fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Lovitură de palat la PSD: reforma a murit, Ostaficiuc, Asimionesei și Boca sunt noii patroni de la Iași. Șoc pe lista parlamentară

Lovitură de palat la PSD: reforma a murit, Ostaficiuc, Asimionesei și Boca sunt noii patroni de la Iași. Șoc pe lista parlamentară


* La Senat rămân Maricel Popa și Bogdan Cojocaru * La Camera Deputaților, doar reprezentanții puciștilor: Vasile Toma, Vasile Cîtea, Marius Ostaficiuc și Silviu Macovei * Imobiliarul Florin Boca poate trage sforile din nou în Consiliul Local * Ghiocel Asimionesei, patronul informal al BZI, își va putea pune viceprimar și va controla prin Ostaficiuc, băiatul său de casă, filiala PSD

Lovitură de palat la PSD Iași: lista candidaților eligibili propusă de Maricel Popa a fost invalidată aseară de către Marcel Ciolacu. Toate planurile s-au scufundat. Raportul de forțe din PSD s-a inversat spectaculos, în numai câteva ore.

Conform informațiilor din interiorul PSD, aseară Cristian Stanciu, Camelia Gavrilă, Dumitru Pantazi (fostul primar din Pașcani) și Bogdan Cojocaru erau în afara listei! Maricel Popa e singurul care ar putea fi menținut, dar discuțiile continuau aseară, la București, nefiind concludente.
Lista oficială a PSD pentru alegerile parlamentare va fi anunțată în scurt timp, pentru că mâine, 22 octombrie, toate candidaturile trebuie înscrie oficial la Autoritatea Electorală Permanentă.

Separarea apelor

Taberele din PSD Iași s-au cristalizat încă din primăvară, imediat după ce Mihai Chirica a fost anunțat oficial ca transferat la PNL. Chirica ținuse doi ani în șah PSD, prin negocieri subterane pentru revenirea la matcă, purtate cu Paul Stănescu, nr. 2 în PSD și cu Dragnea, și cu Ciolacu. Așteptând întoarcerea în PSD, un pact de neagresiune se instalase între Mihai Chirica și Maricel Popa, iar filiala i-a asigurat primarului o majoritate confortabilă în Consiliul Local.
După ce Mihai Chirica a fost primit în PNL, cu care negocia în paralel, PSD s-a trezit fără candidat la Primărie. Necesitatea urgentă a fost separarea completă a apelor. Maricel Popa a hotărât că nu mai are încredere în Marius Ostaficiuc, șeful organizației municipale, relațiile răcindu-se abrupt. Problema în PSD a fost că o bună parte a parlamentarilor și consilierilor locali avuseseră o relație foarte apropiată cu Mihai Chirica, unii și o relație foarte profitabilă, astfel că au rămas în relații bune cu acesta.
Maricel Popa a forțat ruptura iremediabilă de cei suspectați de „colaboraționism” cu Mihai Chirica.

Vasile Toma, parlamentarul PSD care nu iese din cuvântul lui Mihai Chirica

Divorț cu scandal în filială

Calea lui Maricel Popa a fost urmată de Cristian Stanciu (liderul consilierilor județeni), Bogdan Cojocaru (fost ministru al Comunicațiilor), Marian Șerbescu (fost prefect) și Camelia Gavrilă (deputată). Dezideratele au fost o schimbare de etică, delimitarea clară de mafia imobiliară care a făcut legea în Primărie prin voturile consilierilor PSD și eliminarea influenței familiei Asimionesei (patronii BZI) în deciziile partidului.
Marius Ostaficiuc, un apropiat al lui Ghiocel Asimionesei, relație pe care pesedistul o afișează public, n-a mai fost considerat de încredere și rolul său în partid s-a redus. Parlamentarii Vasile Toma și Vasile Cîtea au rămas, de asemenea, în afara deciziilor importante, primul fiind prieten foarte bun cu Mihai Chirica, iar al doilea fiind nașul lui Ostaficiuc.
Maricel Popa a schimbat și candidatul la Primărie, contrar opiniei lui Marius Ostaficiuc. Medicul Tudor Ciuhodaru a fost retras, fiind bănuit că va face figurație, având deja postul de europarlamentar, care îi aduce venituri de peste 10.000 de euro lunar.

Puciștii au fost respins de primarii din județ

În august, lovitura a fost că Marius Ostaficiuc a primit un loc neeligibil la Consiliul Județean. Acesta a anunțat public că se retrage din campania electorală și că așteaptă revanșa. Camelia Gavrilă, intrată târziu în cursă, a luat un scor modest. Maricel Popa a pierdut alegerile la Consiliul Județean în fața PNL.
Revanșa a venit. Grupul Popa pregătise o listă eligibilă pentru parlamentare din care nu făceau parte membrii celeilalte grupări. Parlamentarii Toma, Cîtea, Macovei și liderul de la Municipiu, Marius Ostaficiuc nu primeau niciun loc.
Ieri, în Biroul Politic Județean, ținut la Târgu Frumos, Ostaficiuc a pretins locul 2 la Senat (eligibil dacă PSD ia un scor de peste 28%), garantând, în culise, că va ieși în Piața Unirii și că va striga: „PSD este unit, mergem cu toate forțele pentru un scor cât mai mare în alegeri!”. Toți primarii din județ au respins însă gruparea lui Ostaficiuc și au dezavuat cererea lui Marcel Ciolacu de a impune un reprezentant de la București pe lista parlamentară de la Iași. „Sunt locuri puține, suntem un județ mare, nu acceptăm această cerere”, ar fi spus primarii.

Silviu Macovei rămâne în cărți pentru Camera Deputaților

Șocul de la București: puciul a învins

Maricel Popa și Cristian Stanciu s-au urcat în mașină și s-au prezentat ieri în fața lui Marcel Ciolacu. Șocul a fost că acesta le-a invalidat lista. La Senat, locurile eligibile erau ocupate de Maricel Popa și Camelia Gavrilă, iar la Camera Deputaților de Cristian Stanciu, Bogdan Cojocaru, Dumitru Pantazi și fostul prefect Marian Șerbescu.
Sâmbătă, trecuse prin București, la Marea Poartă și Marius Ostaficiuc, a cărui rebeliune avea sprijinul lui Paul Stănescu. Tabăra sa a câștigat: doar Popa a mai rămas pe lista inițială, Bogdan Cojocaru, pe o poziție semi-eligibilă, fiind salvat de faptul că este președintele TSD la nivel național. „Gruparea Popa a căzut în propria sa plasă: au forțat o listă 100% cu oamenii lor și acest lucru s-a întors împotriva lor”, explică surse autorizate din PSD.
Lista finală cuprinde la Camera Deputaților doar oamenii din tabăra dizidenților: Vasile Toma, Vasile Cîtea, Marius Ostaficiuc și Silviu Macovei. La Senat: Maricel Popa și Bogdan Cojocaru.

Gruparea Asimionesei controlează PSD Iași

În acest moment, rolul lui Maricel Popa în PSD Iași s-a terminat. Va fi un simplu senator. I se dă mână liberă lui Marius Ostaficiuc, care n-a performat niciodată într-o bătălie electorală. Reforma PSD îndreptată împotriva lui Mihai Chirica și Ghiocel Asimionesei s-a terminat. Toma, Cîtea și Macovei sunt în relații bune cu Mihai Chirica și Costel Alexe (președintele PNL Iași).
Sponsorul PSD Iași va fi din nou Florin Boca, samsar imobiliar ajuns un fel de dealer de PUZ-uri în Consiliul Local. PSD va asigura majoritatea pentru Mihai Chirica în Consiliul Local, iar Asimionesei își va pune pupilul în postul de viceprimar. Asimionesei, în acest moment, are acces la Primărie, PSD, PMP, PNL (prin Chirica), precum și la listele parlamentare, mai puțin cele de la USR.
Chirica și Asimionesei vor controla mai departe cea mai mare parte din spectrul politic, singurul teritoriu virgin fiind USR.

Article image
Președintele Organizației Municipale a PSD, Marius Ostaficiuc, are un hobby: cumpără apartamente, prin manevre oculte, de la dezvoltatori controversați. Unul dintre acești dezvoltatori este patronul Bună Ziua Iași, Ghiocel Asimionesei, care își folosește gazeta ca să tragă sfori în afaceri și politică. Ostaficiuc și Asimionesei își schimbă benevol rolurile, în funcție de nevoi: când unul este păpușarul, când celălalt este m...
Autor cristi tanasa Anchete 27 Mai 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Go to top