fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Mihai Tudose a spus la Iași să ia lecții de la orașul său, Brăila, în materie de campanii electorale (Foto: Mediafax) Mihai Tudose a spus la Iași să ia lecții de la orașul său, Brăila, în materie de campanii electorale (Foto: Mediafax)

Tudose, trimis de Ciolacu la Iași, s-a trezit cu sala goală. Scuza răsculaților din PSD: „Teama de Covid”


Liderul PSD a venit să rezolve rebeliunea de la Iași, dar n-a avut cu cine sta de vorbă: au venit 7 primari din 40 și 9 președinți de organizații locale din 54. După schimbarea listelor parlamentare de la Centru, răspunsul filiale ieșene a fost absența. Amenințarea lui Mihai Tudose privind excluderea celor care nu se implică în campanie a fost întâmpinată cu un hohot de râs: „Plecăm singuri la PNL, e cel mai simplu lucru!”

Fostul prim-ministru PSD Mihai Tudose s-a trezit cu sala goală la întâlnirile cu reprezentanții partidului din județ, în week-end. Venit să facă pace după scandalul listelor pentru alegerile parlamentare, Tudose a sfârșit prin a amenința cu excluderi.

„O atitudine total greșită în condițiile actuale”, spun membrii PSD prezenți la întâlnirea cu fostul premier. La aceeași întâlnire, liderul partidului a mai anunțat și poziția PSD față de primarul Mihai Chirica: „Lăsați-l în pace, că-i de-al nostru”.

Întâlnire cu șapte primari

În mod normal, la întâlnirea cu primarii sala ar fi trebuit să fie plină. Dar, din cei peste 40 de aleși ai partidului din județ au venit să discute cu Mihai Tudose doar șapte. Iar doi dintre aceștia au venit ca să-și exprime nemulțumirile. „Am fost  7 primari în sală, ceilalți prezenți erau angajați de la cabinetele parlamentare ale celor care au organizat întâlnirea. Mesajul nostru a fost simplu, de asta am și mers, deși colegii au spus că nu vor să discute cu Tudose: vreau să ne băgați în seamă, nu am cerut altceva. Am vrut să fiu sincer, i-am spus că nu vreau să treacă alegerile fără să fi înțeles Bucureștiul ce avem de spus”, a precizat Gheorghe Văleanu, primarul comunei Ion Neculce.

Excluderi? „Nu-și permite”

În loc să calmeze puțina asistență pe care a avut-o, Mihai Tudose a inflamat-o și mai tare: a amenințat că, dacă primarii vor boicota partidul la alegerile de pe 6 decembrie, după cum au declarat, vor fi excluși din partid. “Nu știu dacă o să-și permită să ajungă la sancțiuni. Dacă o luăm după cei care am fost prezenți în sală, organizația județeană nu stă prea bine. Eu nu cred că-și permite să rămână cu doi-trei primari în județ. Mai mult a inflamat afirmația asta”, a mai spus Gheorghe Văleanu.

Vasile Câtea e teleportat în al doilea mandat, fiind activistul pesedist tipic: nevăzut în viața publică, dar foarte activ în sforăraia internă a partidului

„Lăsați-l pe Chirica în pace”

„În campanie trebuie să fim focusați pe politica dezastruoasă a PNL mai mult decât pe chestiunile locale”, a fost mesajul lui Tudose vizavi de Mihai Chirica. Cei care au participat la întâlnire au spus că liderul PSD a vorbit clar despre faptul că Mihai Chirica stă bine în sondaje și nu trebuie atacat, deși mai mulți dintre cei prezenți au fost în dezacord, pe motiv că toată lumea vorbește despre PSD în CL ca fiind partid-balama pentru proiectele promovate de primar.
„În mandatul trecut nu ne-au perceput ieșenii ca făcând Opoziție în interesul lor. O parte au votat pentru proiectele lui Chirica, unele controversate, deși nu era cazul să le susțină. În acest mandat va fi Opoziție”, a precizat Bogdan Balanișcu, lider de grup în Consiliul Local.

„Vor pleca singuri, nu-i nevoie să-i dai afară”

La întâlnirea cu președinții de organizații PSD din județ, atmosfera a fost aceeași: Tudose le-a cerut să facă totul pentru alegerile parlamentare, președinții au spus că se mai gândesc și au fost amenințați cu excluderea. Un detaliu important este că, la întâlnire, au fost prezenți 9 președinți de organizații locale din județ din 54 câți sunt.
„Nu era nevoie de amenințare, după 6 decembrie cred că vor pleca mulți membri de partid din proprie inițiativă, fără să fie excluși. Pentru că rezultatul nu ni-l putem asigura noi singuri, este important și ce fac candidații. Nu-mi place ce văd astăzi, tocmai candidații lipsesc. Și eu, de pe locul 10 la alegeri, nu sunt motivat. Lista trebuiasă fie măcar 50% altfel. Și când ameninți pe cineva faci mai rău. Dacă vrei să fie mai bine, negociezi”, a precizat Mihai Mihalache, fostul primar din Schitu Duca.
„E o ușoară disperare pentru că posturile de parlamentari sunt prea puține pentru câți vor să le prindă. Suntem într-o situație tragi-comică, mulți din filială au ajuns să spună ca în Caragiale: ,Trădare, trădare, dar să știm și noi!>. E o tranziție destul de dificilă, nu e colegial să ceri performanță cu amenințări. Cred că o abordare optimă sunt încurajările. Mă refer la atitudinea din interiorul filialei”, a precizat și Cristian Stanciu, lider de grup în Consiliul Județean, care a fost înlăturat de pe lista pentru Parlament, în urmă cu o lună.

Vasile Câtea: „Președintele partidului face lista”

Deputatul PSD Vasile Câtea are o explicație pentru prezența scăzută de la întâlnirea cu Mihai Tudose. „Oamenii sunt speriați de Covid, de asta nu au venit acolo, să nu mai stea apropiați unii de alții. De altfel, Mihai Tudose, când a venit, ne-a arătat prima dată testul Covid, să vedem că este negativ”, a precizat Vasile Câtea.
Despre nemulțumirile primarilor și președinților de organizații legate de lista pentru alegerile parlamentare, deputatul susține că nu sunt îndreptățite: “Este o discuție de analizat  în interiorul partidului. La statut scrie așa: președintele organizației județene validează lista la locale, președintele partidului o validează la alegerile generale, adică exact cum s-a întâmplat”.
Tensiunile din organizația județeană a PSD au început după ce șefii partidului a schimbat total listele de la alegerile parlamentare votate la nivel județean de către primari și președinții de organizații. Au ieșit din joc Camelia Gavrilă și Cristian Stanciu, iar Bogdan Cojocaru a primit un loc semi-eligibil. Au intrat pe liste pe poziții eligibile Vasile Toma, Vasile Câtea și Marius Ostaficiuc. Ceva emoții are doar ultimul.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30