fbpx
 
Paula Vornicu, o supraviețuitoare printre sinecuriști Paula Vornicu, o supraviețuitoare printre sinecuriști

ANI, mai trăiești? Pesedista Paula Vornicu a scos din mânecă 230.000 de lei pe care nu-i justifică


Bo-ie-rea-lă. Paula Vornicu, membru PSD și apropiată a primarului liberal Mihai Chirica, trăiește pe picior mare. Din bani publici. Este angajată la Servicii Publice și, concomitent, membru în Consiliul de Administrație (CA) de la Salubris și în cel de la Ecopiața. Toate trei subordonate Primăriei. Vornicu e om de peste 9.100 de lei net pe lună. Aproape 2.000 de euro. În declarația de avere din acest an, a menționat un depozit bancar de 230.000 lei (48.000 euro) pe care l-a deschis anul trecut. Sursa banilor e o mare enigmă. Greu de crezut că Agenția Națională de Integritate (ANI) va cerceta: instituția e „în comă” de câțiva ani. În același document, Paula Vornicu a notat că și-a cumpărat și un Renault Captur (11.000 – 12.000 euro), fără a preciza de unde a avut banii. Acest personaj, Vornicu, a încercat acum, câteva zile, să invalideze mandatul unui consilier județean USR. O marionetă vine plătită din bani publici.

Fără număr: și multe, și indexate
Veniturile nete ale Paulei Vornicu sunt elocvente pentru cariera sa profesională. În 2019, a câștigat 46.524 lei în calitate de controlor financiar intern de gestiune la SC Servicii Publice SA. Apoi, ca membru CA la Ecopiața a încasat 18.400 lei și alți 44.670 lei ca membru CA la Salubris. Cu alte cuvinte, de la trei societăți ale Primăriei, Vornicu a înregistrat anul trecut un venit mediu net lunar de 9.132 lei. „A fost angajată în urma unui concurs de acum doi ani. Postul era vacant. Este pe perioadă nedeterminată”, a declarat Laurențiu Ivan, directorul Servicii Publice. O precizare extrem de importantă: Vornicu a ajuns la Servicii Publice după ce, anterior, lucrase ca șef serviciu administrativ la Citadin SA, o altă companie a Primăriei.

Paula Vornicu, niciodată tristă

Mai mult, în primăvara acestui an, Consiliul Local a aprobat o indexare a indemnizațiilor directorilor și membrilor CA de la societățile Primăriei. În aceste condiții, venitul lui Vornicu de la Ecopiața a urcat de la 1.533 lei la 2.300 lei, iar cel de la Salubris de la 3.700 lei la 5.000 lei. Deci, încă 400 de euro net la câștigul total lunar al lui Vornicu.
Ce competențe are Paula Vornicu de a trece pe la majoritatea societăților Primăriei? Membru CA la Ecopiața și Salubris, șef serviciu la Citadin și controlor financiar la Servicii Publice, ce o recomandă? Potrivit propriului CV, între 1990 și 1995, Paula Carmen Vornicu a urmat cursurile Facultății de Management de la Universitatea „Mihai Kogălniceanu” din Iași. Între 1992 și 1996, Vornicu a fost studentă și la Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune de la Universitatea „Spiru Haret” Iași. Deci, două universități private care i-au deschis calea spre o carieră în administrația publică.


Un cont și o mașină apar din neant
Dar marile dezvăluiri ale declarației de avere pe care Vornicu a completat-o în luna iunie a acestui an le reprezintă un depozit bancar la ING, deschis în 2019, cu o valoare de peste 230.000 lei și achiziționarea, tot anul trecut, a unei mașini Renault Captur.
De unde au apărut aceste bunuri, care e proveniența banilor? Declarația de avere nu face lumină. Vornicu a amintit că, în 2019, și-a vândut vechea mașină, un Renault Megane, cu 2.000 de euro. Dar noul Renault achiziționat, modelul Captur, a costat cu aproximație 11.000 – 12.000 euro, în funcție de dotări. Deci, depozitul bancar + mașina Renault Captur înseamnă, cumulat, vreo 58.000 de euro. De unde provin banii dacă Vornicu nici n-a vândut nimic, nici n-a contractat vreun credit?
Nici măcar calitatea de asociat în vreo firmă n-o mai are Paula Vornicu. Anul trecut, a fost radiată Danco SRL, unde era asociat unic. În 2018, ultimul an pentru care există informații disponibile la Ministerul de Finanțe, această firmă avusese o cifră de afaceri de doar 5.600 lei, cu un profit net de 2.789 lei. Adică, aproape nimic. Fără active și capitaluri, firma era o fantomă în ultima perioadă.
În trecut, Vornicu a mai fost acționar la Coninstal, societatea care a prins contracte pe bani publici la mai multe școli și grădinițe din oraș.
„Săgeata” își face datoria
Ultima ispravă a Paulei Vornicu este de-a dreptul absurdă. Pe 14 octombrie, la ora 18:43, aceasta a trimis instanței o contestație prin care a cerut invalidarea mandatului de consilier județean al lui Etienne Ignat (USR). Cunoscut ca un critic al primarului Mihai Chirica, consilierul Ignat a candidat la alegerile din septembrie pentru un post de consilier județean. De ce l-a contestat Vornicu, o apropiată de-a lui Chirica, pe Ignat mai ales că acesta nici nu mai candidase la Consiliul Local, ci la Consiliul Județean? Oficial, în adresa trimisă judecătorilor, Vornicu a susținut că Ignat e „traseist politic” fiindcă a trecut de la PNL la USR, iar statutul celui din urmă partid n-ar permite acest lucru. Instanța a respins contestația lui Vornicu care era, oricum, „nesemnată și neînsoțită de dovada calității de membru al Partidului Social Democrat pentru justificarea calității de persoană interesată”.

Apelată în repetate rânduri telefonic pe tot parcursul zilei de miercuri, 21 octombrie, Paul Vornicu nu a răspuns pentru a-și prezenta propria poziție atât referitor la averea sa cât și la contestația depusă pe numele lui Ignat.

„De la Nichita la Chirica nu s-a schimbat nimic. Aceeași gașcă de interese abonate la banii publici este pusă să facă contestații absurde și fără vreun temei legal. Mihai Chirica ne mai arată odată, daca nu era oricum clar, că nu poți scoate PSD-ismul din el. Lecțiile luate de la tătucul său politic Nichita, inclusiv faptul că se înconjoară de oameni ca doamna Vornicu, care primește comanda de la Palatul Roznovanu, scot la suprafață corupția din Primăria Iași. Nu voi ceda la astfel de tactici comuniste și voi rămâne la fel de vehement în pozițiile mele ca și până acum”, a afirmat, Etienne Ignat, consilier județean USR pentru REPORTER DE IAȘI.

Un posibil răspuns al lui Eienne Ignat la contestația depusă de Paula Vornicu

Cărăușa lui Nichita

Cele două firme la care Paula Vornicu a fost asociată în trecut aveau adresa la Păcurari 62, aceeași cu locul în care Dumitru Tomorug (director tehnic al Primăriei) depozita sume de bani pentru fostul primar Gheorghe Nichita, condamnat în două dosare penale și aflat acum în închisoare.

Într-unul dintre aceste dosare, Paula Vornicu, fost consilier județean PSD, le-a explicat anchetatorilor cum apartamentul în care a locuit fostul primar cu amanta a fost trecut pe numele firmei Coninstal. Astfel, Nichita ar fi chemat-o în biroul din Primărie pe Vornicu, în ianuarie 2014, şi i-ar fi cerut să cumpere o locuinţă cu trei camere de la firma Iasicon. „Cu acea ocazie, Nichita Gheorghe m-a rugat să achiziţionez un apartament, spunându-mi că doreşte să locuiască în acel apartament cu Adina Samson, iar ulterior, după ce nu va mai deţine funcţia, îl va cumpăra de la mine în rate. Eu i-am răspuns acestuia că sunt de acord cu propunerea lui (…)”.
După ce fostul primar Nichita a avut probleme de ordin penal, Vornicu a intrat în sfera de influență a lui Mihai Chirica, actualul edil.

În 2020 a apărut un depozit bancar suplimentar față de 2019, de peste 230.000 de lei, fără ca veniturile obținute să justifice acești bani. Sursa banilor lipsește. De asemenea, Paula Vornicu și-a mai luat un Renault Captur fără să explice din ce bani, pentru că echivalările în declarațiile de avere se fac prin compararea acestora, de la un an la altul. Tot ce apare în plus trebuie justificat în venituri, cu identificarea surselor.

Întrebările la care Paula Vornicu trebuie să răspundă:

1) În declarația de avere din vara anului 2020 a notat constituirea unui depozit bancar la ING în valoare de 230.000 lei. Care este sursa acestor bani, pentru că, față de declarația anterioară din 2019, nu pare să fi înstrăinat nimic atât de valoros. Deci, de unde a avut cei 230.000 de lei?
2) Tot în declarația de avere din 2020, Vornicu a notat că a cumpărat un Renault Captur. Și-a vândut vechea mașină cu 2.000 de euro, dar un Captur nou e 11.000 – 12.000 de euro. Însă nu apare niciun credit. Cum a achitat mașina Renault Captur, mai ales că nu mai este asociată la nicio firmă?

„Rivala” lui Vornicu: Anda Iușcă

Și mandatul de consilier local, recent câștigat de Răzvan Timofciuc (USR), a fost contestat în instanță. În cazul său, cea care s-a adresat instanței este Anda Iușcă de la fantomaticul partid Pro Iași. Formațiune printre ai cărei membri fondatori s-a aflat una dintre fiicele lui Vasile Tiron, director în Primăria lui Chirica. Prima instanță a respins deja contestația. „Primarul Chirica a contestat la Judecătorie mandatul de consilier local pe care l-am obținut la alegerile locale. O încercare disperată de a scăpa de prezența mea în Consiliul Local pentru că îi scot la iveală toate potlogăriile și abuzurile, toate nelegiuirile mafiilor care s-au aciuat în Primărie sub patronajul său. Această contestare a mandatului de consilier local este un alt exemplu dintr-un șir lung de șicane ale unui om fricos: procese civile abuzive, plângeri penale mincinoase sau sesizări la ANI, fără temei. Chirica nu poate înțelege că în lumea asta sunt oameni care nu pot fi cumpărați cu bani publici și autorizații, cu sinecuri și favoruri din bugetul local. Și de asta apelează la tot felul de hărțuieli, disperat că îi spun în fața adevărul: ești hoț, corupt și incompetent. Voi continua să îi reprezint pe toți ieșenii care își doresc eliminarea corupției din Primărie, transparență și stoparea risipei”, a afirmat Răzvan Timofciuc.

Article image
Ani de zile a căpușat bugetul Primăriei cu firma proprie. Acum s-a angajat direct la Primărie. Veterană în PSD, primea anual lucrări la școli prin încredințare directă. După numeroase scandaluri, surpriză: Vornicu s-a angajat șefă de Serviciu la Citadin, prin „selecție de CV-uri”. Este și președinte CA la Eco Piața și membru CA la Salubris, în total 6.000 de lei net/lună. Firma din care a ieșit, formal, a mai prins un contr...
Autor cristi tanasa Anchete 12 Octombrie 2018


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: