fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Iașul, cu mâna întinsă la Dragnea, zis „Statul sunt eu"

Iașul, cu mâna întinsă la Dragnea, zis „Statul sunt eu"


Modelul va fi „să fure, dar să ne dea şi nouă". Problema e că Dragnea va fi liber în câteva zile, dar nu va putea face minuni. Programele naţionale pe nişe sociale vor ajunge la prea puţini, iar selecţia câştigătorilor va fi subiectivă.

 

Creşterile salariilor la profesori (80%) şi medici (200-300%) depind de creşterea consumului (mai mult TVA), absorbţia fondurilor europene şi creşterea PIB, or acestea sunt estimate ultra-optimist, ori chiar falsificate, pentru a întreţine iluzia. Se va apela la împrumuturi, până la 60% expunere din PIB mai fiind loc, dar nu asta a promis Dragnea. Să ceri bani de la bănci, crescând datoria publică, ca să-i bagi în salarii şi subvenţii, e iresponsabilitate, nu ştiu câţi din PSD vor merge orbeşte cu Dragnea până în pânzele albe.

 

Investiţiile sunt infime în 2017, cu excepţia câtorva zeci de km de autostradă în Vest, România e mutilată: nu centuri, nu şcoli noi (la standardele secolului XXI), nu spitale (din alea mici, de 400 de paturi, şi moderne, necesare ca aerul, în locul celor vechi, focare de infecţie), nu pasarele în oraşe, nu Sibiu-Pitești, nu Iași-Târgu Mureş, nu căi ferate. Pe proiecte europene sunt axe în care se bat câte 20 de oraşe pe 50 milioane de euro, asta-i realitatea despre câtă bază poţi pune pe fonduri UE ca să-ţi faci infrastructura, sumele sunt mici, iar obiectivele sunt neimportante. La Iaşi, de exemplu, se reface Baia Turcească (când ai 4-5 spa-uri noi private) şi Palatul Braunstein (când putea fi dat unui privat să-l concesioneze pe 50 de ani).

 

Dragnea va împărţi „el însuşi" 1,65 miliarde de euro/an, pentru proiecte de dezvoltare locală. E autocraţie pură, Cezar care subminează republica. Cum să stai la coadă la Dragnea cu mâna întinsă? Dacă eşti de la PNL sau USR sau PMP? De fapt, eşti un blatist din PNL, eşti pesedist în blană de oaie? Dacă eşti Chirica şi pariezi pe alt lider? Udrea dădea bani la fel, pe proiecte locale, la nişte dubioşi din Târgu Jiu, ăia de-au şi denunţat-o până la urmă, că nu mai aveau încotro. Cum să depindă toate proiectele din ţară de un singur om? Câtă șpagă se va da ca să se aleagă şi amărâţii din Galaţi cu ceva?

 

Unde sunt comisiile interministeriale, unde sunt studiile cu marile priorităţi naţionale, unde e planul pentru Moldova, unde sunt vocile autorizate care să-l pună la respect pe Dragnea? Spre ce ţară ne îndreptăm? Cu o creştere inventată de 5,6%, cu toată puterea în mâna unui singur om, care ştie economie, infrastructură, sănătate, care face ordine în justiţie şi care vorbeşte 4 ore pe seară la televizor (direct sau prin moderatori în transă)? Şi toate astea pe banii plătiţi de noi, milioane de oameni care muncim în mediul privat şi tremurăm pentru ziua de mâine? Belarus, te ajungem din urmă. Ştim că te ţine Putin în braţe, cât mai poate şi el, dar poate ne înţelegem noi cumva.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30