fbpx
 
Realpolitik cu Alex Muraru, omul care a anticipat numirea lui Dăncilă. Cea mai tare radiografie politică la această oră: „Dragnea și al treilea val”

Realpolitik cu Alex Muraru, omul care a anticipat numirea lui Dăncilă. Cea mai tare radiografie politică la această oră: „Dragnea și al treilea val”


 

Interviu cu Alexandru Muraru, prim-vicepreședinte PNL Iași, cercetător în Științe Politice și profesor asociat la Univ. „Al.I.Cuza”. De ce țin pesediștii la Dragnea și de ce PNL nu mai are lideri în Opoziție. După CDR, în 1996, și Alianța DA, în 2004, Liviu Dragnea a produs, de unul singur, al treilea mare Val din politica românească, reușind un scor istoric prezentând un program fantezist pe câteva foi de hârtie. Pesediștii se identifică cu liderul lor, cu cât acesta este mai vânat, cu atât îl respectă mai mult, pentru că, la rândul lor, se simt vânați de Justiție. Strada s-a manifestat în 2017 pentru că a simțit regretul că nu a votat în 2016.

 

REPORTER DE IAȘI: - De ce stau toți pesediștii în genunchi în fața lui Dragnea? Moldovenii nu primesc mare lucru, totul e concentrat în fiefurile din sud.
Alexandru Muraru: - Moldovenii s-au obișnuit să nu primească nimic de la PSD. E sindromul Stockholm. Ei înțeleg că ce le garantează Dragnea este menținerea guvernării. Pesediștii nu mai sunt interesați de funcția de președinte a statului, niciodată n-ar face ce face PNL, să stea în Opoziție pentru a păstra postul de președinte. Ne confruntăm cu un model foarte periculos, prima oară în 27 de ani, președintele țării n-a guvernat nici măcar o zi cu propriul lui partid. E foarte grav, atât PSD cât și electoratul se obișnuiesc cu această idee. E posibil să apară convingerea că președintele nu trebuie să aibă o majoritate până în 2024.

De la Colectiv până acum, PNL n-a desemnat niciun prim-ministru. Dacă mergem cu o propunere la Cotroceni, am arăta că suntem acolo, că facem totul ce ne stă în putere. Dragnea este mai puternic ca acum 6 luni și mai puternic ca acum 1 an. Toate aceste schimbări de Guvern adorm electoratul, în România de 8 ani n-am mai avut un prim-ministru care să-și ducă mandatul la bun sfârșit. Cu cât crizele sunt mai dese și finalul devine tot mai așteptat, electoratul nehotărât se va îndepărta de politică și vor crește procentele PSD, care își fidelizează propriul electorat, obișnuindu-l cu situațiile de criză.

Ținta PSD, fidelizarea prin asistență socială

Totuși se spune că instabilitatea afectează Puterea.
- Uitați-vă la modelele polonez și unguresc - chiar dacă sunt ideologii diferite față de PSD, de dreapta, iar la noi e de stânga, dar așa era și cu dualitatea naziști-comuniști, se întâlneau în același punct – modul de acțiune este în aceleași direcții: atacul asupra Justiției și fidelizarea unor largi categorii sociale prin beneficii. Sunt țintiți bugetarii, pensionarii, se dau ajutoare sociale, venit minim garantat, iar aceste pături sociale devin foarte fidele. Dragnea a spus ceva foarte important la conferința de presă: „Nu ne este frică de anticipate”, transmite foarte multă siguranță de sine care se transferă și electoratului propriu.

- Totuși Dragnea stă prost la încredere, în sondaje nu e deloc popular.
-   Dar pentru pesediști e foarte bun, este primul lider după Adrian Năstase pe care partidul l-a văzut în toate funcțiile posibile. Venit din alt partid, i-a dus la Putere și asta îi face pe pesediști să-i aprecieze loialitatea. În al doilea rând, Liviu Dragnea a schimbat generațiile de lideri. Au apărut Bădălău, Neacșu, încă 2-3 baroni, i-a crescut pe lângă el și îi sunt extrem de fideli. Ponta și Geoană n-au reușit acest lucru. Geoană s-a legat ombilical de moguli, iar Ponta a ales niște tineri fără anvergură care au eșuat rapid.

Dragnea a produs al treilea val electoral, după CDR și Alianța DA

 - I se reproșează însă că are acest profil de dictator, atât în partid cât și la Guvern.
- Nu-i pasă. Dragnea a reușit un lucru extraordinar, după ce în 2014 PSD era într-o stare foarte proastă, toți prevedeau că se va dezintegra. După Colectiv au pierdut guvernarea dar apoi a recâștigat-o. A adus noi lideri, a adus echipa de consultanți din Israel, foarte redutabilă, ceea ce nimeni nu fusese în stare. Iar în 2016 a câștigat la scor istoric cu o coală de hârtie, programul lui de guvernare. Este primul om din România care reușește acest lucru. Marile valuri în campaniile electorale au fost în 1996, când CDR a câștigat printr-o mare alianță, și în 2004, când Alianța DA a avut succes pentru că Băsescu l-a înlocuit pe Stolojan. Dragnea a produs al treilea mare val din istoria post-decembristă.

- Totuși e nefrecventabil în Europa.
- Ca lider al Puterii, Liviu Dragnea și-a făcut propriii aliați. Este girat de Israel, Ungaria a transmis public zilele trecute că a vorbit cu Liviu Dragnea și că a primit asigurări că Tudose nu va mai fi premier. Și așa a fost. Arată că are canalele care îl fac puternic.

Tudose este un om de subsol

Și în această criză, de ce Mihai Tudose n-a putut să le împartă funcții baronilor, să promită bani în teritoriu pentru membrii CEX?
- Dragnea a acționat strategic, îl putea schimba pe Tudose din noiembrie, când a fost criza cu Rovana Plumb și Shaiddeh. Nu, a așteptat votarea legii bugetului, iar primele rectificări Tudose le putea face tocmai în luna iulie, baronii nu mai erau dispuși să aștepte, plus că, în timp, au fost multe țepe în PSD.

Au mai fost două cauze ale eșecului lui Tudose: fostul premier și-a pus în cap liderii administrațiilor locale cu reducerea cotelor defalcate la bugetele locale. Măsura a fost a lui Dragnea, dar Tudose a scos castanele din foc. Protestele l-au vizat pe el, nu pe Dragnea. În plus, în marile foruri de partid, asta se întâmplă peste tot, în momentele de criză, cei care sunt în minoritate se reorientează rapid și votează cu majoritatea. Gabi Firea l-a susținut pe Tudose cu o zi înainte de CEX, apoi a votat pentru demiterea sa. Mai mulți au făcut la fel.

Deci pesediștii n-au văzut în Mihai Tudose un lider adevărat, de anduranță?
- Oamenii care îl cunosc pe Tudose spun că n-a construit alternative politice. Un om de subsol, n-a avut o echipă, ca și Grindeanu. Dragnea cunoaște foarte bine oamenii din PSD, tot mă gândesc că se spune că Serviciile recomandă niște lideri, or în acest caz Serviciile nu penetrează deloc organizația lui Dragnea. Tudose e limitat, nu dăduse interviuri în viața lui, decât intervenții aranjate la el, în Brăila, cum să se bazeze Serviciile pe el?

Pesediștii îl admiră pe Dragnea, tocmai pentru că e vânat

- Nimeni nu e etern, Dragnea are dosare, i se prevede de mult sfârșitul.
- Este o iluzie că aceste crize îl slăbesc pe Dragnea, dimpotrivă, dosarele îl apropie de partid, toți au credința sinceră că sunt vânați și se identifică astfel cu liderul. Și mai este un element care guvernează PSD: se gândesc că schimbarea liderului creează un vid de putere care ar ajuta celelalte entități politice. S-a propus conducere colectivă, dar acest concept îi sperie pe cei din PSD. Ajung să se certe, se creează vidul și ceilalți profită.

Viorica Dăncilă e un nume care ar trebui să ne încânte?
- Numirea lui Dăncilă nu este o surpriză. Era în primul cerc de oameni loiali. Cred că președintele Iohannis o va accepta, în logica respectării Constituției pe care președintele a subliniat-o de multe ori. Ține și de o premieră, ar fi primul șef de Guvern femeie din România și nu are probleme penale.

Iohannis a fost mereu consensual

- De ce este Iohannis atât de absent din viața politică? Ce pârghii are un președinte într-un regim semiprezidențial când nu are majoritate parlamentară?
- El ar avea multe pârghii, depinde până unde vrea să meargă.  Acționează în litera Constituției, cei care nu-l cunosc au avut și așteptări nerealiste. Toată istoria lui politică a arătat că n-a fost niciodată un om al conflictelor, în Sibiu a guvernat consensual, el nu era genul care să scoată sabia. A coabitat, pe rând, și cu PSD, și cu PNL, și cu PDL.
2018 va fi un an special, va fi anul neutralității, având în vedere că se apropie prezidențialele și este anul Centenarului, presiunea publică va fi să nu ne batem, să nu provocăm crize politice și cred că trebuie să scoatem din calcul acest an pentru schimbări majore în politica centrală.

- Dacă acceptă rapid al treilea premier PSD într-un an, va mai avea șanse la prezidențiale, nu-și dezamăgește definitiv electoratul?
- Depinde de mulți factori, încă nu avem o cercetare dacă absența din viața publică îl va costa, depinde mult dacă în 2019 va fi un vot emoțional, depinde de ce contracandidat va avea. Electoratul fidel al lui Iohannis are convingerea că președintele nu are prea multă putere, că nu are ce face și este obligat să semneze decretele. Acesta ar putea fi electoratul care, în 2014, l-a votat în primul tur.

PSD va pune românii să mai înghită broaște

- Nu e prea optimist spus? Parlamentarele au arătat o scădere puternică a votanților de dreapta față de prezidențiale.
- PNL a pierdut peste 1 milion de votanți în 2016, nici nu știu dacă acești oameni se mai regăsesc acum în ecuația Dreptei. E prea devreme să ne pronunțăm, europarlamentarele nu sunt relevante, sunt dependente de activul de partid, pe niște teme izolate de viața de zi cu zi.

- De ce se laudă PSD că stă atât de bine, după atâtea convulsii și promisiuni neonorate?
- Pentru că a luat măsuri care au fidelizat electoratul propriu, am spus mai devreme. După legile Justiției, cred că următorul test pentru PSD va fi să treacă noul Cod Administrativ, numirea demnitarilor și a multor funcții publice, până la nivel de șef de serviciu prin ordin de ministru, adică eliminarea concursurilor. Societatea românească, dacă trece de aprobarea legilor Justiției, va înghiți orice broască, nu va mai fi interesat de Codul Administrativ.

- Păi au trecut legile Justiției? Și încă n-au ajuns la Codul Penal, abuzul în serviciu e marea miză și încă nu s-au atins de el.
- PSD a gândit un back-up perfect. Practic au creat un nou Parchet, vor avea propriul lor Parchet, care îi va ancheta pe procurorii DNA și pe procurorii DIICOT. Va fi o luptă infernală pentru fiecare dosar, practic și-au atins scopul.

 În 2019, PSD va fi mult mai puternic decât a fost vreodată

Ce sfat i-ați da lui Iohannis pentru următoarele mutări? Sau ce-ați face dacă ați fi Iohannis?
- Aș deveni foarte atent la 2019 în raport cu forța administrativă a PSD. Ei sunt mai puternici ca oricând în teritoriu. În 2009 au pierdut prezidențialele și au câștigat teren continuu. În 2009 fuseseră invitați la guvernare de PDL, se demobilizaseră când au fost excluși, iar în 2014, la prezidențiale, au furat mulți primari, dar aceștia abia aveau câteva luni, erau pasivi, acum sunt mult mai fidelizați.
Există voci care spun ca președintele să candideze ca un fel de independent, susținut de o salbă de partide de Dreapta și ONG-uri, dar e o greșeală, pentru că nu vei avea membri în comisiile electorale, ci doar observatori.

- Mă refeream la mișcările lui Iohannis din următoarele săptămâni. Ce va face cu pachetul pe Justiție?
- Eu cred că, după ce va recurge la toate atacurile constituționale, sesizarea CCR, întoarcerea legilor, va fi obligat să le promulge.

În cazul acesta, PSD va continua cu modificările la legile Justiției, poate ajungem la formula grobiana propusă de Cătălin Rădulescu.
- PSD aplică tactica piciorului în ușă. Întredeschid ușa și țin piciorul acolo, câștigând timp. Ei calculează ce termene au la dispoziție și sunt perseverenți, au răbdare. Mandatele lui Kovesi, ale șefului DIICOT vor expira în curând, pe noua lege vor putea numi pe oricine, președintele se poate opune doar o singură dată. Iată, își vor atinge scopurile, au timp. Și au soluția deja, secția care îi anchetează pe procurori.
A doua tactică este a samsarilor de mașini. Aceștia tot timpul vor cere un preț umflat la târgul de mașini, apoi îți lasă 1.000 de euro din preț și lasă impresia cumpărătorului că a făcut o mare afacere. Au aruncat foarte multe bombe în piață, acțiunile civice s-au exacerbat, au renunțat la ele, apoi au venit cu propuneri care păreau mai rezonabile și își atingeau scopul, pentru că mișcările civice se epuizau.
În contrapartidă, mișcărilor anumitor grupări din Opoziție mi se par populiste, ploaie de sesizări la CCR, se bat care semnează primul, recurg la vuvuzele, e o crasă lipsă de experiență politică.

PNL nu mai are lideri pentru că a stat prea mult în Opoziție

- Poate PSD să mai câștige o dată cu același tip de promisiuni?
- Măsurătorile electorale arată un lucru, că PSD are timp. Demografia ajută PSD, tinerii educați pleacă din țară, pătura pensionarilor se mărește. Tinerii care vin din urmă au interes foarte slab față de politică și chiar dacă bătrânii dispar biologic, mulți alții devin pensionari.
PSD a făcut un lucru foarte isteț, au dat mai mult decât au spus unii că nu se poate da. Acum sunt la Putere și se consolidează, câștigă membri, atrag reprezentanți locali.

- N-au dat niciun sfert din ce-au promis, au dat exact cât prevăzuse și PNL în programul electoral, numai că n-ați comunicat deloc cu publicul și ați fost tot anul 2016 într-o gravă criză de lideri, ați schimbat șapte garnituri.
- PNL nu mai are lideri pentru că n-a mai fost la guvernare de mult timp. PNL se apropie de 10 ani de Opoziție. Pierzi primari și cei care rămân nu știu de ce stau, sunt apatici, electoratul se disipează, pierzi forță electorală. Noi cu USL câștigasem mulți primari, dar pentru că ne unisem cu PSD. Fără acces la guvernare nu poți crește lideri din două motive: în exercițiul funcției se călesc, se văd cei valoroși, și, în al doilea rând, atracția materială aduce și specialiști buni. Sau mai poți crește lideri când ești pe val în Opoziție, în perioada dinaintea alegerilor, dar numai dacă formezi o alianță puternică, așa cum a fost Alianța DA în 2008.

Deturnarea traseului european al României este o temă falsă

În contextul acesta, Europei îi mai pasă de statul de drept din România? Mai avem instituții-cheie conectate la NATO și UE?
- Foarte greu de spus, Uniunea Europeană este în reașezare, nimeni nu vrea conflicte. Dimpotrivă, UE vrea sprijinul României ca să elimine derapajul Poloniei, nu e nevoie de mai multe frustrări în acest club. Ungaria s-a poziționat de partea Poloniei și Uniunea nu vrea să piardă și România, de aceea vor face concesii. Ei chiar ne văd cuminți față de Grupul de la Vișegrad.

- Deci mesajele diplomatice sunt apă de ploaie?
- Eu nu cred că traseul european poate fi deturnat, e o temă falsă, UE are teme mult mai complicate, Brexit, vor trece cu lejeritate peste slăbirea luptei anticorupție. Observ o slăbire constantă, din 2012, a tonului SUA și al Uniunii Europene față de ce se întâmplă în România. Au fost și chifle diplomatice, Zgonea a fost la braț cu ambasadorul SUA în avanpostul luptei împotriva conducerii corupte a PSD, iar acum același Zgonea are două dosare penale. Diplomația americană realizează că se face de râs.

Strada poate răsturna un Guvern, dar nu poate modifica o majoritate politică

- Strada mai există că amenințare? A existat vreodată cu adevărat, exceptând duminica de după Ordonanța 13?
- Au existat două momente mari ale străzii, ieșirea furioasă de după Colectiv și 600.000 de oameni în februarie 2017. Atunci a fost frustrarea de după vot, mulți au absentat la scrutin și au crezut că votul se poate întoarce în stradă, ceea ce este o iluzie. Dacă mișcările civice nu vor avea o construcție politică, nu vor avea nicio relevanță concretă. CDR s-a născut în stradă, cu mitinguri în toate orașele. Problema este că militanții de astăzi refuză o solidarizare politică, au prejudecata ca mișcarea să nu fie confiscată.
Mai mult, eșecul USR ca alternativă serioasă dă sentimentul străzii că toți sunt la fel, că nu există nicio speranță. Strada este o presiune legitimă, protestele trebuie încurajate într-o democrație, dar o majoritate politică nu poate fi modificată în stradă. Pot cădea guverne, este altceva, dar coalițiile rămân aceleași. După Colectiv, PSD n-a putut fi scos de la Guvernare, de exemplu.

 - Asta înseamnă că orice deziderat în afara intereselor PSD reprezintă o iluzie? Nu e superficial?
- Mai avem iluzii încă, în loc să privim lucrurile real-politik. Nu cred că tema eșecului economic al PSD poate fi exploatată. Guvernul se împrumută foarte mult și rezolvă problema. Pentru popor e greu să observe acest lucru, nu înțelege mecanismul, iar pericolele se acumulează peste câțiva ani, nu imediat, iar pe termen lung nimeni nu este interesat să urmărească un fenomen. PSD are atuuri foarte mari, are toată presa cumpărată, televiziunile de știri și sunt în mainstream-ul vieții politice. Și PNL a dublat pensiile între 2004 și 2008, dar eram puși în umbră de Băsescu și nu aveam televiziunile. Acum, PSD repetă de 10 ori pe zi că au crescut pensiile.

 

 

 

 

 

 

 

 


Citeste si...
Nota
(10 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: