fbpx
 
Spitale închise în pandemie: după zeci de ani de cotizat, viața unei femei este aruncată la coș. „Îți tăiem picioarele sau pleci acasă”

Spitale închise în pandemie: după zeci de ani de cotizat, viața unei femei este aruncată la coș. „Îți tăiem picioarele sau pleci acasă”


Spitalele nu i-au mai urmărit evoluția în ultimul an și jumătate, fiind orientate aproape exclusiv combaterii COVID. Femeia a stat singură 12 ore la Sf. Spiridon, la cozi la cabinete. Vestea a fost dată pe loc: îi amputeaza ambele picioare de la genunchi. Cu câteva zile înainte i se recomandaseră doar niște unguente

O femeie din Iași trăiește un coșmar după ce spitalele, care au stat mai mult închise în pandemie, nu mai au tratat-o. Maria Racariu are 71 de ani și, după o viață de muncă și de cotizat la sistemul de sănătate, nu beneficiază de asistență medicală.

La ultima internare, la UPU Spitalul Spiridon, un medic chirurg i-a spus că trebuie să-i amputeze ambele picioare, de deasupra genunchilor. Aceasta după ce, cu o săptămână înainte, la aceeași unitate medicală, alți doctori îi dăduseră un tratament pe care să-l urmeze.
Locuiește cu soțul său, are o listă lungă de afecțiuni și spune, după sute de drumuri la spitale, că mai rău ca acum n-a fost niciodată. Cei doi bătrâni, care au copiii stabiliți în Anglia, sunt un caz tipic în România: pensionarii nu mai contează și sunt împinși de la spate spre groapă.

Maria Racariu spune că în 2020 și 2021 n-a mai fost primită în spital, nefiind considerată o prioritate medicală

O boală dusă jumătate de viață în spinare: diabet

Maria Racariu a lucrat 35 de ani ca bucătăreasă la fabrica de prelucrare a lemnului de la Ciurea. Problemele de sănătate i-au apărut de când avea 35 de ani și, pe măsură ce a înaintat în vârstă, s-a tot adăugat câte o boală. De altfel, ultimii ani de activitate a avut grad de handicap, apoi s-a pensionat.
Suferă de diabet de dinainte de Revoluție, de artrită reumatoidă tot de atunci, are afecțiuni renale și, acum 10 ani, a scăpat de un cancer gastric depistat foarte timpuri. La începutul lunii iunie, pe picioare i-au apărut răni care au început s-o doară. Pe 15 iunie, s-a dus la Spitalul de Recuperare, unde se afla în evidență și unde mergea des la controale sau la tratamente.

De un an nu i s-a mai permis internarea

„Înainte de pandemie, mă internam o dată la trei luni și făceam tratamente. Acum, am peste un an de când nu am mai fost internată și nu m-a mai primit nimeni să mă evalueze. La fel și în cazul diabetului, nu m-a mai văzut nimeni, am fost refuzată la spital mai bine de un an, pentru că nu sunt locuri”, spune Maria Racariu.
De la Recuperare, medicii au trimis-o la UPU Sfântul Spiridon, considerând că rănile pe care le văd trebuie tratate acolo. La UPU Spiridon a ajuns prima dată pe 16 iunie, cu dureri mari. A stat pe hol de la 10 dimineață la 12 noaptea, pentru două seturi de analize.
„După toate orele petrecute acolo, în dureri, i-au dat niște alifii și i-au spus că o să-i treacă. După câteva zile de tratament, durerile au crescut și au fost dublate de niște usturimi mari. Nu a mai suportat”, spune soțul, Petru Racariu. A asistat la degradarea constantă a stării soției, de la începutul lunii iunie.

Pe noptieră stă un maldăr de medicamente

A doua vizită: amputarea ambelor picioare

După 8 zile, Maria Racariu a ajuns din nou la UPU Spiridon. Nu mai suporta durerea și usturimea din zona membrelor. Pe 24 iunie, este consemnată a doua internare. De această dată, spun rudele, femeii i s-a spus că de la ultima vizită până acum s-a agravat starea și că trebuie tăiate picioarele.
„Mi-au arătat că trebuie tăiate de deasupra genunchilor. A venit un doctor, nu știu cum îl cheamă, m-a anunțat că mă așteaptă a doua zi să îmi amputeze picioarele. Nu m-a pregătit nimeni pentru așa ceva, am refuzat și m-au trimis acasă”, povestește Maria Racariu.

N-a mai fost primită la tratamente

Familia fiicei sale locuiește de mulți ani în Anglia. Au ținut legătura cu ea, dar pentru cei de acolo a fost inexplicabil cum, în 8 zile, situația se schimbă atât de mult.
„Este o eroare medicală. Cu o săptămână înainte, după 14 ore în care i-au făcut analzie la sânge, au trimis-o acasă, spunându-i că trebuie să ia o listă de unguente și-i trece. După 8 zile, la același spital, i-au spus după câteva ore că trebuie să-i taie picioarele. Noi vrem să luăm legătura cu un avocat, pentru că acum nu știm ce variantă să credem. Este un cumul de factori în sarcina sistemului medical românesc. Bolile ei s-au agravat pentru că nu a mai fost primită la evaluarea diabetului, la tratamentele pentru artrită pe care le făcea. Nici medicul de familie n-a primit-o, nimeni n-o bagă în seamă. Soția mea a încercat să afle de la medici despre starea mamei, nu i s-au dat informații”, spune Vasile Dumbravă, ginerele femeii.

Șefa UPU Spiridon consideră, din partea unității medicale, că pacienta a fost tratată cu toată atenția

Bolile s-au agravat până când n-a mai fost nimic de făcut

Acesta susține că a constatat că pandemia a distrus relația medic-pacient: „De când este pandemie, relaționarea medic-pacient sau cu familia pacientului s-a degradat enorm. Doctorii au profitat, au ținut pacienții la distanță, toate bolile s-au agravat. Noi, acum, nici măcar nu știm care sunt medicii care au văzut-o, care au stabilit că trebuie să i se amputeze picioarele. În plus, nu cred că aceasta este genul de decizie de pe o zi pe alta. Unui pacient trebuie să i se explice o decizie atat de grea, are nevoie de psiholog. Pe când la noi pur și simplu i-au spus că o iau din salon și urmează să rămână în scaun cu rotile”.
Fiica soților Racariu va ajunge în țară zilele următoare, după ce s-a vaccinat în Anglia special pentru a putea călători fără să fie obligată să stea în carantină.

În ultimul an, femeia n-a mai părăsit curtea casei din Miroslava

Reprezentanții spitalului: „Există asemenea evoluții rapide”

Medicul Diana Cimpoieșu, coordonatorul UPU Iași, spune că s-a interesat despre cazul Mariei Racariu și că, în astfel de situații, pot fi două două recomandări de tratament diferite în câteva zile.
„Afecțiunile doamnei Racariu reprezintă o îngustare continuă a vaselor de sânge din picioare. Are diabet, are artrită reumatoidă și afecțiuni renale, din păcate aceste boli au acest efect. La prima vizită la UPU, echipa medicală, din care face parte și chirurg vascular, a considerat că pot fi combătute simptomele apărute cu unguente. La a doua vizită, părerea chirurgului vascular a fost că este necesară amputarea. Știu că poate părea suspect, dar sunt astfel de situații în care evoluția este de câteva zile de la o recomandare la alta”, a explicat medicul Diana Cimpoieșu.

Într-o săptămână, femeia a trecut de la speranță la agonie

„Mai rău ca anul acesta n-a fost niciodată”

Despre relaționarea cu pacienta și cu familia, medicul șef UPU susține că spitalul a făcut totul ca la carte. „I s-a comunicat doamnei decizia, dar a refuzat amputarea. A spus că preferă să moară întreagă, acasă. Medicii au discutat cu fiica ei, care locuiește în Anglia. Aceasta a spus că înțelege situația, dar că nu trece peste decizia mamei ei”, a precizat medicul Cimpoieșu.
„Sunt pacientă de la vârsta de 35 de ani. Am văzut sistemul medical înainte de 1989, l-am văzut și după aceea. În 26 de ani se spitale, am  văzut cum s-a degradat totul. Dar, ca acum, după un an de pandemie, nu a fost niciodată. Pacienții sunt efectiv niște cifre cărora nu trebuie să le explici nimic. Dacă trebuie să mi se taie picioarele, accept, dar să înțeleg despre ce este vorba. Când într-o săptămână mi se spune ceva, în altă săptămână altceva, eu la ce variantă să rămân?”, se mai întreabă Maria Racariu.
Ieri dimineață ar fi trebuit să fie vizitată de un medic din sistemul privat. Acesta nu a apărut la programarea făcută. Un detaliu important este că fosta bucătăreasă are interdicție, din cauza altor afecțiuni, să ia medicamente contra durerii. Suportă chinul din picioare fără să-l combată cu ceva. În ultimul an, nu a ieșit pe poarta casei decât la spital, de două ori. Ultimele luni le-a petrecut în casă și singura mișcare este cu un cadru din aluminiu, până la poartă și înapoi la pat.

Article image
* Reabilitarea completă ar costa până în 750.000 de euro, cu tot cu TVA * Numai Poliția Călare consumă anual 1 milion de lei, fără să folosească nimic * Clădirea e în proprorție de 80% autodemolată, șefii Primăriei lăsând-o parcă intenționat să cadă * Terenul este extrem de valoros, fiind în inima Copoului * Conacul în stil neoromânesc a fost, în timp, școală și cămin de elevi * Mihai Chirica a preluat clădirea în 2018...
Autor Cezar Moraru Anchete 21 Iunie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: