fbpx
 
Frumoasă este viața de partid: ginerele lui Șerban a picat proba scrisă la concursul ANIF dar rămâne director

Frumoasă este viața de partid: ginerele lui Șerban a picat proba scrisă la concursul ANIF dar rămâne director


* Horea Marius Șerban a fost respins la concursul de la București dar rămâne, binemersi, director la ANIF Iași
* A fost singurul candidat și a ieșit pe locul 2
* Sursele autorizate din sistem spun că se prezintă doar candidații agreați politic și că subiectele se știu dinainte
* La Iași sunt doi doctori ingineri în ANIF care nu se prezintă la concurs pentru că știu că n-au nicio șansă
* Nota mică luată de Șerban este pusă pe seama scandalului cu angajarea unui taximetrist la ANIF, dezvăluire 7IAȘI, pe fondul Scandalului „Chelnerița” de la Apele Române, de anul trecut
* Prin faptul că nu a primit subiectele, practic a fost pedepsit
* Ginerele consilierului județean rămâne deocamdată pe post, cât PNL stă la guvernare

Horea Marius Șerban a fost respins la concursul pentru postul de director teritorial ANIF Iași, luând la proba scrisă 65 de puncte din maximul de 100. Pentru a putea merge la proba orală, Șerban trebuia să obțină minim 70 de puncte.

HSMM sunt inițialele lui Horia Șerban-Marius Mihai, iar în dreptul său figurează verdictul „RESPINS”. El nu va mai intra în proba orală a concursului

Eșecul nu-i schimbă însă situația profesională: el rămâne ca și până acum directorul Sucursalei de Îmunătățiri Funciare Iași. Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu prevede un termen-limită până la care un ocupant al unei funcții de conducere trebuie să dea concurs pe post.
Horea Marius Șerban rămâne practic la dispoziția partidului. PNL l-a instalat acolo, fiind ginerele consilierului județean Constantin Șerban, PNL îl poate menține oricât dorește, cât e la guvernare, sau îl poate da jos. E pur politic.
Concursul era doar pentru osificarea pe post, măsură preventivă utilă la schimbarea Puterii.

Irigațiile din România sunt coordonate politic din birouri, adevărații specialiști fiind cei din teren

Nu există concurență, se știu subiectele dinainte

Concursurile de la Bucureşti s-au ținut săptămâna aceasta, fiind organizate pentru 13 sucursale teritoriale. Concursurile au fost interne, adică la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, și nu la ANFP, unde se formează comisii mixte, cu mai mulți tehnocrați în procesul de examinare.
Au luat examenele cu note mari directorii din Bacău, Botoșani, Brașov, Satu Mare, Sălaj, Tulcea, Vaslui. Au picat cei din Neamț, Mureș, Caraș-Severin. O parte au absentat deși se înscriseseră în examen. A picat și Horea Marius Șerban la Iași.
Caracteristica acestor concursuri este că se dau cu un singur candidat pe județ, participarea a doi candidați fiind excepțională. La Satu Mare a existat un contracandidat, dar favoritul a câștigat clar cu 95 de puncte. La Vaslui și Tulcea, unde interimarii au câștigat, de asemenea, fără emoții, contracandidații nici măcar nu s-au mai prezentat.
Lipsa unei concurențe reale este explicată de surse din sistem: „Cutuma la ANIF dar și în alte deconcentrate din România este că aceste concursuri sunt pur politice. Subiectele se știu dinainte, cel care trebuie să câștige câștigă. De aceea adevărații specialiști nu se prezintă la concursuri pentru a nu trece printr-o experiență umilitoare”.
La Iași există de exemplu doi doctori ingineri, experți în domeniu, dar care nu s-au prezentat la concurs pentru că știu că n-au nicio șansă. Dacă nu li se dă undă verde, nu are sens să se prezinte.

Scandalul angajării lui Andrei Bratan (foto, în mijloc) i-ar fi fost nefast lui Horea Marius Șerban

Un scandal care l-a făcut indezirabil

Totuși de ce a picat Horea Marius Șerban, om din interiorul ANIF, cu pedigree PNL, ginere al consilierului județean Constantin Șerban? Explicația vine tot pe surse autorizate din ANIF: „Există teoria că scandalul acelui șofer de taxi, angajat la sfârșitul anului trecut de Șerban, a stricat imaginea ANIF și a fost pedepsit. Nu i s-au dat subiectele”.
Cazul a fost dezvăluit de 7IAȘIAndrei Bratan este prietenul și șoferul de ocazie al altui liberal, fostul director general de la Apele Române Iași, Petru Avram. Bratan avusese meseria de taximetrist dar fusese angajat la ANIF ca specialist în irigații și infrastructură agricolă. Tânărul mai fusese chelner și agent comercial, dar principala caracteristică era că, zilnic, conducea BMW-ul de familie al prietenului său, Petre Avram.

Ștefan Constantin, directorul general al ANIF România, a spus că directorul de la Iași rămâne la dispoziția Agenției

Rămâne director, dar poate fi schimbat oricând

Angajarea lui Andrei Bratan, pe filiera penală a detașării de la Primăria Plugari, a deranjat la sediul central al ANIF, pe fondul imensului scandal cu angajările fictive de la Apele Române.
Printre cei care trebuiau sa ia concursul, având girul PNL din teritoriu, singurul care a picat a fost Horea Marius Șerban. Anterior, acesta fusese șef de serviciu tot la ANIF, deci cunoaște sistemul, deși a luat doar 65 de puncte la examen dintr-o sută.
„Horea Marius Șerban exercită cu caracter temporar funcția de director la Filiala Teritorială Îmbunătățiri Funciare Iași în conformitate cu articolul 30 din Legea 153/2017, până la ocuparea postului prin concurs”, este răspunsul oficial semnat de Ștefan Constantin, director general al ANIF România.
În articolul 30 se spune că se poate face „numirea temporară a unei persoane angajate/numite care îndeplinește condițiile specifice pentru ocuparea funcției de conducere și care nu a fost sancționată disciplinar, până la ocuparea prin concurs a postului”.
Deci la funcția de conducere „numirea temporară” nu are o limită în timp.

Familia Șerban rămâne anual cu 45.000 de euro, după plata tuturor impozitelor. Au o casă, un teren și două mașini

Salariul de director: 2.000 de euro net

Horea Marius Șerban a fost crispat în dialogul cu REPORTER DE IAȘI. A cerut întrebările în scris și nu a vrut să intre în subiectul examenului pe care l-a picat la București. A oferit un răspuns standard: „În conformitate cu prevederile deciziei de numire, voi exercita cu caracter temporar atribuțiile de director al Filialei Teritoriale de Imbunătățiri Funciare Iași a ANIF, până la ocuparea prin concurs a postului!”.
REPORTER îl întrebase dacă mai poate rămâne director cu concursul picat. Directorul general al ANIF România a spus că „orice persoană își poate depune dosarul, dacă acel post va mai fi scos la concurs”.
Horea Marius Șerban câștiga înainte de a fi director circa 5.600 de lei net. Conform declarației de avere proaspăt depuse, salariul său a crescut, în 2020, la 9.300 de lei net datorită funcției de conducere la ANIF Iași.
Soția sa este lector universitar cu 5.900 de lei net/lună. Au o casă de 150 mp și 1.000 mp de teren în Iași, precum și două mașini Ford, din 2017 și 2020.

Article image
* Cine este Constantin Mețler, cel care l-a dat afară pe Ianculescu de la Târgu Mureș dar și-a adus propriul tată la Apele Române, pensionar la 69 de ani * Temut și privit cu respect în PNL: „Costică are conexiunile și mai sus” * REPORTER DE IAȘI i-a luat urmele tatălui miercuri, la filiala din Botoșani * La ora 13.00 l-am căutat, la ora 15.00 directorul Petru Avram l-a demis * Abia i se semnase detașarea pe încă șase l...
Autor Cezar Moraru Anchete 05 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30