fbpx
 
Operațiunea Aroneanu: Alexe și-a luat teren prin „mâna moartă” Sorin Afloarei, finul său și vicepreședinte CJ

Operațiunea Aroneanu: Alexe și-a luat teren prin „mâna moartă” Sorin Afloarei, finul său și vicepreședinte CJ


* Surpriză: în 2014, Costel Alexe a avut contracandidați la Lotul 43 pe Sorin Afloarei și Emanuel Ungureanu, ambii fiind „copii de mingi” la PNL
* Între timp, primul a fost cununat de Alexe, care l-a și avansat ca vicepreședinte al Consiliului Județean
* Afloarei și Ungureanu au oferit același preț: 2.196 lei/an, prețul minim evaluat de Primăria Aroneanu
* Costel Alexe a plusat cu doar 2 lei: 2.198 lei
* Cei trei pot fi cercetați penal conform Articolului 245 Cod Penal, pentru „înțelegere între participanți pentru a denatura prețul de adjudecare al unei licitații”
* Costel Alexe ar trebui să rămână fără teren, pentru că Legea 50/1991, prin care s-a organizat licitația, îi oferă termen de 1 an pentru a începe construcția
* Alexe n-a construit nimic în 6 ani și jumătate. În 2014 el mai avea 3 apartamente și două terenuri. Acum are un ranch la Sculeni
* Toată licitația de la Aroneanu a fost o cacealma pentru VIP-uri, cu prețuri aranjate și înțelegeri între participanți
* Alți trei frați ai lui Costel Alexe au luat terenuri de case la Aroneanu, pe malul lacului

Costel Alexe a concesionat teren de casă de la Primăria Aroneanu când deja mai avea trei apartamente și două terenuri. Se întâmpla în vara anului 2014, după un simulacru de licitație în care s-au concesionat 60 de parcele pe malul lacului Aroneanu, la doar 500 m de șoseaua care coboară din Ciric.

Cei 500 mp concesionați de Costel Alexe stau liberi din 2014. Conform Legii 50/1991, Primăria Aroneanu ar trebui să ia terenul înapoi

Cele două „mâini moarte” ale lui Alexe
Cu o singură excepție, pe niciuna din cele 60 de parcele n-au existat mai mult de trei oferte. N-au fost surprize. Toate ofertele au fost depuse în plic, în loc ca Primăria să promoveze intens această concesionare și să facă licitație cu strigare, pentru a crește prețul și pentru a-și aduce venituri mai mari la bugetul local.
Costel Alexe, care era deputat PNL la acea dată, a concesionat parcela 43 (500 mp) și a oferit cu 2 lei mai mult decât ceilalți doi ofertanți. Aceștia au fost Sorin Afloarei, care între timp avea să-i devină fin și vicepreședinte la Consiliul Județean, și Emanuel Ungureanu, un tânăr liberal care n-a ajuns niciodată să dețină o funcție importantă.
Cei doi aveau atunci statut de „copii de mingi” în PNL, gravitând în jurul lui Alexe. Ofertele lui Afloarei și Ungureanu au fost identice: 2.196 lei/an. Oferta lui Costel Alexe: 2.198 lei/an (a fost și-o eroare materială în procesul-verbal de adjudecare). Câștigător!
După șase ani și jumătate, liberalul n-a edificat casa. Conform Legii 50/1991, prin care a concesionat parcela, Costel Alexe ar trebui să piardă terenul și acesta să revină la Primărie. Momentan, primarul comunei Aroneanu, Benone Moruzi, îi este subordonat în cadrul filialei PNL.

Procesul-verbal de adjudecare la parcela lui Costel Alexe. Eroarea materială din document: Costel n-a oferit 2.918 lei/an, ci 2.198 de lei, așa cum scrie și în contractul de concesiune. Ceilalți doi competitori, care au fost „mână moartă” pentru stăpânul lor de la PNL, au oferit prețul de pornire: 2.196 lei/an

O zonă rezidențială de lux la 1 euro/mp/an

Cele 5,1 hectare concesionate de Primăria Aroneanu în 2014 sunt pe partea stângă a lacului cu același nume. Peisajul este mirific, zona este nepoluată, iar vara vezi ambarcațiunile de agrement ale riveranilor. Sunt doar 500 m de la intrarea în satul Șorogari, la 7 minute cu mașina de centrul Iașului.
În această vară, după ce majoritatea caselor au fost ridicate, s-a tras asfalt proaspăt pe șosea. Cartierul concesionarilor este unul exclusivist, în coasta Iașului. Au apă din rețeaua orașului și sistem de canalizare. Mai lipsește doar gazul, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, care are teren acolo, anunțând proiectul de aducțiune ca o mare prioritate.
Vecini cu Alexe sunt și cei trei frați ai săi: Mihai, Florin și Adina. Toți au închiriat cu 1 euro/mp/an, având licitațiile aranjate tot cu „mâini moarte”.

Costel Alexe deținea deja, în 2014, trei apartamente și două terenuri împreună cu soția sa

Nimeni nu dă teren gratuit pentru tineri

Sunt două posibilități prin care autoritățile locale pot oferi terenuri pentru construirea de case din domeniul public. În primul rând terenul e trecut în domeniul privat al Consiliului Local (cu acordul Consiliului Județean și al Guvernului) și apoi fie este oferit gratuit tinerilor până în 35 de ani, care nu mai au alte locuințe, prin Legea 15/2003, fie este concesionat prin licitație publică, pentru a obține venituri la bugetul local (prin Legea Locuinței, 50/1991).
Prin Legea 15, adică gratuit, aproape nicio Primărie nu oferă teren tinerilor. Dacă te duci la o Primărie să întrebi de această posibilitate, de a primi 500 mp de pământ pentru a-ți construi o casă, ți se răspunde că „nu este teren disponibil”. În municipiul Iași sunt aproape 20 de ani de când s-au făcut liste cu înscrieri pentru un cartier nou pe Moara de Vânt, dar niciodată primarii nu s-au ținut de cuvânt cu această promisiune.
Comunele din jur au concesionat în schimb anumite suprafețe pentru a-și mări aria urbanizată, pentru a-și crește numărul de locuitori și pentru a aduna venituri locale mai mari prin taxe, impozite și consum.

Pe centru, cele două case ale fraților Alexe, Florin (primul plan) și Mihai (fundal). În partea dreaptă se vede fundația începută în vară de sora lui Costel, Adina. În mod normal, și ea este ieșită din cadrul Legii 50, pentru că a început construcția după 6 ani de la concesiune

O fostă pășune transformată în teren de construcții

La Aroneanu s-a făcut concesiunea a 5,1 ha în 2014, prin Legea 50/1991. Terenul era pășunea comunală. Într-o primă Hotărâre de Consiliu Local, se menționa trecerea pământului din domeniu public în domeniul privat al comunei, menționându-se avizul unic al Consiliului Județean.
La următorul articol se menționa însă angajamentul Primăriei conduse de Benone Moruzi (PNL) de a obține și acordul Ministerului Agriculturii, cel care supravegheză regimul juridic al tuturor pășunilor din România. Primar și la această oră, Moruzi nu ne-a răspuns dacă acest acord a fost obținut până la urmă sau nu.
Oficial, pășunile sunt inalienabile, acestea neputând fi transformate în teren construibil.

Hotărârea 102 a Consiliului Local Aroneanu rectifică o gravă eroare a Hotărârii 60, care nu avea avizul Ministerului Agriculturii pentru scoaterea pășunii din domeniul public și transformarea în teren de construcții. Esențial: Hotărârea 102 doar își ia angajamentul obținerii avizului, pentru că licitațiile deja avuseseră loc și pământul ajunsese la frații Alexe. Hot. 102 este din octombrie 2014, toate terenurile fuseseră date în luna iulie. Primarul Moruzi nu a răspuns dacă a mai obținut acest aviz

Licitație cu „mâini moarte” și oferte în plic

Licitația s-a desfășurat „pe repede înainte”. În 12 iunie 2014 se aproba concesionarea în Consiliul Local, iar peste 30 de zile parcelele erau deja adjudecate. S-au făcut două proceduri la distanță de câteva zile, cele 60 de parcele fiind împărțite în două loturi. Toate ofertele au fost trimise în plic.
REPORTER DE IAȘI a găsit anunțul publicat în Monitorul Oficial, pe 18 iunie. Oferta lui Costel Alexe a fost deschisă pe 14 iulie, adică în mai puțin de 30 de zile.
Câștigătorii tuturor celor 60 de parcele și prețurile de adjudecare au fost publicate în Monitorul Oficial. REPORTER a obținut toate procesele verbale de adjudecare de la Primăria Aroneanu, dar anonimizate, astfel încât nu se pot vedea numele ofertanților, ci doar sumele. O excepție a fost adjudecarea la Costel Alexe, obținută printr-o sursă autorizată. O prezentăm în facsimil.
Se observă că așa-zișii contracandidați ai lui Alexe erau prietenii lui de la PNL, Sorin Afloarei și Emanuel Ungureanu. Pe primul chiar l-a cununat și la scurt timp l-a făcut vicepreședinte al Consiliului Județean, o mișcare considerată forțată atât în interiorul PNL cât și de către cei de la alte partide.

Toamna aceasta s-a turnat asfaltul în Aroneanu, chiar prin fața caselor în care stau frații Alexe. Este apă, canalizare și se așteaptă și gazul. Locuitorii spun că le sunt datori fraților că s-au mutat acolo, altfel nu se trăgeau utilitățile

Alexe, 2 lei în plus peste „copiii de mingi” Afloarei și Ungureanu

Afloarei și Ungureanu au oferit același preț: 2.196 de lei/an pentru parcela 43. O coincidență stranie între doi competitori la o licitație publică.
La Costel Alexe apare o mare eroare: prețul menționat în procesul verbal este de 2.918 lei/an, cu 722 lei/an mai mult decât celelalte două oferte. Prețul este menționat în trei locuri.
Totuși, în actul final de adjudecare a tuturor parcelelor, publicat în Monitorul Oficial, în dreptul lui Costel Alexe, Parcela 43, este menționată suma câștigătoare de 2.198 lei/an, cu 2 lei mai mult decât au ofertat Afloarei și Ungureanu. Practic, cifrele 1 și 9 au fost inversate în actul inițial întocmit de Primăria Aroneanu. Primarul Benone Moruzi a confirmat că la Costel Alexe prețul corect este 2.198 de lei.

Emi Ungureanu se pozează cu „stăpânul” pe care l-a ajutat ca „mână moartă” la licitația de la Aroneanu. Ungureanu a rămas „lipitor de afișe” în PNL, neavând un traseu asemănător lui Sorin Afloarei

Cei trei pot fi cercetați penal pentru denaturarea licitației
Costel Alexe n-a dorit să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI. Întâi l-am sunat, apoi i-am adresat întrebările prin SMS. De asemenea, nici Sorin Afloarei nu a putut fi contactat. Tăcere.
Alexe, Afloarei și Ungureanu sunt pasibili de a fi cercetați penal conform articolului 246 Cod Penal, privind înțelegerea dintre participanți pentru a denatura prețul concesiunii.
„Fapta de a îndepărta, prin constrângere sau corupere, un participant de la o licitație publică ori înțelegerea între participanți pentru a denatura prețul de adjudecare se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”, este art. 246 CP.
Cei trei erau colegi la PNL, Costel Alexe era deputat și șeful celorlalți doi, iar împreună cu Sorin Afloarei avea chiar o relație foarte apropiată, fiind în perioada aceea artizanii sondajelor de opinie realizate în regie proprie de filiala din Podu Roș.
Cum poate fi explicată coincidența prezenței lui Afloarei fix pe parcela lui Alexe și oferta cu doar 2 lei mai mică?

Oferta lui Florin Alexe (fratele lui Costel Alexe) a fost extrem de apropiată de cele ale contracandidaților săi

Alexe poate pierde terenul. N-a făcut nimic 6 ani

Costel Alexe mai are o problemă. Concesiunea s-a făcut prin Legea 50/1991, menționată și în Hotărârea de Consiliu Local. Se întâmpla în iulie 2014. Au trecut 6 ani și 6 luni, iar terenul deținut de președintele PNL este în continuare nefolosit. Nu a ridicat nicio casă, nu a turnat nici măcar fundația.
Articolul 36 din Legea 50/1991 spune că „persoanele fizice care beneficiază de teren în condițiile prezentei legi sunt obligate (...) să înceapă construcția în termen de cel mult un an de la data obținerii actului de concesionare”.
La aliniatul următor se precizează că, în cazul încălcării obligației prevăzute la alin. 1, „concesionarea își pierde valabilitatea”.
Costel Alexe trebuia să obțină autorizația de construcție și să înceapă casa cel târziu în iulie 2015. Primăria Aroneanu trebuia să-i rezilieze contractul și să îi ia înapoi parcela.

Primarul îi mai dă un răgaz șefului său politic
În schimb, în contractul de concesiune se menționează că deținătorii parcelelor au 24 de luni pentru a edifica noile construcții, termen care poate fi prelungit, în condiții excepționale, până la 48 de luni, contrar Legii 50. Primarul Benone Moruzi ignoră articolul din lege, dar spune că termenul de 48 de luni a fost prelungit: „Comuna a întârziat aprobarea PUG, care a influențat obținerea autorizațiilor de construcție și de aceea am prelungit termenul maxim, care expiră la 31 decembrie 2021”.
Primarul este contrazis de toți ceilalți deținători de terenuri concesionate și care în ultimii ani și-au terminat casele pe care nu le puteau ridica decât cu autorizație de construcție. Ceilalți au putut, Alexe nu.
Costel Alexe a obținut autorizația pentru casa din Aroneanu abia in 2018, fiind atât în afara Legii 50/1991, cât și în afara termenului de 24-48 de luni din contractul său de concesiune.

Anunțul de concesionare a parcelelor publicat de Primăria Aroneanu. Decizia de a primi ofertele în plic este greu de înțeles, avantajând înțelegerile dintre competitori. De exemplu, la Dobrovăț toate licitațiile pe terenuri pentru case s-au făcut cu strigare, prețurile crescând mult peste valoarea de pornire

Și frații au luat terenurile cu „mâini moarte”

Parcela 46, două rânduri mai încolo de Costel Alexe, este atribuită de fratele acestuia, Florin. Nu deținem deocamdată numele contracandidaților, dar toate ofertele au fost extrem de apropiate, fiind cu doar câțiva lei peste valoarea minimă fixată de Primărie.
Florin Alexe a oferit 2.275 lei/an pentru 516 mp, celelalte două oferte fiind de 2.266 lei/an respectiv 2.270 lei/an.
Lotul 55 (în spatele lui Florin Alexe) a fost atribuit de un alt frate al președintelui Consiliului Județean, Mihai. Au venit în grup organizat la licitație. Mihai Alexe a ofertat 2.115 lei/an, iar ceilalți doi competitori au dat un preț identic, cu doar câțiva lei mai mic: 2.108 lei/mp fiecare.
Lotul 47 (peste gard de Florin Alexe) a fost obținut de sora lui Costel Alexe, Adina, măritată cu Alexandru Dura. Schema s-a repetat: celelalte două oferte au fost identice (2.266 lei/an), iar Adina a câștigat cu 2.275 lei/an.
În toate cazurile, inclusiv la Costel Alexe, care s-a prezentat la braț cu „contracandidatul” Sorin Afloarei, prețurile sunt cu 2-3 lei peste valoarea minimă de la care s-a pornit licitația. N-a existat suspans.

Toți piloșii și-au aranjat apele la licitație

Și fostul subprefect Bogdan Abălași a obținut atunci o parcelă de 803 mp, fiind vecin cu Costel Alexe. Și-a adjudecat așa-zisa licitație cu 3.529 lei/an, celelalte două oferte fiind cu doi lei mai mici: 3.527 lei/an.
Dragoș Mandache, fostul șofer al ex-președintelui CJ și lider PNL Iași Cristian Adomniței, a câștigat Lotul 59 (538 mp) cu 2.300 lei/an, celelalte oferte fiind de 2.290 lei/an respectiv 2.275 lei/an.
Multe loturi au fost atribuite de personaje din anturajul filialei ieșene a PNL; primarul comunei fiind el însuși liberal.
Printre câștigători îi mai găsim
* Vlad Babă, numit de Costel Alexe director la Școala Populară de Artă, cu puțin timp în urmă
* Mariana Grojdea, mama lui Costel Grojdea, director ITM Iași. A renunțat la parcelă în 2016
* Florentina Bernacic – inspectoare la AFIR
* Bogdan Ciochină – fost polițist, dezvoltator imobiliar, văr cu Sorin Afloarei

Prețul de cumpărare al terenului: 30 euro/mp

Imediat după alegerile locale din septembrie 2020, câștigate la Aroneanu de același primar PNL, unul din frații lui Costel Alexe a încercat să-și cumpere definitiv parcela concesionată și pe care și-a construit casa.
Proiectul a iscat discuții în plenul Consiliului Local și a fost amânat. Prețul final a fost evaluat la 14.960 de euro pentru 516 mp (29 euro/mp), în condițiile în care are asfalt proaspăt, este pe malul lacului, la câteva minute de oraș și are toate utilitățile. Despre gaz, primarul Benone Moruzi a declarat: „Termenul optimist este 2021, iar cel pesimist anul viitor”.
În zona Aroneanu, prețurile variază mult, dar cele de pe malul lacului sunt minim 50 euro/mp. Pe deal, unde nu sunt utilități, prețurile sunt de la 10 la 30 euro/mp. Un localnic a cerut reporterului 50 euro/mp pentru un teren de 1.200 mp plasat pe versant, mai sus de parcelele fraților Alexe.
Moruzi spune că prețurile la terenurile concesionate va mai crește după ce se trage gazul.



„A fost prima etapă de asfaltare, primarul a spus că în primăvară mai pune un strat. Dacă nu erau aici frații Alexe, nu cred că se făcea drumul. Aici a fost drum pietruit, fără canalizare, fără apă. Acum avem tot.”
Localnic din Aroneanu

Costel Alexe deține la Sculeni, la 20 km de Iași, un ranch de 1 milion de euro

Costel Alexe are o avere uriașă pentru vârsta lui: peste 1 milion de euro la 37 de ani
Costel Alexe, care în august 2020 a împlinit 37 de ani, a făcut repede avere. În 2009 avea doar 26 de ani, era implicat în politică la PNL, dar a cumpărat primul apartament, de 70 mp. În 2013 a mai cumpărat un apartament, de 101 mp, trecut pe numele soției, Raluca Alexe. Un al treilea apartament, de 71 mp, l-a cumpărat în 2014, în aceeași perioadă în care concesiona teren pe malul lacului Aroneanu.
Împreună cu soția mai deținea 800 mp la Rediu (din 2008), 2.281 mp la Bârnova (2013), iar în 2015 au mai luat 5.000 mp de pădure la Bârnova.
Tot în 2012, cei doi declarau un depozit comun de 150.000 de lei. Practic, la 30 de ani, Costel Alexe avea proprietăți de 400.000 de euro, achiziționate cu banul jos.
Alexe mai deține, pe numele fraților săi, și două apartamente în București, luate în perioada în care a fost parlamentar.
În paralel, fostul deputat, actual președinte CJ declara credite de rambursat pe termen lung (2039-2048) în valoare de circa 100.000 de euro.
Perla coroanei în familia Alexe este domeniul de 4 ha de la Sculeni, evaluat la 1 milion de euro și în care în ultimul an, liberalul a băgat circa 700.000 de euro din surse netransparente. Costel Alexe deține la Sculeni un ranch cu un conac de 400 mp utili, spații de cazare de aproximativ 1.000 mp, multe alte anexe, animale exotice și corturi pentru evenimente.
În ianuarie anul acesta, DNA a început urmărirea penală împotriva sa sub acuzația de obținere de foloase necuvenite de la combinatul Liberty Galați, constând în 22 tone de tablă, tranzacție mascată printr-un contract de sponsorizare.
Imediat, în spațiul public s-a aflat că liderul PNL Iași Costel Alexe ar fi divorțat la sfârșitul anului trecut.

Article image
Moșier sau președinte? Fratele lui Costel a luat în concesiune 38 ha de la Primăria Victoria. Nimeni nu vrea să spună ce animale deține. Chiria e printre cele mai mici din țară. Subvenția e de 10 ori mai mare. Familia Alexe pune și panouri outdoor în Zona Metropolitană, tot la primarii din PNL. Dacă vreți să-l concurați în zonă, s-ar putea să întâmpinați probleme. Firma de publicitate are profituri mari: peste 260.000 de le...
Autor Cezar Moraru Anchete 30 Septembrie 2020


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30