacată de către procurorul general.

Curtea de Apel Paris a refuzat, miercuri, predarea lui Paul-Philippe de România, invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România, au precizat surse judiciare, pentru News.ro.

Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie. Aceasta poate fi considerată o imixtiune în procedura de judecată a instanţelor din ţara noastră, mai precizează sursele judiciare, iar peprezentantul parchetului francez a anunţat că va face recurs în prezenta cauză.

Sursele judiciare au adăugat că instanţa franceză şi-a depăşit flagrant competenţele atribuite prin decizia-cadru JAI 2002/584 privind mandatul european de arestare.

Poate fi considerată o imixtiune în procedura de judecată a instanţelor din România, mai precizează sursele citate.

Reprezentantul parchetului francez a anunţat că va face recurs în prezenta cauză.

Sursele respective mai spun că elementul straniu din această soluţie este faptul că pare a fi o rejudecare a cauzei de către instanţele din Franţa.

Acesta este atributul exclusiv al instanţei naţionale, au mai afirmat, pentru News.ro, sursele menţionate.

Paul Philippe al Romaniei a făcut obiectul unui mandat european de arestare emis la 18 decembrie 2020, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în România la trei ani şi patru luni închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. În acest caz, 18 persoane au fost condamnate, printre care oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Beny Steinmetz, iar prejudiciul adus statului a fost estimat de procurori la 145 de milioane de euro.

El a fost arestat provizoriu la data de 27 iunie 2022, în Franţa, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare.

Potrivit Ministerului Justiţiei din România, instanţa din Republica Franceză este competentă să decidă asupra modalităţii de executare a acestui mandat european de arestare şi asupra predării persoanei solicitate.

Tatăl său, Carol Mircea Grigore, născut în 1920 în România, a fost considerat fiul nelegitim al lui Carol al II-lea, rege al României din 1930 până la abdicarea sa în 1940 în favoarea fiului său mai mic, Mihai I. În 1947, familia regală a fost expulzată din România de către comunişti, iar proprietăţile sale au fost confiscate.

Paul Philippe, cu cetăţenie franceză, britanică şi română, nu a fost niciodată recunoscut ca membru al familiei regale de către unchiul său Mihai, ultimul rege al României, care a murit în 2017.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30