fbpx
 
Un motiv suficient: Mihai Chirica trebuie să plece pentru că n-a făcut nimic 9 ani

Un motiv suficient: Mihai Chirica trebuie să plece pentru că n-a făcut nimic 9 ani


Dincolo de populism, corupție și clientelism bugetofag, Mihai Chirica trebuie trimis acasă pentru că nu a livrat. În 9 ani a pus gazon. N-a făcut nicio investiție. A renovat două muzee care stau goale și vând 5 bilete pe zi. La Braunstein se fac nunti și ședințe de partid.

Iașul în 9 ani de Chirica a stagnat. Tramvaiele noi stau în Depou pentru că sunt grele, consumă mult curent și liniile din Centru nu pot absorbi prea mulți călători. Liniile trebuie extinse în suburbii. N-a făcut-o.

N-a făcut autogară, un proiect banal dar necesar, se chinuie de 5 ani cu un parc de 1,7 ha în Rosetti, n-a construit nimic, a lăsat Iasul așa cum l-a primit pe mână.

A fost omul marilor deziluzii. Nu e în stare să facă arene moderne. A lăsat 10 ani să se prăbușească Liceul Pedagogic peste elevi până i-a evacuat Guvernul. Nu a adus bani la Iași, stă sub papucul lui Flutur din Suceava și niciunul nu are voie să iasă din Moldova, așa că își petrece timpul în chefuri și întâlniri protocolare.

Nu are niciun proiect serios. E un escroc sentimental: înșeală și prăduiește bugetele adunate cu sudoarea noastră.

Iașul fără Palas ar fi fost patriarhal și depășit. Votanții lui Mihai Chirica au 60+, publicul tânăr îl dezavuează și îl respinge. Chirica nu e liberal, nu e un democrat, un tip de inițiativă, performant. E comunist autentic, închistat și atavic.

La Iași autorizațiile sunt condiționate financiar. Chirica refuza sistemul electronic și dijmuiește fiecare act ca un Mare Vizir.

Urbanismul e arhaic. Blocajele sunt efectul stagnării orașului. Poluarea e cel mai apăsător efect al lipsei investițiilor. Poluarea e metastaza unui oraș neadministrat.

Chirica ține un aparat anchilozat de pile și clanuri care trăiesc din șpăgi. Ieșenii trebuie să-l schimbe nu pentru că fură, ci pentru că nu face. „A furat dar a și făcut" nu e valabil în cazul lui Mihai Chirica. Doar fură. Nu face. Iașul cheltuie anual de 2 ori mai puțin decât Clujul cu investițiile/cap de locuitor și de 3 ori mai puțin decât Oradea. Aceasta înseamnă înapoiere, involuție.

Chirica e un produs expirat, menținut în funcție de o nomenclatura bugetară și de un electorat de peste 60 de ani, care, biologic, refuză orice schimbare în viață. Mi se pare o prostie să ai 30-40 de ani și să nu vrei să deblochezi orașul printr-o înlocuire. Să nu spui: vrem mai mult, se poate mai mult. Chirica a ratat 9 ani și va rata alți 10 ani. E stilul său de viață.

Chirica are doua dosare penale grele, foarte serioase, și îl așteaptă în câteva luni cel mai dur dintre toate: Sărăria. Vă dispărea inevitabil dar ne vă mai manca doi ani de viață. Vă sta pe timpul unui oraș cu zero investiții.

Cea mai mare spaima a profitorilor care îl țin pe Chirică acolo, adică oligopolul imobiliar și cl

i cleptocratii care stau mufati la un buget de 400 milioane de euro/an, nu este dispariția acestuia. Spaima este prăbușirea întregii orânduiri actuale. Schimbarea înseamnă bugete salvate, bani redați publicului, reforma, perfornanta.

Eu doar pentru asta aș vota schimbarea. Să văd Sistemul în dezintegrare. Să schimb foaia. Să văd figuri noi și practici mai bune. Chirică n-a făcut nimic 9 ani. Nu are nicio scuza. Dar nu el e miza. Sistemul din spate. Răul care ne blochează. Daca nu înțelegem asta, n-avem nicio scuza.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30