fbpx
 
Revoluția votului a existat la Iași dar USR și Cosette Chichirău și-au bătut joc de ea: 45.000 de voturi aruncate la gunoi / EDITORIAL

Revoluția votului a existat la Iași dar USR și Cosette Chichirău și-au bătut joc de ea: 45.000 de voturi aruncate la gunoi / EDITORIAL


Farsa de la Iași: ieșenii s-au mobilizat să-l dea jos pe Chirica votând nu unul, ci doi candidați USR, dar le-a ieșit taman invers. Oamenii chiar au vrut să scape de el, dar e ca într-o comedie bufă, au votat împotriva lui până l-au salvat.

Un scrutin serios în care se alegea, în esență, între reformă și cleptocrație, a fost deturnat de o răfuială de doi lei între două aripi din USR. Am avut două campanii la Iași: Bodea contra Chirica și Chichirău contra Bodea. Au fost practic două meciuri în paralel, desfășurate pe două terenuri alăturate. Marius Bodea a încasat pumni de la amândoi. E ca și cum ai o gaură în barcă, scoți apa cu pompa iar în spate cineva îți bagă din nou apă în barcă.

Mihai Chirica și-a conservat fix bazinul din 2020, de 36.000 de voturi, în timp ce USR, cu doi candidați, a luat 45.000 de voturi. Au fost aproape 20.000 de voturi în plus pentru USR la Iași, față de 2020, dar fără să-l trimită în neant pe Chirica.

Răspunsul la întrebarea privind resortul prezenței mai mari la vot este acesta: ieșenii au venit la vot ca să-l schimbe pe Chirica! Acesta a rămas exact cu cât a avut în 2020, iar 19.000 de voturi în plus s-au dus la USR (Bodea+Chichirău), 5.000 parcând la AUR, care n-a candidat la Locale în 2020. Revoluția votului a existat dar a fost executat într-un mod tâmp: cele 20.000 de voturi suplimentare au fost împărțite între doi candidați.

Electoratul n-a înțeles nimic din regula alegerilor într-un singur tur, în timp ce Cosette Chichirău l-a pus cu măna ei primar pe Mihai Chirica. În esență asta s-a întâmplat, Chirica ar trebui să-i pupe picioarele celei care l-a făcut din nou șef de Primărie. USR are prin cele două aripi 30% și în Consiliul Local, în timp ce PNL are doar 25%. Legitimitatea lui Mihai Chirica e praf. Iașul a votat pentru USR la Primărie (40% - Bodea+Chichirău) și la Consiliul Local (30%).

În loc ca Iașul să decoleze spre reforme, proiecte inteligente și legitimitate națională, rămâne sub papucul unui penal anacronic, păpușat de o mână de dezvoltatori imobiliari și care nu valorează la București nici cât o monedă de 25 de bani. Iașul primește ceea ce merită: lipsa de discernământ a liderilor s-a transferat unui electorat dezorientat, rezultând o revoluție a votului ratată, deși în sine chiar a existat.

Afișul acestei nopți s-ar rezuma la figura ignobilă a lui Cosette Chichirău spunând cu satisfacție: „Le-am distrus meciul!".


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30