fbpx
Portokal
Chirica a inaugurat cea mai scurtă bandă unică din lume, Pod Nicolina-Podu Roș, de o mie de ori. În vis!

Chirica a inaugurat cea mai scurtă bandă unică din lume, Pod Nicolina-Podu Roș, de o mie de ori. În vis!


* Primarul vorbește din 2017 de această bandă de circulație și o dă ca sigură
* Prin 2018 anunța deja cumpăratul vopselei pentru marcaj. Și în toamna trecută se cumpărase vopsea
* În martie 2021 spune că într-o săptămână se face banda. Nu s-a făcut nimic
* De patru ani, lungimea benzii s-a tot scurtat până a ajuns la 1 km
* Specialiștii spun că varianta lui Chirica e o prostie, dar primarul trebuie să vorbească ieșenilor despre realizări la viitor
* Primarul mai anunțase piste de biciclete gata făcute din Copou în Tudor Vladimirescu, apoi din Păcurari
* Luase și mii de butoni stradali, dar s-a vărsat. În Iași nu se mișcă nimic

Aflată în discuţie de peste trei ani, banda unică pentru mijloace de transport în comun din Podu Roş în capăt Nicolina s-a tot scurtat pe hârtii până a ajuns la câteva sute de metri lungime. Şi nici măcar atunci nimeni din Primărie n-a avut curajul să şi-o asume şi s-o realizeze.

Mihai Chirica vorbește la conferințele de presă despre subiecte viitoare, creând impresia că e tot timpul ocupat, dar fără să livreze nimic

Ultimul balon de săpun s-a spart când primarul Mihai Chirica a spus, la finalul lunii martie, că este gata s-o vopsească. Părea că a doua zi şoferii din Nicolina au surpriza vieţii lor. Asta după ce au fost chiar şi comunicate că a fost cumpărată vopseaua pentru marcaj.
Specialiştii, cei pe care Primăria nu i-a consultat, spun că, în cazul puţin probabil că banda unică ar fi funcţională, aceasta nu ajută la nimic. Dimpotrivă, încurcă. Pentru că nu este dublată de nicio măsură pentru prioritizarea transportului public: mijloace de transport suficiente, parcări supraetajate, variante pentru cei care virează la stânga.
Însuşi şeful Poliţiei Rutiere, Mihai Şoric, spune: „Este uşor să punem marcaje şi semne că interzicem ceva, dar ce alternative oferim?”.

Umăr la umăr cu Ulise

Eroul grec ar fi avut nevoie de 20 de ani să ajungă acasă, dar legenda spune că a parcurs o distanţă impresionantă în epocă. Primăria Iaşi are deja patru ani de când ameninţă cu o banalitate: banda unică pentru transport în comun din Nicolina.
În primele discuţii din 2017 despre această prioritizare a transportului public, care face parte din conceptul de mobilitate urbană în toată lumea, era vorba despre interzicerea accesului maşinilor pe banda unde există linie de tramvai, dar prima versiune a fost Nicolae Iorga.
În aceeaşi declaraţie, însă, primarul Mihai Chirica a vorbit şi despre Nicolina, între Podu Roş şi Capăt CUG. „Din martie (2018 - n.r.), introducem benzile rezervate pentru transportul public, care vor putea fi utilizate de autobuze, tramvaie, taxiuri şi, atenţie, maşinile electrice. Ele vor putea cuprinde aceste patru categorii de vehicule pentru a încuraja, pe de o parte, transportul public, şi pe de altă parte, utilizarea unui vehicul ecologic. Oriunde va fi cazul, o să lăsăm benzi rezervate“, a spus primarul Iaşului, referindu-se şi la Nicolina.

Benzile dedicate transportului public au apărut în București

Un trafic infernal în Nicolina

Paranteză: este una dintre cele mai aglomerate şosele din Iaşi, iar la orele de vârf traseul, în mod normal de 10 minute cu tot cu semafoare, ajunge şi la o oră. În ultimele zile, odată cu întoarcerea elevilor la şcoală, locuitorii din Miroslava, Ciurea şi Nicolina şi-au amintit vremurile bune în care motorul fierbe, vara, de câteva ori pe traseu.

Aceleași promisiuni, reluate în 2018

În 2018, Mihai Chirica a vorbit din nou despre benzile unice. „Municipalitatea va achiziționa alte 32 de tramvaie noi și 44 de autobuze electrice, va reabilita linii de tramvai, va amplasa monitoare în stații, va moderniza sistemul de e-ticketing (care include introducerea cardurilor contactless pentru călătorii), va amenaja toate stațiile de transport cu copertine, inclusiv refugiile, și va proceda la înființarea unor benzi unice pentru transportul în comun”, spunea primarul.
În 2018, pe final de an, s-a discutat, în sfârşit, despre varianta Nicolina – Podu Roş până la capăt.

În august 2019 era cumpărată vopseaua. Se ştia şi culoarea.

Un an mai târziu, în iulie, Mihai Chirica vorbea la o şedinţă de CL că apar benzile unice de transport. Prima, pe Nicolina. În august 2019, Primăria anunţa că până la începerea anului şcolar este vopsită banda şi accesul va fi permis doar autobuzelor, tramvaielor care au şina acolo, dar şi taxiurilor.
Este şi prima reducere a distanţei: fostul viceprimar Radu Botez menţiona, în august, că banda unică va fi galbenă, că este deja luată vopseaua, dar în prima fază se va face doar între Selgros şi Podu Roş, urmând să fie apoi prelungită.
„Banda unica pe Nicolina va fi gata până la începutul anului şcolar. Mai avem în vedere introducerea unei astfel de benzi pe sectorul capăt Canta - Moara de Foc - Gară“, a declarat fostul viceprimar Botez.

Șoseaua Nicolina e un calvar pentru șoferi. Orașul s-a extins, străzile au rămas aceleași

Noiembrie 2019: Chirica ezită, se apropie alegerile

În noiembrie 2019, a apărut o nouă informare de la Primărie: banda unică nu este aprobată de Poliţie, care cere soluţii pentru virajul la stânga. Se amână totul pe 2020.
Drept urmare, Mihai Chirica îşi asuma această declaraţie: „Vom analiza dacă, tehnic vorbind, se poate realiza acest lucru. Vom vedea la faţa locului dacă putem muta stâlpi şi ce mai găsim pe acolo astfel încât să rămână două benzi de circulaţie şi una pentru viraj”. Banda unică era în continuare până la Selgros.
Primăria a dat înapoi şi din altă cauză: pentru realizarea proiectului, maşinile parcate pe stradă, estimate la 1.500, trebuie să dispară după blocuri. Dar, acolo nu mai este loc nici de un ac. Ar fi necesare parcări supraetajate de cartier, investiţie care cade în sarcina Primăriei, iar şoferii ar fi protestat împotriva lui Mihai Chirica.

Banda s-a mișcorat până la câteva sute de metri

În 2020 nu s-a vorbit decât despre pandemie, iar traficul pe Nicolina a fost mai lejer timp de câteva luni. S-a revenit la discuţii pe această temă abia spre 2021, iar în martie a picat şi bomba: facem bandă unică, dar este atât de mică încât n-o s-o simtă nimeni. În loc de Podu Roş – capăt CUG, devenit ulterior Podu Roş – Selgros, s-a ajuns la Podu Roş – intersecţie Sălciilor. Sunt câteva sute de metri de stradă cu tot cu pod.
„Un aspect este legat de banda unică de circulație pe zona Nicolina. Proiectul privind banda unică va fi validat în cadrul ședinței Comisiei de Circulație. Va fi o bandă care pleacă dintr-un anumit punct. Am făcut o serie de studii cu privire la acest lucru. Vom introduce banda unică, într-o primă etapă, de la strada Sălciilor. Este strada aflată înainte de pasajul Nicolina, cum se circulă dinspre CUG spre Podu Roș. Înainte de urcarea pe pasajul Nicolina, toate autobuzele, tramvaiele, mijloacele de transport public în general, vor putea să circule doar ele pe banda unică. Asta până la traversarea inclusiv a intersecției Podu Roș. Vrem să favorizăm transportul public de călători”, a afirmat primarul Mihai Chirica, pe 24 martie 2021.
Câteva luni mai târziu, banda unică de transport lipseşte. Specialiştii spun că, de fapt, este o veste bună.

Șeful Poliției Rutiere: „O inutilitate”

REPORTER DE IAŞI a solicitat purtătorului de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, să explice, în numele instituţiei, dacă proiectul traseului destinat mijloacelor de transport în comun va fi realizat sau nu. A păstrat tradiţia şi nu a răspuns.
În schimb, şeful Poliţiei Rutiere (foto) şi doi consilieri locali au explicat cum văd banda unică.
„În condiţiile în care se discută despre un traseu atât de scurt, banda unică este inutilă. Nu va folosi la nimic, nu sunt beneficii pentru mobilitate. Poliţia Rutieră a cerut şi soluţii pentru realizarea virajului la stânga pe traseu, pentru că interzicerea accesului pe o bandă va îngreuna mult traficul. Este foarte uşor să montăm nişte semne de interzis pentru viraj, dar ce alternativă oferim şoferilor? Unde parcăm maşinile de la stradă, dacă facem bandă unică spre capăt Nicolina? Avem măcar proiecte pentru parcări supraetajate?”, a precizat Mihai Şoric, şeful Serviciului Rutier Iaşi.

Ovidiu Laicu, inginer de Drumuri: „Trebuia un program de transport”

Consilierul local Ovidiu Laicu (foto), membru în Comisia de Urbanism a CL şi specialist în drumuri, a spus că respinge ideea unei benzi unice pe Nicolina, în condiţiile actuale: „În primul rând, am spus asta deja la CL, este o bandă unică ce nu foloseşte la nimic. Deci autobuzele merg între două staţii şi mai departe intră în acelaşi trafic. Apariţia unei benzi unice trebuie dublată de alte măsuri: parcări între blocuri, sensuri giratorii, recensământ clar al locurilor de parcare, inclusiv suspendarea, pe o perioadă, a emiterii unor noi autorizaţii de construire. Trebuia făcută acum câţiva ani, împreună cu un program clar de transport, astfel încât oamenii să fie tentaţi să lase maşina acasă”, a declarat Laicu.

Iulian Nicolau (USR-PLUS): „Să aducem specialiști străini”

Şeful Comisiei de Urbanism, arhitectul Iulian Nicolau (foto), a precizat că trebuie refăcut planul de mobilitate urbană, iar soluţiile să fie date de specialişti din afara României, care au mai văzut situaţii disperate. Traficul din Iaşi a depăşit posibilităţile administraţiei locale de a mai face ceva.
„Cu această bandă unică, oricum foarte mică şi inutilă, nu rezolvi nimic. Este nevoie de seturi de soluţii care să ne facă să alegem transportul în comun. Ai nevoie de parcări, ai nevoie de încurajarea altor soluţii de transport. Sunt oraşe din lume care au trecut prin ce trecem noi şi au apelat la specialitşi care au dat soluţii bune”, a explicat arhitectul Nicolau.

Article image
* Judecătorul se întreabă, în respingerea cererii Primăriei: „Cum poți cere demolarea după ce aceeași instituție a emis proces-verbal de recepție a blocurilor și atestat de edificare?” * E un non-sens: ori aceste documente au fost false și trebuia începută o anchetă penală, ori actele au fost corecte și nu mai ai de ce să ceri demolarea * În realitate, case P+1 au fost transformate în blocuri P+5 * Tunul a fost pecetluit...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 10 Mai 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Go to top