fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
O greșeală strategică: Chirica nu trebuia să se atingă de Aleea Sadoveanu. Lumea bună vs. Niculiță

O greșeală strategică: Chirica nu trebuia să se atingă de Aleea Sadoveanu. Lumea bună vs. Niculiță


Cartierul lui Niculiță intră profund în inima zonei Sadoveanu-Viticultori şi va schimba fundamental cea mai exclusivistă suburbie a Iaşului.

Ştiu că Mihai Chirica nu controlează imobiliarul, urbanistica locală, e total depăşit de anvergura financiară, de mizele crunte ale competiţiei dintre marii jucători, care domină economia ieşeană, politica şi chiar mass-media.

Dar strategic Chirica face o mare prostie. O să spună că începutul a fost al lui Nichita, dar adevărata lui putere ar trebui să stea în schimbare. Chirica trebuia să păstreze Aleea Sadoveanu, de-a pururi, pentru regim mic de înălţime. Să rămână Bel Air-ul Iaşului, cea mai aristocratică zonă, cu parfumul său nobiliar şi exclusivist. Aşa a fost dintotdeauna vârful înverzit al Copoului, aici au fost domeniile marilor boieri, aici au stat baronii comunişti, aici s-au dezvoltat armonios şi cu stil aleile umbroase cu vilele noilor îmbogăţiţi din ultimii 30 de ani de democraţie.

Ar fi un sacrilegiu dacă mâine ar apărea turnuri în jurul Grădinii Botanice, dar se va întâmpla şi asta.

Mihai Chirica putea spune NU şi lăsa o urmă a sa pentru încă 100 de ani. Primarul egocentric, dar cu vizibile bâlbâieli timorate în faţa oamenilor puternici, păstra Sadoveanu pentru boieri şi dădea pentru noul oraş, cel inteligent - cum îl numeşte, aglomerat şi dinamic, construit pe verticală, zona Moara de Vânt, pe care a spus că o dezvoltă.

Primăria are acolo 170 ha, alte zeci de hectare nu sunt intabulate, mai sunt compactările câtorva privaţi şi rezerva de alte zeci de hectare a ADS. E teren în prostie, în cea mai favorabilă zonă posibilă. Cu spital, cu birouri IT, cu blocuri pentru noii salahori ai viitorului tehnologic, cu supermarketuri şi tot ce mai trebuie. Chirica poate vinde mâine teren la Moara de Vânt, la preţul pieţei, şi cumpărătorii imobiliari vor apărea imediat. Putea face infrastructura mare în oraş cu banii aceştia (250 euro/mp cu PUZ aprobat e realist la ora asta), ori putea intra pur şi simplu în parteneriat, cu beneficii pe următorii 50 de ani din chiria spaţiilor de acolo. Putea vinde 10 ha pe an şi făcea 25 milioane de euro pentru inelele şi pasajele rutiere. Putea gaja proiectele aprobate din Moara de Vânt, cu 10-20 de etaje, şi lua credite bancare de sute de milioane de euro, cu care rezolva totul în Iaşi, nu să stea întins pe perne şi să i se gâdile orgoliul toată ziua.

Dar nu trebuia să se atingă de Aleea Sadoveanu. E o dovadă clară pentru tipul de leadership provincial şi depăşit pe care îl reprezintă pasiv-agresivul Mihai Chirica, o dovadă în faţa ochilor oamenilor cu carte şi cu mulţi bani care locuiesc în Aleea Sadoveanu. Iar ei, crema lumii bune a Iaşului, reprezintă cu adevărat valoarea autentică, durabilă, a acestui oraş. Nu un politruc cocoţat pe o funcţie publică printr-o conjuctură. Iar elitele economico-culturale din vârful Copoului ar trebui să se gândească cu cine merg în propriul lor viitor, tot mai cenuşiu şi presant: cu Niculiță, băiet din topor, care rupe păcănelele, sau cu spiritul marilor figuri care ne-au lăsat pe mâini Iaşul, să-l nenorocim.


 
Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac