fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Sorin Iacoban, omul trofeelor Sorin Iacoban, omul trofeelor

Concurs jenant în favoarea lui Sorin Iacoban, plin de condiții restrictive: doctorat, 10 ani vechime, dar fără limbă străină


Examenul are un singur candidat, pentru că nimeni nu ar putea îndeplini condițiile. Sorin Iacoban, fost deputat PSD, ajuns la Pro România, va fi director administrativ la UTI: 13.000 de lei salariu net, 750 de oameni în subordine. Deputatul fusese sancționat în 2019 pentru că folosise oameni de la universitate la muncă forțată în beneficiul Pro România.

Sorin Avram Iacoban este singurul candidat înscris la concursul pentru postul de director administrativ al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (UTI), care va avea loc începând de luni, 5 aprilie.

Introducerea, în condițiile de participare, a deținerii titlului de doctor (caz unic în universitățile din România pentru o funcție administrativă) și a experienței de 10 ani în funcții de conducere în mediul universitar a redus drastic concurența. Mai exact, fostul deputat Iacoban este singurul candidat.
Cunoașterea unei limbi străine nu a fost considerată necesară pentru acest post, ceea ce e de-a dreptul un noroc pentru Sorin Iacoban.

Director peste 750 de oameni

„Este un post extrem de important, aflat imediat după rector în ierarhie, din care, de obicei, se iese la pensie. Dorim un candidat care știe mediul universitar, care cunoaște detaliile meseriei, care este bine pregătit cu un doctorat”, recunoaște rectorul UTI, Dan Cașcaval, subliniind condițiile de concurs.
Până să ajungă la pensie, Sorin Iacoban va avea, deocamdată un salariu net de 13.000 de lei și 750 de oameni în subordine. Chiar dacă rectorul și Senatul taie și spânzură în universitate, semnătura lui Iacoban va fi necesară pe bugetul anual de 200 milioane de lei. Nimeni nu este angajat fără avizul său, nicio cărămidă nu se mișcă fără acceptul său, toate contractele trec pe la el.

Rectorul UTI, Dan Cașcaval, spune că își dorește un director administrativ de încredere, verificat în timp și care să cunoască bine problemele universității

Condiții restrictive și contradictorii

Universitatea Tehnică a scos la concurs postul de director administrativ, devenit vacant după pensionarea, în decembrie, a lui Petru Condrea. „Conform legii, avem trei luni pentru a organiza acest concurs, nu putem merge cu interimat”, explică rectorul Dan Cașcaval.
Două condiții din anunțul de angajare sunt considerate restrictive: necesitatea unui doctorat în „științe economice și administrarea afacerilor”, „științe inginerești” sau „științe juridice”, precum și impunerea vechimii de 10 ani în „funcții de conducere în administrația instituțiilor de învățământ superior”.
Deci nu pot concura decât doctorii, dar cu experiență administrativă, ceea ce e un non-sens: ori te dedici cercetării academice, ori unei funcții executive.
Neimpunerea cunoașterii unei limbi străine este un pic riscantă, pentru că funcția presupune relaționare în proiectele de investiții și granturi derulate cu fonduri europene sau cu parteneri străini.  

Doctorat și experiență de conducere administrativă de 10 ani, condițiile cerute în concurs. Cerințele se anulează reciproc: ori făceai carieră în cercetare, ori administrație

La „Cuza”, pe post similar, nu s-a cerut doctorat
Salariul, în schimb, este extrem de stimulant, fiind printre cele mai mari din Universitatea Tehnică. „Este următoarea funcție după rector, semnează orice se întâmplă în universitate, orice angajare, orice investiție, orice contract”, spune rectorul Dan Cașcaval.
REPORTER DE IAȘI a verificat alte concursuri similare din țară. Spre exemplu, în 2018, Universitatea „Al.I. Cuza” a făcut un concurs similar. Nu a fost impus doctoratul, fiind considerate suficiente studiile superioare. În plus, s-a cerut vechime, dar în funcție publică, nu neapărat în învățământ superior.
Singurul înscris la concurs a fost Sorin Avram Iacoban, actualul adjunct, care ocupase și postul de director plin ca interimar. Inițial se încercase eludarea concursului, considerându-se o promovare naturală, dar vocile critice din Senat au dus la organizarea unui examen.
„Am fost surprins de pensionarea fostului director, mai ales că avea dreptul să-și prelungească mandatul cu încă doi ani”, a precizat Dan Cașcaval.

În CV-ul său, Sorin Iacoban menționează că între 1996 și 2005 a fost director la Casa Studenților. Dar mai jos, în același CV scrie că în aceeași perioadă a fost Șef de Birou și apoi Șef de Serviciu la UTI. Două servicii în același timp

Doctoratul are în titlu un dezacord flagrant

Sorin Iacoban are un doctorat în Știința Materialelor, tema fiind „Materiale utilizate în stomatologie”. Lucrarea a întins-o destul de mult, între 2010 și 2018, perioadă în care a mai deținut și trei funcții de conducere în cadrul UTI și având o activitate politică intensă.
Teza sa de doctorat, susținută în 2018, începe din titlu cu un dezacord de zile mari: „Cercetări asupra caracteristicilor mecanice și fizico-chimice a unor biomateriale utilizate în stomatologie” în loc de „Cercetări asupra caracteristicilor mecanice și fizico-chimice ale unor biomateriale utilizate în stomatologie”. Acordul trebuie făcut la pluralul „caracteristicilor”.
A avut două servicii în același timp, timp de 8 ani: la UTI și la Casa Studenților
Și în privința anilor de vechime există o controversă. Sorin Iacoban scrie în CV că a fost Șef Birou, respectiv Șef Serviciu în cadrul UTI, în perioada 1996-2004. Dar în aceeași perioadă a fost director al Casei de Cultură a Studenților.
„Nu poți fi și director de instituție, și șef de birou sau de serviciu concomitent, în aceeași perioadă. Toate sunt funcții la care este necesar program full time, nu există jumătate de normă. Nu-mi explic această suprapunere”, a explicat, pentru REPORTER DE IAȘI, un specialist în Resurse Umane.

Sorin Iacoban, vechi aliat al lui Mihai Chirica, integrat bine în Sistemul local

Sorin Iacoban spune că muncea 16 ore pe zi
„Comisia care a primit dosarul a considerat că are vechime de peste 10 ani, dar vom verifica acest detaliu”, spune rectorul Dan Cașcaval.
Fără perioada 1996-2004, vechimea lui Sorin Iacoban în funcții de conducere în învățământ superior ar scădea la 8 ani.
„Am avut cumul de funcții în această perioadă. Conform Legii 2/1991, am fost și director la Casa de Cultură a Studenților, unde nu am fost remunerat doi ani și jumătate, și la Universitatea Tehnică, unde mi-a mers vechimea”, ne-a explicat Sorin Avram Iacoban.
Dar explicația sa înseamnă că, timp de 8 ani, Sorin Iacoban a muncit 16 ore pe zi: 8 ore la universitate și 8 ore la Casa Studenților, pentru că trebuia să respecte programul obligatoriu la ambele servicii. Asemenea suprapuneri sunt extrem de clar reglementate în Codul Muncii, iar în sectorul public sunt considerate suspecte.

Dezacord flagrant în titlul tezei de doctorat: „a” în loc de „ale”

Celebru pentru zvastica de pe fruntea lui Iohannis

Sorin Iacoban a fost consilier local și deputat PSD, trecut ulterior la Pro România. Este cunoscut pentru o fotografie postată pe Facebook cu președintele Klaus Iohanis având o zvastică pe frunte. Acest lucru l-a costat locul eligibil pe lista PSD la alegerile din 2016. Culmea, cel care nu a tolerat derapajul a fost chiar Liviu Dragnea.

Vătaf: a pus muncitori de la UTI să văruiască la Pro România

Pentru Pro România, a luat de la serviciu patru muncitori ai UTI și i-a dus, în timpul programului, să văruiască sedii ale partidului.
Totul s-a întâmplat în 2019, când fostul deputat, atunci director general administrativ adjunct, a fost găsit vinovat de către Comisia de etică a UTI, după o plângere a Direcţiei de Servicii Studenţeşti.
Angajaţii Universităţii Tehnice au realizat lucrări la două sedii ale partidului Pro România: au mutat obiecte de mobilier, au zugrăvit, au făcut lucrări de tâmplărie și la instalaţiile electrice şi sanitare. Angajaţii au lipsit mai multe zile de la serviciu, iar ulterior, pentru a nu li se tăia din salariu, au fost nevoiţi să recupereze orele pierdute în weekend-uri.
Comisia de etică l-a sancționat cu avertisment scris, consecința, conform regulamentului intern al UTI, fiind imposibilitatea de a se înscrie la un concurs de promovare pe post. Totuși, Comisia de concurs nu a ținut cont de documentul din 2019, mai ales că Sorin Iacoban l-a contestat la Tribunalul Iași.
Șeful Pro România Iași, care n-a intrat nici în Consiliul Local sau Județean și nici în Parlament, a motivat că muncitorii au lucrat benevol, în afara programului.

Article image
În ultima vreme, primarul Iașului clamează obsedant că este într-un „parteneriat strategic” cu președintele Klaus Iohannis. Este doar un oportunism politic trădat de comportamentul pe care l-a avut în 2016, în calitate de președinte al PSD Iași. În acel an, Chirica a insistat să-l pună pe listele de deputați pe colegul său de partid Sorin Iacoban, cel care, anterior, îl făcuse nazist pe Iohannis. Dragnea a fost cel care l-a...
Autor cristi tanasa Reportaje 23 Februarie 2020


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Go to top