fbpx
 
Chirica, primar din Burundi: a blocat PUZ-ul unui agent economic inventând o minciună oribilă

Chirica, primar din Burundi: a blocat PUZ-ul unui agent economic inventând o minciună oribilă


* Primarul Iașului ajunge, într-o ședință de Consiliu Local, înregistrată și urmărită de mii de oameni, să mintă ca un copil de grădiniță: „Doamna Gociu a făcut reclamație, se ard deșeuri de plastic acolo”. Mioara Gociu declară: „N-am făcut nicio reclamație, este fals”.
* Chemical Company nu arde nimic la flacără deschisă, este ca o farmacie germană. Emisiile în aer sunt monitorizate permanent de aparatură care transmite informațiile la Garda de Mediu.
* PUZ-ul a fost respins pentru că directorul firmei, Radu Ciobanu, este cumătru și prieten din copilărie, din fața blocului, cu deputatul Marius Bodea, inamicul nr. 1 al primarului.
* Firma Chemical a livrat, în plină criză de pandemie, tone întregi de dezinfectanți la spitale, fără niciun ban, pur și simplu donație. Spitalele din Iași n-aveau un litru de dezinfectant.
* Chemical Company este o poveste de succes, lucrând exclusiv pentru export, la nivel de producție inovativă, iar noua hală îi permitea să-și dubleze producția. Chirica s-a opus arbitrar, iar firma trebuie să reia tot procesul de avizare, după doi ani de așteptare.
* Este un abuz demn de o țară de lumea a treia. În același timp, prietenii lui Chirica obțin PUZ-uri pentru blocuri în cartiere aglomerate în numai 3-4 luni.

O firmă de produse chimice din Iași, cu activitatea începută acum 26 de ani, care lucrează doar pentru piața externă, a început peste noapte să producă dezinfectant pe care îl donează spitalelor din Iași. Proprietarii s-au adaptat în câteva zile, au renunțat la contractele pe care le aveau cu laboratoare din vestul Europei și au reorganizat toată producția ca să livreze biocid pe piața internă. Tot ce-au produs au donat. Pot face 5 tone de dezinfectant zilnic.

Diversiunea grotescă a lui Mihai Chirica, primarul care minte un întreg Consiliu Local pentru a lovi un agent economic de succes al Iașului

Chirica atacă din senin

Firma ar fi putut avea astăzi capacitate de fabricație dublă dacă primarul Mihai Chirica nu s-ar fi opus personal PUZ-ului pentru ridicarea unei noi hale de producție. Documentația de urbanism a durat peste 2 ani, în condițiile în care consilierul local PSD Florin Boca, prietenul primarului, își trece un PUZ pentru ridicarea de blocuri în doar 3-4 luni.
Primarul însă a cerut în plină ședință a Consiliului Local ca această firmă să fie considerată suspectă și să fie verificată de omniprezenta Poliție Locală.
Mihai Chirica a invocat o reclamație făcută de o persoană care spune acum că nu a făcut nicio sesizare. Motivația reală a lui Chirica în acest război personal iese la suprafață din campania declanșată simultan de ghioaga sa mediatică: BZI a atacat violent firma de dezinfectanți, folosind ca argument faptul că directorul general al acesteia este prieten din copilărie cu deputatul Marius Bodea.
Cazul devine grotesc: circuit îngreunat timp de doi ani în Primărie, atac din senin în Consiliul Local, campanie denigratoare în BZI. Împotriva unei companii ieșene cu un istoric impecabil și cu o activitate ireproșabilă.  

Sincronizat cu Mihai Chirica, BZI a declanșat atacul frontal la Chemical Company, motivele fiind redate pe față, fără ocolișuri: prietenia dintre administratorul firmei și Marius Bodea, dușmanul primarului. Poluarea este un subiect inventat, un fake-news

Firma apărută în 1994, într-o baie

Chemical Company SRL există din 1994. A început ca afacere de familie a lui Vasile Ciobanu, în cea de-a doua baie a apartamentului în care locuia, iar primul produs a fost o soluție siliconică pentru spălat robineți.
Conform istoricului oficial al Chemical Company, doi ani mai târziu, când Radu Ciobanu, unul dintre fii, a făcut 18 ani, l-a angajat la firmă. Acesta a urmat apoi cursurile Facultății de Chimie a Universității „Al.I. Cuza”, specializându-se ulterior și în Finanțe-Bănci. Este actualul CEO al firmei, lucrează alături de fratele său.
“În 1998 ne-am mutat în actualul amplasament din str. Sf. Ioan (la capătul Metalurgiei, spre Dancu – n.r.). Am pornit cu un lot mic de teren, 1.500 mp inițial, am tot cumpărat lot lângă lot, avem acum 10.000 mp. Terenul a fost luat de tata, care a gândit din prima așa: îl luăm la capătul zonei industriale, era pustiu, nu voia blocuri în zonă, ca să nu deranjăm pe nimeni, că vom face industrie chimică acolo”, spune acum Radu Ciobanu.
A fost din start afacere de familie - la început au fost trei angajați: actualul CEO, tatăl și fostul director tehnic, pensionat între timp. Au urmat extinderile.

Au început cu reciclarea de reactivi

În perioada 1994-1996, Chemical Company a făcut exclusiv comerț cu reactivi de laborator. Au realizat însă că producția de reactivi nu asigură volume prea mari, în condițiile pieței de atunci, și au găsit o derivare a activității: și-au luat autorizație pentru neutralizare a deșeurilor chimice periculoase.
În cei doi ani de după 1994, firma a căutat reactivi expirați, în încercarea de a-i recicla. A avut numeroase contracte cu instituții din țară, cu școli, cu centre de cercetare. Au făcut curat în numeroase laboratoare, dar au încercat și să dea valoare unor reactivi expirați. Este o activitate care a durat până acum cinci ani, când profilul a fost schimbat.

Radu Ciobanu, CEO Chemical Company, a livrat spitalelor din Iași tone de dezinfectanți în ultima lună, salvându-le într-o situație foarte grea și fără să le pretindă niciun leu, totul fiind cu titlu de donație

Producție micro-industrială pentru Germania

În urmă cu 5 ani, Chemical Company a început o colaborare cu un institut de cercetare din Germania, condus de un român, în domeniul sintezei organice. Este momentul în care firma din Iași a trecut pe producție de substanțe active intermediare.
Aceasta înseamnă că, neavând GMP (Good Manufacturing Practice), pentru o substanță activă, firma ieșeană duce la îndeplinire 9 procese din 10 în realizarea produsului, pe care îl livrează ulterior în Germania, care îl finalizează operând al 10-lea proces din linia de fabricație. Ulterior, substanța activă este folosită în compuși chimici produși în cantități industriale.
Chemical Company produce substanțe de mic tonaj dar cu valoare adăugată mare, fiind un intermediar între producția inovativă, de laborator, și cea industrială.

Firma ieșeană, ținta spionajului industrial

„Acum, toată lumea încearcă să găsească un tratament sau vaccin pentru coronavirus. Se fac studii de laborator și studii clinice pentru care îți trebuie o cantitate mică dintr-un medicament inovativ pentru teste. Ca să-l poți produce, îți trebuie materia primă, care este nouă. Atunci ai nevoie de o companie care să facă un produs complet nou, în cantități mai mici decât cele industriale. În Europa, de obicei fac asta nemții și britanicii.
Ca să spun în alți termeni: îmi ofer echipa pentru ca o invenție să fie testată la nivel microindustrial. Sunt firme strict confidențiale cu care lucrez, sunt contracte strict secrete, sunt ținta spionajului industrial”, explică Radu Ciobanu, un personaj necunoscut în peisajul economic ieșean, care iese pentru prima dată din zona discretă.

Povestea trecerii pe dezinfectant

La primele cazuri de coronavirus din România, conducerea firmei Chemical a luat decizia de a oferi angajaților dezinfectant produs în fabrică, pentru că deja ori nu se găsea, ori era prea scump. Și-au spus că este joacă de copii să producă un dezinfectant de calitate cu produse aflate deja pe stoc: alcool biocid, produs în Elveția de un partener.
Inițial, s-au produs câțiva litri, pentru uz intern. Apoi, totul a luat amploare. Din om în om, s-a aflat în Iași că cineva produce dezinfectantul necesar spitalelor. Marius Grațian Benchea, de la Serviciul Voluntar de Ambulanță, a cerut pentru el câțiva litri, dar a anunțat și Prefectura și ISU despre faptul că a început producția în Iași.
Al doilea declic a fost când reprezentanții firmei au  întrebat spitalele, care brusc cereau mii de litri alcool, ce fac cu el. Răspunsul a fost că își fac singuri dezinfectanți. „Atunci ne-am hotărât să-i facem noi”, spune Radu Ciobanu.

Dezbaterea PUZ pentru hala companiei a rămas prins pe gard, deși Chirica a dus la anularea întregului proiect, totul trebuind a fi reluat de la capăt. Doi ani pierduți la cheremul primarului

A salvat spitalele, pro bono

Prefectura și ISU au trimis firmei o solicitare în scris, cerând crearea unui stoc de dezinfectant. Pe 16 martie, Chemical Company a cerut testarea produsului la Institutul Cantacuzino și avizarea la Comisia de Biocide. Ceea ce, normal, durează 6 luni, a fost aprobat în câteva zile, experții spunând că substanța este eficientă.
„Începând de astăzi îl vând împăcat, pot scrie pe etichetă ce este și cum se folosește. Am dat deja produsul la DSP, au început să folosească, m-au mai sunat mai mulți manageri de spitale, le-am spus că le trimit și lor, donație. M-a sunat Maricel Popa, să mă roage să dau la spitale. Am pus o tonă la făcut, până am făcut etichetele am resetat toată activitatea și m-am reorganizat rapid. Joia trecută am livrat 700 litri la Infecțioase, Parhon, Neuro, Pneumo, Spitalul de Copii, IRO, toți care mă știau. Fără niciun leu. Ce mi-a mai rămas, am dat, tot gratis, peste tot. Avem acum deja trei săptămâni de când lucrăm non-stop pentru spitale. Mi-am anunțat partenerii, le-am spus că suspendăm proiectele, primează interesul național”, mai spune Radu Ciobanu.

Acum elvețienii se roagă de ieșeni pentru biocid

Are capacitate de producție de 5 tone de dezinfectant pe zi. În fabrică a fost reorganizat totul: oamenii sunt împărțiti în două schimburi, i-a rarefiat, a fost scurtat programul de lucru, a fost făcută o oră pauză între schimburi, ca să nu ia contact între ei.
Firma avea deja experiență însă pe biocide: de câțiva ani, aveau o linie de produse pentru piscine, comercializată în rețeaua Dedeman, făcută cu biocid din Elveția.
„Am pierdut sezonul de piscine pentru 2020. Am vrut să mai cumpăr substanță activă din Elveția, pentru dezinfectant, nu mi-au mai dat. Și am sintetizat-o aici, suntem fabrică de produse chimice. Și acum mă sună din Elveția, să le dau eu lor, că nu mai au”, mai spune Radu Ciobanu.
Capacitatea de 5 t/zi putea fi însă dublă dacă fabrica făcea a doua hală pentru care avea documentație depusă din 2018.

Chemical Company a cumpărat pământul pe care se află halele când în zonă nu era nicio casă și niciun bloc prin apropiere

Primarul intervine brutal într-o ședință CL

Pe 28 februarie 2020, în ședința Consiliului Local, la punctul 48, era aprobarea PUZ-ului unei hale de producție pe Bd. Chimiei nr. 14, beneficiar fiind Chemical Company.
Certificatul de urbanism în baza căruia fusese începută documentația era din 5 aprilie 2018. Aproape doi ani în care hârtiile au stat atârnate în Primărie. La ședința pentru aprobarea PUZ-ului pentru hală producție și depozitare, primarul Mihai Chirica a luat cuvântul, fără ca nimeni să se aștepte:
„Aș avea o precizare foarte pe scurt. Referitor la această propunere, recunosc, încă nu mi-am lămurit dilema cu activitatea economică de acolo. Avem o reclamație făcută de doamna Gociu, doamna care are o problemă și cu arzătorul de deșeuri de pe strada Trei Fântâni. Au fost sesizate deversări de gaze toxice în atmosferă dintr-o activitate industrială sau o activitate pe care o desfășoară pe timpul nopții. Lucru care s-a confirmat, eu l-am dat și la Poliția Locală în supraveghere, eu cred că până când lămurim problema ar fi bine să-l amânăm, urmând ca după rezolvarea acestei dileme cu gazele de pe amplasamentul Chemical Company... Presupunerile celor care au fost în zonă sunt că se prelucrează deșeuri de plastic care se transformă în ceva. Nu știm încă în ce. Am sesizat și Garda de Mediu, sperăm să vedem cât mai repede. Acuma, domnul Zanfirescu nu știu dacă a reușit să facă acolo o verificare, rugămintea... vă rog frumos să monitorizăm să vedem ce se întâmplă noaptea acolo. Mulțumesc”, a fost luarea de cuvânt a primarului Mihai Chirica.

Pierderi enorme pentru o firmă nevinovată

Imediat, majoritatea confortabilă asigurată de PSD-ALDE și PMP a fost de acord cu amânarea proiectului de aprobare a PUZ pentru hala de producție, fără ca nimeni să pună vreo întrebare. Aceasta deși firmei îi expira certificatul de urbanism și trebuia să o ia de la capăt cu tot procesul de avizare, cu costuri enorme de timp și bani. Radu Ciobanu și fratele său plătesc rate la terenul de 200.000 de euro achiziționat și nu-l pot folosi în scopul pentru care a fost luat. „Am de achitat această sumă în cinci ani, nu este deloc ușor”, a menționat șeful Chemical Company.

Demontarea minciunilor grobiene

În intervenția sa, primarul a spus trei lucruri-cheie: sesizarea este de la Mioara Gogiu, a făcut reclamație la Garda de Mediu, Poliția Locală monitorizează firma noaptea.
„Nu am făcut nici în acest an, nici anul trecut nicio reclamație împotriva Chemical Company nici la Primăria Iași, nici în altă parte. În zona respectivă este poluare de la mai mulți agenți economici, nu de la unul, deci nu putem ști de unde provine. Dacă aș fi făcut reclamație împotriva Chemical, aș fi făcut-o cu acte, cu un fundament solid, nu așa, pe vorbe. Are, într-adevăr, acoperișul înnegrit în timp, poate că arde ceva acolo, dar nu știu nimic incriminator”, a declarat Mioara Gogiu, despre care Chirica a spus că este autoarea sesizării.
„Nu-mi spune nimic numele acestei firme, în ultima jumătate de an nu cred să fi fost vreo reclamație împotriva ei. Probabil că i-am verificat în această perioadă, sunt verificări periodice, dar nu-mi amintesc să fi făcut vreun demers împotriva lor”, a spus și Gheorghe Bacușcă, inspectorul șef al Gărzii de Mediu Iași.
Prima reacție a șefului Poliției Locale, Liviu Zanfirescu, întrebat despre Chemical Company, a fost că nu știe nimic. Apoi, când a auzit că primarul i-a spus în ședință că trebuie monitorizați noaptea, și-a amintit miraculos: „Nu știu ce înseamnă asta. Nu știu numele firmei, dar știu despre așa ceva. Am desemnat în acest caz să se efectueze verificări. Adică am desemnat să se facă sesizare la Garda de Mediu”.

Mihai Chirica anulează PUZ-ul unei afaceri private mințind grosolan: „Au fost sesizate deversări de gaze toxice în atmosferă dintr-o activitate industrială sau o activitate pe care o desfășoară pe timpul nopții. Lucru care s-a confirmat”. Sesizările și deversările n-au existat

Chirica și deșeurile de plastic precum minerii cu „droguri la PNȚ”

„Acoperișul este înnegrit la mine pentru că este poluat aerul din Iași și are unghi de cădere mic, se strânge praf pe el, se murdărește pur și simplu. Nu ardem nimic. Procesul nostru tehnologic presupune niște reactoare de 1000 – 6000 l în care pui lichide și solide, și le încălzim sau le răcim, în funcție de nevoie, prin niște conducte de abur. Este o reacție bazată pe încălzire cu abur. Au loc reacții de distilare, eu nu am flacără deschisă. Singurele mele flăcări deschise sunt pe gaz, la cazanul de abur, care este ca o centrală, și la centralele termice care încălzesc halele și laboratoarele. Mai e posibil ceva: alături am un Service de reparat TIR-uri și toată iarna pun pe foc cauciucuri într-un godin, să se încălzească. Acesta e lângă zona aceea de acoperiș”, a explicat Radu Ciobanu.
Întrebat totuși despre arderea pe timpul nopții a unor deșeuri de plastic, conform celor declarate de Mihai Chirica, șeful Chemical Company a replicat: „Este exclus, noi nu lucrăm cu deșeuri. La noi totul este încapsulat, fluxurile sunt foarte stricte, e farmacie germană”.

Firmă, dări, rate, angajați

Povestea Chemical Company este asemănătoare oricărei povești de succes din România. Cu dezvoltare pe credit, cu reinvestirea aproape totală a profitului, cu trecerea de la 3 la 70 de angajați.
„Din cinci cereri de parteneriat, refuz patru și iau unul. Avem 26 de ani de profit reinvestit permanent. Anul trecut am fost pe minus, pentru că am reinvestit peste două milioane de euro. Producem substanțele active – 10 tone de produs/an/client și avem 5-6 clienți anual. Puțină lume știe că noi suntem producătorii substanțelor active din rachetele antigrindină, pentru statul român. Ne-a luat ani de zile de teste până am ajuns la soluția actuală”, a explicat Radu Ciobanu. Până la atacul inexplicabil al lui Mihai Chirica, directorul Chemical Company era extrem de discret.
În ultimii șase ani, firma a avut cifre de afaceri între 10 și 12 milioane de lei, cu profituri între 1 și 1,8 milioane de lei. Compania are 73 de salariați.

„25% din profit reinvestim, dar anul trecut am reinvestit tot și încă am mai pus niște bani pentru că am făcut investiții. N-am avut niciodată întârzieri la taxe și impozite. Plătim 200.000-300.000 de lei impozite lunar, uneori și mai mult, plus impozitul pe profit, la sfârșit de an.”
Radu Ciobanu, CEO Chemical Company

Chirica, un putinist: nu-i permite lui Radu Ciobanu să fie prieten cu Marius Bodea

Lucrurile sunt simple. Cine-i cunoaște anturajul lui Radu Ciobanu știe un detaliu pe care îl știe și Mihai Chirica. CEO-ul de la Chemical și Marius Bodea au copilărit împreună și de la 5 ani sunt nedespărțiți. Radu Ciobanu a refuzat să comenteze relația, dar referiri la aceasta apar în articolele din BZI.
Unul dintre articole chiar a doua zi după ce PUZ-ul pentru hala nouă care acum ar fi fost folositoare în dublarea producției de dezinfectanți: „Scandalos! Dezastru ecologic în municipiu. Cumătrul deputatului zero Marius Bodea poluează o zonă în plină dezvoltare – FOTO”.
BZI atacă frontal, grobian, dând totul în vileag. Motivul este prietenia cu Marius Bodea, menționate din titlu.
„Încep să se construiască blocuri prin apropiere, dar noi am fost primii aici, din 1998, când era câmp în jur. Aici a fost platformă industrială. Legislația ne absolvă de orice responsabilitate, dimpotrivă ar fi trebuit să fie o problemă autorizarea acestor blocuri, nu să ni se reproșeze nouă că existăm”, a încheiat Radu Ciobanu.

Article image
Este exact ilegalitatea comisă și de viceprimarul Harabagiu, tot un liberal în devenire, la un alt bloc făcut cu scandal în Nicolina: cel construit peste o magistrală de apă caldă. La actualul proiect al soților Rotariu, construit într-o curte interioară, fără acces auto, asociațiile de locatari au fost înștiințate pe 3 martie 2020, iar dezbaterea la care erau chemați avusese loc pe 2 martie. Trei asociații sunt revoltate, ...
Autor cristi tanasa Anchete 10 Martie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30