fbpx
 
40 km de hârtoape, dar e abia începutul, mai durează 18 luni calvarul 40 km de hârtoape, dar e abia începutul, mai durează 18 luni calvarul

Drumul oaselor: 63.000 de oameni rupți de civilizație pe axa Iași-Suceava. Alpenside a făcut dezastru, a luat 30% avans și a dispărut


Drumul de la Iași la Movileni, continuând cu Coarnele Caprei și Scobinți este de la începutul anului o ruină. Șoseaua era oricum distrusă, dar acum nici la nivel de drum de țară nu mai este. Executantul Alpenside a luat decizia absurdă de a decapa zeci de kilometri, apoi, brusc, a încetinit lucrările.

Axa Iași-Suceava a răsturnat viețile oamenilor cu susul în jos. Un drum de 40 km nu poate fi făcut cu mai mult de 10 km/h, dacă vrei să mai ai mașina întreagă. Iar calvarul va ține cel puțin până în decembrie 2021, data de predare a lucrării, aceasta dacă nu apar întârzieri. Deocamdată se avansează cu viteza melcului.

63.000 de oameni locuiesc de-a lungul acestei șosele, fără a mai socoti satele ramificate pe lateralele acestei axe, care ar mai putea folosi drumuri conexe. Pentru ei, orice deplasare dintr-o parte în alta a devenit un coșmar. Doi ani, un sfert din județ e rupt de civilizație.

Pare un drum in safari între Tanganica și Morongoro, Africa de Est

Au frezat tot pe 30 km de drum

Viteza maximă obținută pe traseul Iași-Movileni a fost de 10 km/h. Orice kilometru în plus a fost un efort pentru suspensii. Gradul de pericol pe acest drum este imens, deși viteza este scăzută. Unele mașini, în special cele de marfă, trec cu viteză mare, iar pietrele din drum sar în toate direcțiile.
De fapt, drumul este un fel de groapă alungită pe 30 de km. Pe ceea ce a fost odată asfalt se văd urmele de frezare. Dar, pentru că s-a făcut acum trei luni, frezarea a lăsat apa să smulgă orice urmă de plombă din drum.
„Practic, au început lucrarea cu ceea ce trebuiau să facă la final, după ce executau prioritățile”, spune consilierul județean Romeo Vatră, care a sesizat problema majoră de pe drum.

Nimeni nu-și explică de ce s-a început cu frezarea a zeci de kilometri, după care lucrările s-au oprit

Au început cu sfârșitul. Acum toaletează copacii

Un consilier local liberal din Iași locuiește la Horlești și are de-a face zilnic cu drumul. Este inginer, are firmă de construcții și a asistat încă de la început la greșeala constructorului.
„Frezarea drumului se face înainte de asfaltare, este o operațiune terminală. Ei au frezat în februarie, au dispărut trei luni, după care au reapărut și s-au apucat de toaletat copacii, de vreo săptămână, și nici măcar nu execută ei operațiunea, ci Silvicul. Eu locuiesc în zonă, la fel ca foarte mulți, și din păcate am asistat la tot ce au făcut aici. Drumul fusese plombat în toamnă, s-au băgat niște bani în el. Avea gropi, nu eram mulțumiți, dar se putea circula totuși decent”, spune Alexandru Coțofan, consilier local în municipiul Iași.

„Adio, bucșe!”, scria pe un indicator din zonă

Au făcut ce era mai scump ca să deconteze

Acesta spune că, ipotetic, au început cu o operațiune terminală pentru a putea face decontări. „A fost gândit anapoda acest pas cu un beneficiu.  Avem și noi lucrări de construcții, la fazele terminale se fac decontări. Probabil că au procedat așa ca să deconteze, spunând că au lucrat. Noi avem o asociație, discutăm deja să dăm constructorii în judecată pentru daune, problema nu se va rezolva într-o lună, două sau trei. Este o ordine a operațiunilor, nici nu pot face asfaltarea acum. Trebuie să facă rigole, să pună piatră, să consolideze unde trebuie, abia apoi se asfaltează și se marchează. Ce au făcut ei este ca și cum se apucă să repare o casă și încep cu acoperișul în timp ce afară plouă cu găleata”, a mai spus Alexandru Coțofan.

Aceasta este axa Iași-Suceva în luna mai 2020

Proiect de 103 milioane de euro

Traseul axei Iași-Suceava care trece prin Movileni și merge către Gropnița – Coarnele Caprei a fost împărțit în 3 loturi:
* Primul este de la ieșirea din Iași, la Breazu, până la Gropnița (29,6 km, câștigător asocierea SC Alpenside SRL Bucureşti-SC General Trust Argeş SRL Piteşti, 60,36 milioane de lei),
* Al doilea este Gropnița-Coarnele Caprei (SC Alpenside SRL Bucureşti, 22 km, 43,8 milioane de lei)
* Cel de-al treilea este Belcești-Ceplenița-Scobinți-Lespezi (graniță Iași cu Suceava, 40,6 km, neadjudecat).
Toată axa are 170 de km, 92 km fiind în județul Iași. Sumele sunt de la Uniunea Europeană și de la Consiliile Județene Iași și Suceava. Valoarea pentru tot traseu a fost crescută, la o reevaluare, de la 70 la 103 milioane de euro.

Reciclatorul Alpenside ar fi vinovatul numărul 1: asfaltul este decapat iar substratul este omogenizat și turnat la loc

De-a ascunselea cu muncitorii

Pentru aceste sume puse în joc era de așteptat să vezi o frenezie a lucrărilor, cu sute de muncitori și utilaje în front. La verificarea făcută de REPORTER DE IAȘI până la Movileni, nu era nici țipenie de om. Doar niște indicatoare rutiere cu „Atenție, se lucrează”, puse ironic pe traseu.
La primele întrebări legate de soarta lucrărilor, reprezentanții Consiliului Județean (CJ) au spus că muncitorii lucrează la podul de intrare în Movileni. Când le-am spus că suntem la Movileni și nu-i nimeni la muncă, departamentul de Comunicare al CJ s-a repliat, trimițând și fotografii: muncitorii sunt de fapt pe tronsonul Coarnele Caprei-Gropnița, după Movileni.

Comunicare CJ pe 28 aprilie: lucrările merg excelent, situația e sub control, totul e perfect

„Tronsonul menționat nu are asigurată scurgerea apelor, iar sistemul rutier existent este din pământ. Fiind o zonă inundabilă, a trebuit intervenit prima dată aici. Se atacă zonele care sunt cu probleme mari”, au precizat reprezentanții CJ.
Aceștia au mai menționat că ordinea de execuție este: poduri, podețe transversale, drenuri, casete de lărgire, structură rutieră. Pe hârtie ordinea menționată este cea corectă. În realitate, au început cu sfârșitul.

Google Maps ocolește ruta Movileni-Coarnele Caprei. Sateliții de pe orbită au învățat repede să se ferească și te trimit fie prin Târgu Frumos, fie pe la Vlădeni-Șipote, deși drumul cel mai scurt e cel aflat acum în lucru

Ciucan de la Drumuri Județene: s-a frezat ca să se recicleze tot materialul

Directorul Drumurilor Județene, Ciprian Ciucan, a menționat că instituția nu are nicio răspundere, pentru că executanții sunt cei care stabilesc ordinea lucrărilor și își organizează șantierul.
„Este un utilaj ce va fi folosit acolo, adus deja la Coarnele Caprei, un reciclator. Utilajul reciclează materialul din drum, apoi cu liant se face un strat omogen de 20-25 cm grosime și se toarnă la fața locului, nu mai este nevoie de material adus de la distanță. Reciclatorul nu poate rupe asfalt, el trebuie frezat întâi. Acum, că au întârziat după frezare, este o altă discuție. Din ce știu, nefiind răspunderea noastră, au fost probleme cu copacii. Până au obținut avizele de tăiere a durat, pentru că se face șanț de beton și drumul se lărgește”, a precizat Ciprian Ciucan.

Singurii muncitori găsiți pe 40 km de drum - două camioane și un excavator, dar și aceștia se ocupau cu scosul asfaltului, nu cu pusul unuia nou

Pentru șefii instituției, este importantă data limită de predare, nu deranjul de până atunci. Termenul de execuție a fost fixat la 1 decembrie 2021. Oamenii de pe traseul axei Iași-Suceava mai au încă un an și jumătate de nervi și de mașini stricate. Consiliul Județean promovează intens pe Facebook stadiul lucrărilor, dar nu descriu concret realitatea din teren. În imagini apar doar utilaje, fără a se vedea starea drumului.
REPORTER DE IAȘI a contactat firma Alpenside pentru explicații, dar ne-a răspuns o secretară care a spus că transmite șefilor mesajul și că vom fi sunați înapoi. Nu a mai revenit nimeni de la firmă.

Tocmai trece un camion pe contrasens într-o curbă periculoasă, din cauza drumului desfundat

7 ani de bătaie de joc: te poți trezi cu un camion în față într-o curbă fără vizibilitate

Pe traseul Iași-Movileni există, la Horlești, o intersecție către Vânători (Popricani). O sută de metri după intersecție, într-o curbă fără vizibilitate și cu drum în pantă, cei de la DJADP au făcut o încropeală care durează deja de 7 ani: o bandă e asfaltată, iar cealaltă este plină de pietriș și hârtoape pe o lungime de 100 m.
Consecința este că șoferii care coboară spre Vânători evită partea neasfaltată și intră pe contrasens. Ești în curbă fără vizibilitate și te trezesti cu ditamai camionul în față.
„E un miracol că nu s-a întâmplat niciun accident până acum. Este o bătaie de joc care durează de mulți ani”, spun oamenii din zonă.
Drumul a fost asfaltat în 2013, mai puțin acea bandă predispusă la alunecări de teren. Directorul DJADP spune că în acest an lucrarea ar putea fi executată.

Article image
Părinții dintr-un sat al comunei Schitu Duca mocnesc de revoltă. Se roagă din toamnă de primarul localității să rezolve problema transportului copiilor la școala primară și la grădiniță. În prezent, din cauza unui drum rupt, plin de noroi, microbuzul școlii nu ajunge până la ei. Oamenii se descurcă cum pot și spun că este exclusiv vina primarului PSD Mihai Mihalache. „Ne-a spus în față: nu avem drum pentru că nu am votat c...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 02 Martie 2020
 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: