fbpx
 
Baba și Alexe, în mijlocul unei angajări scandaloase Baba și Alexe, în mijlocul unei angajări scandaloase

Baba și șeful PNL: angajat în 24 de ore prin detașare de la cabinetul lui Alexe. Azi ești nimeni, mâine director


Liderul PNL Iași, Costel Alexe, a aplicat el însuși „metoda detașării” pentru a-și impune un favorit la cârma unei instituții publice, fără concurs. Numit pe 11 noiembrie 2020 consilier la cabinetul lui Alexe de la Consiliul Județean, Vlad Corneliu Baba a stat doar o zi în post, pe 12 noiembrie fiind detașat director la Școala Populară de Arte „Titel Popovici”, instituție subordonată Consiliului Județean condus de Alexe. Este al patrulea caz de detașare controversată din ultimele luni având în centru lideri PNL Iași, după cele în care au fost implicați chelnerița de la Apele Române și doi muzeografi de la Palatul Culturii.  

„M-am alăturat echipei din dorinţa de a promova şi susţine cultura”

Pe 11 noiembrie 2020, Costel Alexe avea câteva zile de președinție la Consiliul Județean (CJ) Iași. Prin Dispoziția 665, în acea zi l-a numit pe Vlad Corneliu Baba consilier la cabinetul său, iar a doua zi, prin Dispoziția 666, l-a detașat ca director interimar la Școala Populară de Arte Titel Popovici, instituție subordonată și finanțată de CJ. Salariul directorului de la Școala Populară de Arte este de 5.100 de lei net, corespunzător unui coeficient de 3.02, conform grilelor din Legea Salarizării 153/2017.

Costel Alexe nu a putut fi contactat pentru a comenta modul în care a numit directorul de la Școala Populară. Vlad Baba a evitat să spună cum a ajuns la CJ. „În data de 11 noiembrie 2020 m-am alăturat echipei domnului Costel Alexe, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, din dorinţa de a promova şi susţine cultura ieşeană prin cunoştinţele dobândite în toţi anii de muncă şi prin dedicarea mea în faţa acestui important domeniu pentru judeţul nostru, fiind, de asemenea, absolvent al Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi. În urma vacantării funcţiei de manager al Şcolii Populare de Arte Titel Popovici Iaşi şi având în vedere experienţa în managementul cultural-artistic din mediul privat, am primit cu bucurie propunerea de coordona această instituţie extrem de importantă pentru judeţul nostru, pentru cultura ieşeană şi pentru promovarea valorilor pe care Iaşul le deţine”, a precizat el.

Despre relația cu Alexe a menționat că este strict profesională: „În ceea ce priveşte relaţia mea cu domnul Costel Alexe, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, fac precizarea că această este strict una instituţională şi îi mulţumesc pentru încrederea acordată, o încredere bazată cu siguranţă pe determinarea, experienţa şi pasiunea mea pentru artă, pentru cultură. În afara faptului că atât eu, cât şi dumnealui suntem persoane publice şi asumate politic, între noi nu a existat vreo relaţie dincolo de cea profesională” .

Vlad Baba a fost propunerea PMP pentru conducerea Școlii, partidul fondat de Traian Băsescu având o alianță cu liberalii lui Alexe în plenul CJ.

A tăiat așa de multe posturi, încât a mai adăugat 7

Pe 28 ianuarie 2021, directorului Școlii Populare de Arte i s-a cerut, printr-o adresă oficială de la CJ Iași, rezultată din ședința plenului din 27 ianuarie, ca, până pe 8 februarie, să prezinte un plan de eficientizare „inclusiv prin reducerea cheltuielilor de personal”.

Solicitarea CJ viza prezentarea unei note de fundamentare pentru modificarea organigramei, proiectul de organigramă și proiectul statului de funcții.

Conducerea Școlii Populare de Artă, însă, nu doar că nu a redus posturile, ci pe noua organigramă au apărut 7 posturi noi, dintre care unul de conducere. Concret: referent specialitate PR (salariu aproximativ 3.000 de lei net); îngrijitor (1.600 lei); operator imagini-sunet-lumini (2.500 de lei); muncitor (2.200 de lei); referent specialitate resurse umane (2.800 de lei); șef serviciu artistic (4.000 de lei); referent cinematografie (2.200 de lei).

Surse din CJ Iași au precizat că este vizată angajarea unor apropiați ai noului director, colaboratori de-ai săi din vremea când acesta administra proiecte private. „Și trebuie precizată o aberație: a scos din această nouă organigramă prezentată la noi postul de contabil, care era vacant. Contabilitatea a fost externalizată către o firmă privată”, a explicat un funcționar.

Directorul Baba a declarat că nu a lucrat cu oameni dintre foștii săi colaboratori din privat și că “noua organigramă propusă deţine acelaşi număr de posturi ca şi cea anterioară, respectiv 25 de posturi, nicidecum numărul menționat de dvs. Îmi doresc să fac performanţă în cadrul instituţiei şi este nevoie de cei mai buni oameni care să ne susţină activitatea, însă, în acelaşi timp, ţinând cont de anul greu prin care am trecut şi de nevoia de a menţine acelaşi număr de posturi.”

Surse din școală l-au contrazis: „Organigrama este crescută cu 7 posturi față de cea anterioară, numărul menționat de domnia sa, de 25, este greșit, a fost înaintat un document, înregistrat la CJ, cu 26 de posturi.”

O instituție fără contract de închiriere

Nemulțumit de faptul că discuția cu REPORTER DE IAȘI era despre cum a ajuns director, directorul Baba a vrut să o deturneze spre starea în care a găsit instituția, care este găzduită într-un cămin al Colegiului Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii “Gheorghe Mârzescu”. “Când am preluat mandatul, contractul de închiriere era expirat din luna martie 2020. Pe fostul director nu l-a interesat acest detaliu, conducerea veche a CJ a fost dezinteresată de subiect. Oamenii stăteau fără căldură în birouri, se încălzeau la reșou. Am refăcut acest contract, care se reînnoiește în fiecare lună, până găsim un spațiu adecvat, pe care-l căutăm”, a explicat Baba.

Pe de altă parte, angajați ai școlii ne-au declarat că nu există nici acum contract: „Acel contract de închiriere este expirat din martie 2020 și nici acum nu există unul valabil. Singurul lucru pe care l-a făcut a fost, într-adevăr, să discute la liceu să avem căldură.”.

Invazie de piloși după ce au preluat Puterea

De la preluarea mandatului de la CJ Iași, în instituție au prins funcții apropiați ai lui Costel Alexe: finul acestuia, Sorin Afloarei, a devenit vicepreședinte, iar fostul administrator al unei firme ale sale - Andrei Cazacu – a fost numit administrator public.

Pe de altă parte, și alți lideri liberali din Iași au fost implicați în scheme de detașare menite să conducă spre angajarea la stat a unor apropiați, în condițiile în care concursurile au fost sistate din cauza stării de alertă. De la cabinetul parlamentar al deputatului Alexandru Muraru a fost detașat la Palatul Culturii un lider de la tineretul liberal, în timp ce soția lui Afloarei a ajuns la aceeași instituție via Consiliul Județean condus de nașul său.

Nașii Alexe și finii Afloarei (în mijloc)

Cel mai recent caz de acest gen și cu cel mai mare impact la public este cel al „chelneriței de la Master” care a ajuns la ABA Prut Bârlad, instituție unde șef este Petru Avram, cumătru cu Alexe. Ea a fost angajată, inițial, ca administrator public, la Primăria Vatra Moldoviței, apoi după trei zile a fost detașată la Iași, în subordinea lui Avram. Perchezițiile DNA de ieri, 11 februarie, de la Iași, într-un dosar legat de angajarile dubioase de la ABA Prut Bârlad „promit” să scoată la iveală cel puțin încă o detașare cu ”săgeată galbenă”. Astfel, în comunicatul DNA s-a menționat că au fost ridicate documente de la Primăria Victoria, alt fief liberal unde s-a pus la cale o detașare spre ABA Prut Bârlad. De precizat că în toate situațiile de mai sus angajările de dinainte de detașare (consilier, adminstrator public etc) au fost făcute pe posturi care nu necesitau concurs, ci doar dispoziții ale șefului instituției.  

Article image
* Licitația a fost adjudecată la prețul de pornire! * Destinația spațiului licitat era precizat în caietul de sarcini: loc de joacă pentru copii * Florin Alexe, fratele președintelui Consiliului Județean, nici măcar n-avea acest CAEN în obiectul de activitate * A fost o clauză restrictivă, anticoncurențială, pe care firma lui Alexe nici măcar n-a îndeplinit-o * Și-a scos codul CAEN la trei luni după licitație * Dar aco...
Autor Cezar Moraru Anchete 25 Ianuarie 2021


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: