fbpx
 
Restaurația PSD: dispariția fricii în fața legii

Restaurația PSD: dispariția fricii în fața legii


După restauraţia PSD în domeniul Justiţiei (Ciorbea sesizează CCR pentru a-l scăpa pe Dragnea de interdicţie, Sevil anunţă primarii că-i scapă de răspunderea penală, Iordache vorbeşte de amnistie), fenomenul care se va reinstala pe scară largă în România va fi dispariţia fricii.

 

Ce s-a întâmplat în ultimii ani, ce se câştigase? Baronii au îngheţat, directorii de instituţii şi-au retras firmele paravan, şefii de departamente au refuzat să mai execute ordinele, atenţi până şi la muchia legii, instalându-se o reacţie adversă la compromis, la nivel general, toţi având în cap că denunţătorul e după colţ, că statul e poliţistul sub o mie de fețe, călcând pe o gheaţă subţire în care cel mai bun prieten sau adjunctul tău de o viaţă te pot băga la fund.

 

Psihoza legii a modificat mentalitatea, frica având efect: să crezi că nu te vede nimeni însemna să fii prost. Au fugit mulţi din prim-planul funcţiilor publice dându-şi seama că nu mai e un mare ghișeft, preferând locuri mai ferite, cu o bunăstare mai puţin opulentă, dar mai sigură. Inclusiv dramele personale ale bătăliilor pentru listele la Parlament au avut ca explicaţie refugiul multor baroni spre deputăţie, unde creşterea salariului şi forfetarul asigura un venit anual mai sigur decât traficul de influenţă la nivel local.

 

Dacă PSD topeşte această frică, controlând financiar 90% din presă, DNA factual dispare. Şefii CJ vor dicta la telefon, prin secretariat, că îşi trimit pilele în instituţii ca să câştige licitaţiile, numele firmelor avantajate vor fi scrise, din nou, pe bilețele de hârtie, iar numărul privilegiaţilor care vor trebui hrăniţi din resursele publice va creşte din nou la zeci de indivizi pe fiecare judeţ în parte.

 

Dispariţia fricii va schimba comportamentele în scurt timp şi atmosfera reinstalată va putea fi recunoscută rapid. Lucruri care acum se fac cu mari riscuri (clădiri subevaluate, tranzacţii public-privat supraevaluate, incompabilități, conflicte de interese) vor deveni comune, la lumina zilei. Plicurile vor circula din mână în mână şi nimănui nu-i va mai fi frică de proba fizică.

 

Dispariţia fricii se va tranşa în următoarele luni, până în primăvară. O vom recunoaşte uşor. Intimidarea procurorilor, atâţia câţi mai au în cap puterea inamovibilităţii, se va face fără vorbe, fără bătăi în masă, ci telepatic, prin gesturi subînţelese şi prin câteva tăieri de capete sub justificarea rotaţiei fireşti pe posturi. Cu 9.000 de lei salariu şi casă de la stat, procurorii DNA şi-ar putea spune că îşi pot rumega în tihnă tainul, fără să-i bată nimeni la cap, înţelegând că nu trebuie să mai deranjeze şi că nu le mai cere nimeni socoteală. Ca exemplu, credeţi că Horodniceanu, şeful DIICOT, plecat de la Iaşi şi care doarme pe o canapea, în spatele biroului, ca navetiştii, va mai simţi nevoia să doboare munţii? Să rişte fără să i se ceară?

 

Adaptarea la mediu e în firea oamenilor şi se va produce foarte rapid după primele semnale din această iarnă. Ceea ce vom pierde - aripile baronilor crescute la loc, şi ceea ce vom câştiga - salarii mai mari şi impozite mai mici, ne vor face să fim la fel de fericiţi ca grecii.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30