fbpx
 
EDITORIAL. Seria neîntreruptă de lideri penali pe care o dă Iaşul de 20 de ani

EDITORIAL. Seria neîntreruptă de lideri penali pe care o dă Iaşul de 20 de ani


Preşedintele Iohannis a încuviinţat începerea urmăririi penale a lui Costel Alexe. E de remarcat că dosarul are 10 volume, deşi în esenţă e vorba doar de nişte tablă.

Mâine ar trebui să aflăm dacă DNA cere control judiciar sau arestare, precum şi interzicerea exercitării funcţiei publice. Un ministru care ia mită dă extrem de prost într-o ţară cu pretenţii, membră UE.

Ce poate face Costel Alexe pentru PNL este să demisioneze. E mielul perfect pentru sacrificiul ritual pe altarul anticorupţiei în feudele locale. Baronii cu experienţă îl privesc ca pe un teribilist care a ieşit rapid în decor din cauza vitezei. Alexe a fost o cometă în politică. Referent la Cadastru, beneficiar de fonduri europene cu obiective incerte, dezvoltator imobiliar, ministru cu ascensiune nemaivăzută sub protecţia lui Ludovic Orban, jucând milioanele pe degete în campanii electorale ca şi cum ar fi nişte cărţi de Șeptică.

M-a distrat că aseară, în muţenia generală a membrilor PNL din Iaşi, Marius Dangă, care ar putea fi interimar atât la şefia Consiliului Judeţean cât şi a organizaţiei judeţene PNL, a spart tăcerea postând fericit o reţetă de măr ras cu biscuiţi. Lipsă de tact şi neastâmpăr, anunţând acelaşi comportament nesăţios în preajma Puterii.

E deprimant să observi succesiunea de lideri penali pe care Iaşul i-a dat în ultimii 20 de ani şi ar trebui să recunoaştem că avem o problemă. O miasmă care otrăveşte oraşul şi explică marginalizarea. E un faliment al comunităţii. Nichita, Fenechiu, Adomniței, Alexe, Chirica şi Harabagiu - două personaje toxice, toţi au avut probleme cu Justiţia, unii nefiind încă scoşi în decor. Solcanu s-a retras, deşi ar mai fi vrut, pentru că situaţia lui devenise extrem de riscantă. Popa a scăpat pentru că s-a oprit doar la o promisiune de mituire. Toţi au corupţie în ţară, dar aşa o serie neîntreruptă nu mai găseşti în niciun oraş mare din România. Nu mai vorbim de cazuri izolate, ci de un pattern.

E un cancer pe care nu-l tratezi cu aspirine. Grupările politice sunt pline de semidocţi cu CV-uri falsificate şi cu averi nejustificate. Mediul academic şi cel de afaceri sunt rupte complet de viaţa comunităţii şi de mizele strategice ale Iaşului. Aşa-zişii politicieni nu sunt blamaţi public de intelighenţia locală. Sunt lăsaţi să prolifereze şi să captureze oraşul. Instituţiile de forţă sunt reduse la condiţia de pudeli dresaţi de mafia locală.

Se practică manipularea deșănțata, cultul personalităţii, Iaşul e intoxicat cu site-uri fantomă susţinute financiar chiar de liderii politici. Populaţia e dezorientată şi nu mai face distincţie între decență şi promiscuitate, între performanță şi şmecherie ieftină. Reţelele sociale sunt invadate de armate de trolli plătiţi din jaful public. Mişcarea civică, în majoritate, a ajuns să ciugulească din palmele liderilor locali.

Iaşul are nevoie de o restartare completă, aşa cum dai reboot unui calculator virusat. Nu poţi face proiecte cu impostori şi gargaragii fără creier. Reaua voinţă sufocă orice iniţiativă benefică, orice strategie de interes public, pentru că interesul de grup are prioritate. Oamenii decenţi o scaldă într-o zonă călduţă, mestecă un dumicat şi îşi rezolvă situaţia personală. Nu văd nicio ieşire.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30