fbpx
 
Condamnat dar milionar: Cristi Adomniței și-a cumpărat vilă de 300.000 de euro în Copou

Condamnat dar milionar: Cristi Adomniței și-a cumpărat vilă de 300.000 de euro în Copou


Fostul președinte CJ și-a păstrat și apartamentele de la complexul lui Negurici, din Copou. Amenajările la vilă mai costă 100.000 de euro. Are o priveliște fabuloasă asupra orașului. Cristi Adomniței are dividende mari de la centrul medical din Suceava. Investiția i-a aparținut, oficial, lui Dan Fiterman, dar acesta s-a retras din acționariat, Adomniței crescându-și participația.

Tranzacții imobiliare spectaculoase și afaceri pe picior mare. Astfel pot fi rezumați, din punct de vedere profesional, ultimii ani pe care Cristian Adomniței, fostul președinte al Consiliului Județean și al PNL Iași, i-a petrecut în mediul privat.

Două mari lovituri: Adomniței și-a cumpărat, în 2019, o vilă în Copou (280 mp suprafață utilă) pentru care a plătit 300.000 euro. În al doilea rând, din toamna trecută, Adomniței deține 45% din capitalul social al Centrului Medical Bucovina din Suceava. Cota lui Adomniței a crescut după ce Arcadia Medical Center, a omului de afaceri Dan Fiterman, a cesionat părțile sociale deținute la unitatea medicală din Suceava.

S-a apucat de reparații capitale

Acum câteva zile, la Comisia zonală a monumentelor istorice s-a depus documentația pentru avizarea unor lucrări de reparații capitale și împrejmuire la o proprietate din strada Macazului 15A. Casa și terenul îi aparțin lui Cristian Adomniței, fost șef al CJ și fost lider al liberalilor ieșeni.

Domeniul din Copou a fost cumpărat de Adomniței în luna mai 2019. „Este o cerință din certificatul de urbanism”, a spus ex-președintele CJ despre dosarul de la Direcția pentru Cultură. Și a detaliat: „Doar reabilitez casa existentă pentru a putea fi locuită de familia mea. În niciun caz nu este vorba de vreo dezvoltare imobiliară în vederea vânzării”.

Acest aviz este necesar deoarece vila este amplasată într-o zonă care cuprinde mai multe clădiri cu însemnătate istorică: „ansamblul urbanistic de locuințe «Pavilioanele CFR» - 15 clădiri”. Amănunt: proiectant la refacerea casei este Bogdan Adomniței, fratele fostului om politic. 

Cristian Adomniței a fost o cometă în PNL: ajuns rapid ministru, apoi președinte CJ și favorit la alegerile pentru primar. A fost secerat brusc de două dosare DNA, în 2015

Câte 85 mp pe fiecare nivel

Tranzacția de anul trecut a avut loc între Adomniței și Irina Teodorescu. Femeia a cedat casa și terenul în schimbul a 1.427.000 lei, echivalentul a 300.000 de euro. Cu un regim de înălțime cuprinzând demisolul, parterul și un etaj, locuința adună aproape 280 mp suprafață utilă.

Aceștia sunt dispuși astfel: demisol de 84,26 mp, parter – 87,15 mp + terasă de 6,18 mp + balcon de 3,59 mp și etaj cu 87,15 mp + balcon de 10,78 mp. Imobilul a fost construit în anul 1970. Aferent acestei construcții, Adomniței a achiziționat și o suprafață de teren de 673 mp.
Atât în contractul de vânzare-cumpărare cât și în declarația de avere a Sabinei Adomniței (soția acestuia) este invocat un credit în valoare de 1,21 milioane de lei contractat la Banca Transilvania. „Creditul și dividendele 2018 și 2019”, a indicat Cristian Adomniței ca fiind sursele de finanțare ale acestei investiții imobiliare. Împrumutul este scadent în 2040.

Casa îi aparține lui Adomniței, nu și soției
Vila și terenul din Copou aparțin în mod exclusiv fostului liberal, deși acesta este căsătorit cu judecătoarea Sabina Adomniței. Bunurile mobile și imobile ale familiei nu mai sunt deținute „în devălmășie”, ci au fost împărțite în urma unei acțiuni de partaj. O procedură mai rară, dar legală.

O posibilă explicație ar fi că familia vrea să-și pună unele bunuri la adăpost, Adomniței fiind condamnat, în primă instanță, la trei ani şi două luni de închisoare cu executare în Dosarul Albumul. Fostul șef al Consiliului Județean Iași a fost acuzat de procurori de mai multe nereguli la un contract pe care instituția în fruntea căreia s-a aflat l-a încheiat cu o firmă privată pentru promovarea județului. Iar o sentință finală ar putea atrage plata unor prejudicii și/sau despăgubiri.

 

Vila este într-un fundac, fiind capăt de linie și necesită o reabilitare completă

Adomniței deține 45% din Centrul Medical Bucovina
În luna octombrie a anului trecut, Adomniței a fost unul dintre protagoniștii altei mutări importante. Astfel, la adunarea generală a asociaților Centrului Medical Bucovina Suceava din 8 octombrie 2019, s-au produs modificări în structura asociaților.

Arcadia Medical Center, a omului de afaceri ieșean Dan Fiterman, a cesionat cele 164 de părți sociale pe care le avea la Centrul Medical Bucovina. Dintre acestea, 74 părți sociale s-au dus la Dan Gabriel Iacob, iar 90 părți sociale la Cristian Adomniței.

În urma cesiunii, capitalul social al Centrului Medical Bucovina e deținut de Cristian Adomniței (45%), Dan Gabriel Iacob (45%) și Adrian Tataranu 10%. Cu același prilej, Dan Fiterman a fost revocat din funcția de administrator al Centrului Medical Bucovina.

Casa este construită în pantă, având practic trei niveluri de dimensiuni egale, circa 84-87 mp utili/nivel. Priveliștea asupra Iașului este de vis

Dividende de sute de mii de lei, anual

Scurtă cronologie: în 2016, Cristian Adomniței deținea 30% din capitalul social al Centrului Medical Bucovina. În decembrie 2018, acesta a achiziționat încă 7,5%, în schimbul părților sociale plătind 85.000 de euro către Arcadia Medical Center a lui Dan Fiterman. După tranzacția din octombrie 2019, Adomniței a ajuns la 45%.
Detaliu: în declarația de avere completată în iunie 2020 de soția sa, Sabina Adomniței, a fost menționat faptul că, anul trecut, Cristian a câștigat 81.234 lei (o medie lunară netă de 6.769 lei) ca director dezvoltare la Centrul Medical Bucovina. Totodată, potrivit documentul citat, Adomniței a încasat, net, alte 315.000 lei ca dividende de la unitatea spitalicească din Suceava.

Casa este practic în spatele Parcului Copou, în cea mai vânată zonă din oraș

Profit de aproape 1 milion de lei/an

Datele financiare ale Centrului Medical Bucovina, disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe:
An              Profit
2019          947.113 lei
2018          725.969 lei
2017          946.757 lei
2016          217.342 lei

Case, mașini, bijuterii și zeci de mii de euro în conturile copiilor

Declarația de avere a judecătoarei Sabina Adomniței, semnată pe 9 iunie 2020, arată imaginea de moment a averii familiei. Astfel, Cristian Adomniței are pe numele său un teren agricol de peste 2.000 mp, în Bucium, cumpărat în 2003, dar și cei 673 mp din Macazului 15A.

Tot la categoria imobile, mai figurează un garaj de 18 mp și casa de 280 mp din Copou, ambele pe numele lui Cristian Adomniței.

Soția acestuia deține un apartament de 67,55 mp în complexul de blocuri al fraților Negurici, tot din Copou, de lângă Liceul Sportiv.

Familia are o singură mașină, un Land Rover fabricat în 2009 și înmatriculat pe numele fostului lider PNL. Mai sunt menționate bijuterii de 27.000 euro.

La capitolul „active financiare”, sunt trecute conturi curente și depozite bancare pe numele celor doi soți și a celor doi copii. Sabina Adomniței are 73.000 lei la BCR, în timp ce Cristian are mai multe mii de lei și de euro la diferite bănci. Fata celor doi are peste 21.000 de dolari, iar băiatul peste 20.000 de euro.

Deși își dorea o carieră pe viață în politică, lui Cristian Adomniței îi merge mult mai bine în economia privată

S-a extins și cu un restaurant în Suceava
În 2018, Cristian Adomniței, fratele său Bogdan Constantin și Cristian Romeo Ioniță au înființat firma BCC More Investment SRL, tot în Suceava. Având ca domeniu principal de activitate „restaurante”, Cristian Adomniței deține, potrivit declarației de avere a soției, 45% din părțile sociale. În același document se menționează că Adomniței a creditat firma, în nume personal, cu 160.000 de lei.
Datele financiare ale BCC More Investment, de pe site-ul Ministerului de Finanțe
An              Pierdere
2018          - 85.312 lei
2019          - 1.643 lei

Socrul le-a făcut o donație de 100.000 de euro

În declarația de avere a soției a fost menționat și creditul de la Banca Transilvania, de 1.210.000 lei, cu care a fost plătită mare parte din proprietatea din Macazului. Alte trei donații au fost notate: Vasile Vișinari, socrul lui Adomniței, i-a donat acestuia 440.000 lei. Același Vișinari le-a donat bani și nepoților: 5.000 USD au mers către fiica lui Adomniței, iar 4.000 euro către fiu.

Ca judecătoare la Tribunalul Iași, Sabina Adomniței a acumulat un venit de 152.800 lei, ceea ce corespunde pentru anul 2019 unui salariu lunar net mediu de peste 12.733 lei, aproximativ 2.500 euro.

Article image
Fostul președinte CJ Iași face naveta cu folos la Centrul de imagistică din Suceava. Afacerea și-a dublat profitul în 2016 față de 2015, iar în 2017 s-a triplat. Dan Fiterman, sub brandul căruia funcționează clinica din Suceava, a renunțat la 16,33% din acțiuni, împărțite între Cristian Adomniței și Dan Iacob. Fostul președinte PNL Iași a plătit 85.000 de euro pe acțiuni, având acum 37,5% din Centrul Medical Bucovina. În d...
Autor Cezar Moraru Companii 16 Ianuarie 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: