fbpx
 
Schema cu parcarea: Berariu face bloc peste parcările promise

Schema cu parcarea: Berariu face bloc peste parcările promise


Un bloc construit pe stradela Ipsilanti 18-20 ar fi trebuit să aibă locurile de parcare la numărul 26. Acolo a apărut însă un al doilea bloc al aceluiași investitor. Acesta spune că locurile de parcare lipsă de la primul bloc vor fi la subsolul celui de-al doilea imobil. Același investitor mai are alte clădiri în zonă și urmează să construiască un bloc cu 3 nivele de parcare subterană într-o zonă cunoscută pentru nivelul ridicat al pânzei freatice.

Apropierea de Centru a străzii Sfântul Andrei și numeroasele tranzacții de terenuri din întreaga zonă, din ultimii ani, a deschis apetitul investitorilor imobiliari pentru blocuri. Deja au apărut câteva, sunt informații că zona va deveni al doilea Smârdan, cu blocuri printre case.

 

Bloc peste parcare

Construcția de blocuri i-a bulversat pe mulți dintre proprietarii de case, mai ales că, în cele mai multe cazuri, există încălcări de autorizații. REPORTER DE IAȘI a scris deja despre o casă transformată peste noapte în locuințe colective, pe strada Iancu Bacalu.

La câțiva metri de acel bloc există un alt scandal. Pe stradela Alexandru Ipsilanti Vodă, situată între malul Bahluiului și Sfântul Andrei, apariția a două blocuri i-a enervat pe oameni. Mai ales că 10 locuri de parcare ale primului bloc erau pe un teren de la 50 de metri distanță. Doar că pe al doilea teren a apărut al doilea bloc. Investitorul susține că, la finalizarea șantierului, blocurile vor avea numărul de locuri specificat în autorizație.

 

10 locuri lipsă

Blocul din Ipsilanti 18-20 avea, conform autorizației, nevoie de 17 locuri de parcare. A fost ridicat pe un teren de 549 mp, cu procent de ocupare de 44% și coeficient de utilizare a terenului de 1,77. Regimul de înălțime este demisol, parter și 3 etaje, cu înălțime maximă de 13 m. Șapte dintre locurile de parcare au fost făcute în spatele imobilului, dar pe o fâșie extrem de îngustă, iar 10 urmau să fie realizate pe un teren de 641 mp situat la mai puțin de 50 de m distanță.

Vecinii proiectului ne-au explicat că au așteptat să vadă dacă autorizația va fi respectată. Și au avut un șoc când au aflat că, pe terenul pe care figurau locurile de parcare, de la stradela Ipsilanti Alexandru Vodă 26, apare un alt bloc, al aceluiași investitor, Cristian Berariu. „Normal că toți ne-am întrebat atunci unde vor parca cei care își cumpără apartamente. Strada este extrem de îngustă, sunt deja mașini parcate, unde să mai intre și altele”, ne-au spus proprietari ai caselor din jur.

 

Autorizație pentru alt bloc

Primăria a emis o a doua autorizație de construire pentru terenul de 641 mp de pe stradela Alexandru Ipsilanti Vodă. Imobilul are subsol, parter și 3 etaje, cu înălțime de 14 m, procent de ocupare 50% și coeficient de utilizare de 3. Autorizația a fost emisă pe numele Mihai Hrițcu, un angajat al firmei Extensive Network a omului de afaceri Cristian Berariu.

Investitorul face din nou calculul, susținând că, la sfârșit, cele două imobile vor avea numărul de locuri de parcare menționat în autorizație. „Am șapte locuri acum, iar la subsolul celui de-al doilea bloc mai fac 26 de locuri, pentru că am achiziționat lifturi pentru mașini”, spune Berariu. El afirmă că lifturile vor fi montate când va fi finisat blocul.

Berariu a forțat regimul de înălțime la încă un bloc

 

Cristian Berariu a construit, în trecut, un bloc aproape de Petromul de pe Sfântul Andrei, unde deține un teren. Blocul a fost ridicat până la etajul 4, investitorul dorea și un al cincilea etaj, doar că directorul Direcției Județene de Cultură, Virgil Băbâi, s-a opus, fiind o zonă de protecție din centrul orașului.

La ultimul nivel au fost păstrate legături pentru stâlpii unui alt etaj, dar investitorul nu a mai reușit să obțină autorizație. „Acolo va fi făcută fațada, renunțăm la a mai ridica încă un etaj. Chiar dacă exista PUG al Iașului, tot pe PUZ s-ar fi mers în cazul Sfântul Andrei, pentru că este zonă protejată, cu regim de înălțime mic”, ne-a explicat Berariu. În schimb, va construi în curte un alt imobil, cu 3 nivele de parcare în subsol, deși terenul din zonă are probleme din cauza pânzei freatice. „Proiectanții cunosc problema solului, va fi utilizată o metodă pentru realizarea fundației care nu va permite surpări sau infiltrații de apă. Pentru acel bloc am nevoie de 40 de locuri de parcare, acestea vor fi în subsol. Parcarea va avea 120 de locuri”, mai spune Berariu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: