fbpx
 
Cezar Baciu scrie „Miau” ca pisica și spune că USR e grup infracțional. Petiția unui agramat la „Cremenal”

Cezar Baciu scrie „Miau” ca pisica și spune că USR e grup infracțional. Petiția unui agramat la „Cremenal”


* În contestația la decizia de excludere din USR, tânărul viceprimar spune că ar fi fost amendat cu 5.000 de lei dacă nu vota bugetul local, deși o asemenea prevedere nu există în Codul Administrativ
* Mai spune că refuzul repetat al USR-PLUS de a aproba bugetul reprezintă infracțiune, iar membrii acestui partid sunt „Grup Organizat”
* Cezar Baciu și-a vândut votul la PNL și acum este viceprimar, la 26 de ani, cu 13.000 de lei salariu net

Viceprimarul Cezar Baciu spune în contestația la excluderea din USR, depusă la Tribunal, că legea îl obliga să voteze bugetul local. După părerea sa, colegii lui din USR au comis abuz în serviciu respingând bugetul și devenind pur și simplu grup infracțional organizat.

Dar chiar și-așa, el vrea să rămână în USR-PLUS, nu vrea să plece de lângă infractori.
Cezar Baciu pare să-și fi scris singur contestația din instanță la decizia de exludere din USR, pentru că e plină de greșeli gramaticale.
„Nu există nicăieri obligația ca un Consiliu Local să voteze ceea ce solicită un primar. Niciun consilier nu este sancționat pentru un vot împotrivă. Ce spune domnul Baciu acolo nu are legătură cu democrația”, îi dă replica șefa USR Iași, Cosette Chicirău.

Votul de aur pentru majoritatea lui Chirica

Pe 17 mai 2021, Biroul Național USR a aprobat excluderea din partid a consilierului local Cezar Baciu. Cu ajutorul acestuia, Mihai Chirica a format, pe 12 mai, majoritatea de care avea nevoie pentru a trece prin Consiliul Local (CL) bugetul Iașului pe 2021.
USR Iași luase decizia de a nu vota bugetul, solicitând schimbări structurale: mai multe investiții, mai puține cheltuieli cu personalul. Exclus din partid, Cezar Baciu își pierdea automat mandatul de consilier local, astfel că a contestat decizia Biroului Național în instanță. Prefectul nu poate lua act de încetare a mandatului unui consilier dacă acesta depune o contestație în Justiție.

Cezar Baciu, primul din dreapta, a completat linia de conducere a Primăriei, jucându-și magistral actul trădării: dintr-un anonim a devenit viceprimar

Contestația pare scrisă de un analfabet

Cererea adresată instanței de către Cezar Baciu este plină de greșeli gramaticale:
* „Nu am avut timpul necesar de a mă apăra s-au a apela la o apărare calificată în domeniu" (în loc de sau)
* „Nu mi s-a adus la cunoștință abaterile" (în loc de s-au adus)
* „O graniță importantă în materia sferii drepturilor"  (în loc de sferei)
* „Biroul Național a USR PLUS” (în loc de al)
* „Arăt că nu cunosc modul în care s-a sesizat s-au a fost sesizat atât Filiala Județeană USR și implicit Biroul Național USR” (în loc de sau)
* “nu mi s-a adus la cunoștință abaterile" (în loc de s-au adus).
Cezar Baciu nu știe când se scrie „sau” legat și când dezlegat. Dezacordurile sunt, de asemenea, la ordinea zilei.
În documentul de la Tribunalul Iași, actualul viceprimar susține că a avut la dispoziție doar două zile pentru a se apăra și că acesteau au fost în weekend, când nu se lucrează.
Sesizarea Biroului Național i-a fost adresată pe e-mail, pe 14 mai, la ora 19.14, având timp să scrie o apărare până luni, la 8.30. „Deși susține acest lucru, a avut timp să-și formuleze o justificare pe care a și depus-o”, explică președinta USR Iași, Cosette Chichirău.

Ar fi vrut să fie prezent în fața Biroului Național

Baciu a explicat spunând că se temea să nu piardă termenul de soluționare a contestațiilor, astfel încât să fie în pericol să-și piardă mandatul.
Totuși, președinta USR Iași spune că s-a pripit, pentru că USR nu ar fi solicitat Prefecturii Iași încetarea mandatului consilierului local.
În aceeași contestație de la instanță, viceprimarul susține că avea dreptul la apărare față în față, la Organizația Județeană sau la Biroul Național. „Felul în care s-a făcut, prin mail, fără a putea fi prezent în fața organului care a propus și apoi a decis excluderea face decizia nelegală și neatatutară. Convocarea prin e-mail a fost cu câteva ore înainte de BN USR-PLUS. Nu am avut posibilitatea de a mă prezenta fizic în fața filialei județene USR-PLUS și nici în fața BN USR-PLUS”, scrie Baciu în contestație.

Cosette Chichirau a pierdut votul de aur din Consiliul Local. Excluderea lui Cezar Baciu ar mai putea dura 1 an sau instanța i-ar putea da dreptate și și-ar duce mandatul la capăt

Iei amendă dacă votezi împotriva lui Chirica

Cezar Baciu explică judecătorilor și de ce a votat pentru bugetul propus de Mihai Chirica: i-a fost frică de sancțiuni. Făcând apel la Codul Administrativ și la Legea Finanțelor Publice, susține că risca o amendă de 3.000-5.000 de lei dacă nu dădea votul decisiv în Consiliul Local.
Menționează un calendar, precizat de lege, prin care bugetul local trebuie aprobat în termen de 45 de zile de la data la care a apărut în Monitorul Oficial Legea Bugetului de Stat. Doar că legea nu impune sancțiuni pentru felul în care votează un consilier, ci dacă refuză să voteze.
Își susține votul pe ideea că, dacă nu era aprobat bugetul local, Direcția Generală de Finanțe ar fi blocat cotele defalcate cuvenite cheltuielilor Primăriei.

Demonstrația finală: refuzul repetat al USR înseamnă „grup infracțional”

„Ce susține domnul Baciu este în contradicție cu democrația. Un consilier nu poate fi tras la răspundere pentru votul său. Nu există așa ceva în lege, putea vota contra fără să fie sancționat”, explică Cosette Chichirău.
În contestația de la instanță, Baciu mai spune că o contravenție repetată, cum ar fi fost cea prin care bugetul nu este aprobat, poate fi considerat în abuz în serviciu. „Dacă este o înțelegere prealabilă între mai mult de 3 persoane este grup organizat. Consilierii locali sunt într-o gravă culpă, Camera de Conturi, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pot fi sesizate”, susține viceprimarul.
Președinta USR Iași spune însă că orice principii invocate de Cezar Baciu sunt lovite de nulitate pentru că, din momentul contestației, a devenit și viceprimar. „Este cea mai bună demonstrație a unei înțelegeri pe care a avut-o. PNL Iași i-a dat voturile pentru a fi viceprimar și asta arată clar că a fost o înțelegere între ei”, mai spune Chichirău.

Article image
* Primarul și viceprimarul Harabagiu s-au bucurat la votul din Consiliul Local ca niște copii care l-au văzut pe Moș Crăciun * Prin schimbul realizat, Primăria a primit 1.281 mp în coasta Cimitirului Eternitatea, teren pe care l-a abandonat de un an și jumătate * La schimb, afaceriștii au obținut 3.370 mp în zona Galata, unde cer regim de înălțime P+12 și unde pot construi 200 de apartamente: profit de milioane de euro * Ci...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Iunie 2021


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30