fbpx
Portokal
Un dispensar pe an la Tomești: investiție de 100.000 de euro în Vlădiceni. Creșă, parc, gaz, asfalt în cel mai dinamic rezidențial din județ

Un dispensar pe an la Tomești: investiție de 100.000 de euro în Vlădiceni. Creșă, parc, gaz, asfalt în cel mai dinamic rezidențial din județ


Comuna cu cea mai mare dinamică de dezvoltare din Zona Metropolitană: axă pietonală de 8 km, creșă, terenuri de fotbal, parc, Casă de Cultură, 10 km de străzi asfaltate, dispensare în fiecare sat. Sunt proiectele pe 2021. Primarul Ștefan Timofte este cel care a lansat proiectul metropolitan al liniei de tramvai Iași-Tomești-Holboca și dorește un pasaj rutier peste calea ferată. În comună a crescut cererea de locuințe în proiecte rezidențiale noi

Primăria Tomești a terminat un dispensar în satul Vlădiceni, ajungând la performanța de a inaugura câte unul în fiecare an, în satele comunei.

Primarul Ștefan Timofte spune că noua investiție îi va scuti pe oamenii din Vlădiceni să mai bată drumul până la Tomești sau la Chicerea.
„Un singur dispensar mai avem de făcut, la Goruni, și este acoperită toată comuna cu unități medicale”, a explicat primarul.

Trotuarul traversează toată comuna, fără nicio întrerupere, pe o lungime de 8 km

Clădire nouă de 430.000 de lei

Primăria Tomești a finalizat, la Vlădiceni, un dispensar medical nou, ce va fi pus la dispoziția medicilor de familie din Tomești. Noua unitate sanitară este o investiție din bugetul local. Clădirea și curtea au costat peste 430.000 de lei și vor mai fi cheltuieli cu ultimele amenajări la parcarea din față.
„Oamenii de aici mergeau tocmai la dispensarul din Chicerea. Am considerat că este necesar și am obținut aprobarea investiției în Consiliul Local. Am inaugurat câte un dispensar nou în fiecare an, avem acoperite toate localitățile care compun comuna Tomești, mai puțin la Goruni. Și aici urmează construirea noului dispensar, au fost câteva probleme legate de actele pe teren, acum s-au rezolvat. În acest fel, va exista dispensar medical nou în fiecare localitate”, a precizat Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești.
În Vlădiceni trăiesc peste 2.000 de persoane, iar numărul caselor a crescut cu 25% în ultimii ani, de la 750 la 1.000.

Se lucrează la noua axă pietonală

Casă de Cultură lângă Sala de Sport: 2 milioane de euro

Investițiile din 2021 din Tomești vizează străzile pietruite ce vor fi asfaltate, în zonele în care au fost finalizate investițiile la rețelele de utilități.
„Avem de făcut aproape 10 km de asfalt nou, proiectul începe în acest an. Avem la dispoziție 7 milioane de euro pentru aceste străzi noi. Toate vor fi făcute unde avem deja infrastructura trasă – gaz, apă, canalizare, curent electric. Mai există câteva capete de rețea care trebuie extinse, în rest am acoperit toată comuna cu utilități”, mai spune primarul Ștefan Timofte.
În plus, intră la proiectare Casa de Cultură Tomești, care are finanțare de două milioane de euro prin Compania Națională de Investiții. Noua clădire va fi în lateralul Sălii de Sport Tomești, lângă Teatrul de Vară.
„Este o investiție importantă la care lucrăm de mult. Semnăm proiectarea și în foarte scurt timp începem execuția”, a mai precizat Ștefan Timofte.


„Apar noi proiecte rezidențiale, prețul terenului a crescut la 40 euro/mp. Se fac cartiere noi. Tramvaiul și pasarela rutieră peste calea ferată ar scurta mult timpii de navetă între Iași și Tomești. Mobilitatea este esențială pentru dezvoltare.”
Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești

Un trotuar de 8 km care traversează toată comuna

În prezent, Primăria Tomești lucrează la finalizarea trotuarului care traversează toată comuna, de la limita cu Iașul până la ieșirea din Chicerea. Proiectul a început în 2018 și va fi finalizat în acest an cu cea mai dificilă zonă: Sala de Sport – Primărie.
Fiind o zonă cu o urcare abruptă, trotuarul va avea câteva rampe suspendate. După finalizare, va exista o rută pentru pietoni de peste 8 km, fără întreruperi. Pentru porțiunea de rampă dintre Sala Sporturilor și Primărie, costul este de 2,2 milioane de lei, din care 40% este finanțare europeană.
„Am depus documente pentru extinderea rețelei de gaz la Goruni, mai lucrăm la câteva extinderi de capete la Tomesti și la Chicerea. Lucrăm la un studiu de fezabilitate pentru o creșă nouă, în curtea Școlii Pătrășcanu din Tomești, din Cartierul de Blocuri. Am depus la proiectare și Clubul Seniorilor din Tomești”, a mai precizat Ștefan Timofte.

Singura suburbie a Iașului în care s-au amenajat parcuri multifuncționale ca în marile orașe

Extindere accelerată: cerere mare de proiecte rezidențiale noi

La Tomești mai este în lucru un teren de baschet pentru copii, în satul Vlădiceni și un teren de fotbal cu parc la Dealul Doamnei.
„Comuna se extinde în permanență, zona rezidențială a crescut enorm la noi, deja nu se mai găsește teren sub 40 de euro metrul pătrat și demarează noi proiecte de case. Am aprobat pentru un investitor 53 de case, altul face 23, altul 40. Și ne ocupăm și de zona industrială, având intenția să dezvoltăm un parc industrial pentru investitori”, mai explică Ștefan Timofte.

Cel mai important proiect: tramvaiul să ajungă în Tomești
Primarul comunei susține că insistă pe două proiecte de anvergură, care ar sprijini și Iașul: prelungirea tramvaiului din capăt către blocurile din Tomești și continuarea cu o linie care să iasă în zona Holboca. Dar, la fel de important, se dorește realizarea unui pasaj peste calea ferată din apropierea intrării în comună.
„Dorim această pasarelă peste calea ferată, se discută demult despre ea. Este un proiect care ne depășește posibilitățile noastre, trebuie făcut împreună cu Iașul. La fel și în cazul tramvaiului. Dar aceste două investiții ar reduce cu mult timpii petrecuți pe drum de oamenii care pleacă de aici la lucru în oraș sau de cei care revin seara acasă”, ne-a mai spus Ștefan Timofte.


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Go to top