fbpx
 
Ecuația Puterii în 2024: PSD se va alia cu Mihai Chirica sau va prelua frâiele Primăriei alături de USR / ANALIZĂ

Ecuația Puterii în 2024: PSD se va alia cu Mihai Chirica sau va prelua frâiele Primăriei alături de USR / ANALIZĂ


Ecuaţia Puterii în Consiliul Local va fi destul de complicată la Iaşi. Dacă PSD face alianţă cu PNL şi AUR rămâne balama, problema se rezolvă uşor pentru Mihai Chirica. Cele trei partide vor avea împreună 17 voturi din 27, PNL păstrează un post de viceprimar, PSD primeşte al doilea viceprimar, AUR primeşte alte funcţii şi influenţă la Urbanism şi în Consilii de Administraţie şi toată lumea e mulţumită.

Dar dacă PSD nu vrea alianţă cu Mihai Chirica? Sau, şi mai probabil, dacă Mihai Chirica nu vrea să împartă Puterea cu nimeni şi îşi cumpără trădători la bucată?

PNL are 7 consilieri, USR are tot 7 (dar şi un PMP-ist printre ei), PSD are 6 consilieri, AUR - 4 şi ECO (Cosette) - 3. Până la majoritatea de 14 e mult de rupt de la ceilalţi. PNL şi AUR fac împreună 11 voturi. La AUR sunt un arhitect care vrea să facă PUZ-uri în Comisia de Urbanism şi un angajat la Termoservice, iar Tudor Ciuhodaru s-a gândit că ar fi frumos să ajungă viceprimar, dacă îl prinde la înghesuială pe Chirica. Cu AUR nu-i problemă.

Cu omul de la PMP, Mihai Chirica face 12 voturi, mai e Gavril la PSD care e interesat să conducă echipa de handbal, finanţată de Primărie, deci poate trăda, şi se ajunge la 13 voturi. Al 14-lea poate fi din USR, PSD sau chiar de la ECO, unde Iulian Husanu are propriile interese financiare. (Despre partidul lui Cosette Chichirău într-un material separat.)

Dar planul e puţin realist, Chirica are prea puţine posturi de viceprimar de oferit. Este esenţial pentru PNL să-şi păstreze minim un post de viceprimar, discutându-se mult despre o aşa-zisă succesiune în favoarea lui Andrei Apreotesei. Şi aici e o problemă, Daniel Juravle va rămâne fără nimic dacă nu prinde post de deputat în toamnă. Apreotesei şi Juravle sunt inamici natural în acest moment. Proiectul lui Chirica e o fantasmagorie, Apreotesei nu ştie nimic despre transport, termoficare, buget, infrastructură, parcări etc., dar ştie jocul de-a Puterea.

Chirica a luat puţin tare la aceste alegeri, dintre primarii PNL revalidaţi la nivel naţional a luat printre cele mai mici scoruri şi a avut noroc mare cu ambiţiile lui Cosette Chichirău. De la 7 la 14 e aproape imposibil de ajuns, dar dacă o face înseamnă că degeaba mai avem alegeri în România.

Dacă PSD nu se aliază cu PNL, Chirica va fi un primar fără nicio pârghie de Putere. Va fi practic ca şi cum ar fi pierdut alegerile. PSD, USR şi ECO pot face 16 voturi împreună, îşi pot pune viceprimari şi pot conduce toate comisiile, pot lua toate deciziile. Chirica va fi simplu executant, deşi lui nu-i mai place să facă nimic. PSD-USR şi ECO pot împărţi bugetul, pot declanşa audituri, pot schimba organigrama, pot decide totul în Urbanism, pot guverna pur şi simplu prin toate prerogativele Codului Administrativ. Chirica va trebui doar să semneze, iar dacă nu o face va fi arătat ca omul care sabotează toate lucrurile bune care trebuie făcute pentru ieşeni.

Dar pentru asta trebuie ca aripile useriste să se înţeleagă şi e greu. Cosette vrea din nou controlul USR, Marius Bodea nu va ceda, iar PSD nu prea e compatibil cu spiritul revanşard din USR. Sunt două paie la trei măgari, iar fundamentală e ambiţia lui Cosette de a ajunge primar. De când s-a întors în ţară, în martie 2016, Chichirău a vrut un singur lucru: funcţii. Momeala pentru ea va fi postul de viceprimar, altfel nu va participa la nicio înţelegere. I-l va oferi Mihai Chirica, i-l vor oferi ceilalţi?

Pentru cei 44.000 de votanţi care au vrut schimbarea lui Chirica (acesta adunând doar 35.000 de voturi), crearea unei noi majorităţi care să preia frâiele Iaşului ar fi răspunsul aşteptat din partea partidelor de Opoziţie. Tabloul descris mai sus, cu un Chirica ţinut în vitrină fără nicio putere, cu lista de reforme împinsă în faţă şi votată în CL de alianţă PSD-USR-ECO, sună prea captivant de experimentat ca să nu fie încercat.

Dacă PSD se înţelege cu PNL, USR-ului nu-i rămâne decât să câştige viitoarele alegeri, pentru că în Iaşi următorii ani nu se va mai întâmpla nimic.

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31