fbpx
 
Chirica gonește cu viteza melcului: Iașul are 17% absorbție europeană la 6 luni. Investiții ioc!

Chirica gonește cu viteza melcului: Iașul are 17% absorbție europeană la 6 luni. Investiții ioc!


* La Spitalul de Recuperare avem un record de 0,01% bani cheltuiți din suma prevăzută
* Trebuia să primim 33,4 milioane de euro, dar am încasat doar 5,9 milioane
* Cluj, Oradea, Brașov, sectoare din București sunt mult în fața Iașului la absorbția fondurilor UE
* În fiecare an, Mihai Chirica întârzie nepermis derularea investițiilor. Astfel, ce se poate face în 4 ani durează 8 ani
* Cu 17% absorbție la 6 luni, Mihai Chirica este exact în media anilor din întreg mandatul său. Anul trecut avea tot 17%

Cifrele seci și nu beția de cuvinte. Pe primele șase luni ale anului, Primăria a primit de la UE doar 29,5 milioane de lei față de 167 milioane lei cât a fost prognoza inițială. Procentul este dezarmant: doar 17%.

Spre comparație, Clujul ne-a bătut atât la sumele absolute cât și la procent. A primit de la UE 74 de milioane lei din 206 milioane estimate, adică 36%. Mai mult decât dublul Iașului.

Cheltuieli de doar 17% la investiții
Pe 23 iulie, va avea loc ședința ordinară a Consiliului Local. Pe ordinea de zi se află și proiectul privind aprobarea execuției bugetului general al Municipiului Iași la data de 30 iunie 2021. Prima jumătate de an.

 

Indicatorii nu sunt deloc grozavi. Astfel, la venituri, prevederile au fost de 665 milioane de lei, dar s-au strâns doar 501 milioane de lei, ceea ce corespunde unui grad de 75%. La cheltuieli, au fost estimate 714 milioane de lei, dar s-au plătit 380 milioane lei, reprezentând un procent de 53%.

 Aferent secțiunii de funcționare, a chestiunilor de zi cu zi, gradul de execuție a cheltuielilor a fost de 83%, în timp ce la „dezvoltare”, însemnând investiții, cheltuielile au fost de numai 17% din prognozat.

Mihai Chirica prezintă refacerea Palatului Braunstein ca pe un proiect epocal, deși e o clădire de numai 900 mp

Răzvan Timofciuc: „Pierdem foarte mulți bani”
Un indicator extrem de important este cel al sumelor de la Uniunea Europeană. Inițial, au fost prevăzute 167 milioane lei, dar au ajuns la Iași doar 29,5 milioane lei, un procent de 17,64%.

„La proiectul de execuție bugetară am atras atenția asupra procentului dezastruos de absorbție a fondurilor europene. Avem aceeași situație an de an: previziuni umflate care gonflează artificial bugetul pe partea de investiții, iar la finalul anului același grad de 30% maximum de realizare. În mod cert este o problemă de management și determinare. Pierdem oportunități uriașe de a dezvolta orașul cu fonduri externe, iar acest lucru este cu atât mai tragic cu cât orașul nostru, fiind pol regional de creștere, pe multe axe nici măcar nu intră în competiție de proiecte cu alte orașe”, a declarat Răzvan Timofciuc, consilier local USR PLUS.

Ovidiu Laicu: „Prefectul să impulsioneze lucrările”
Această nereușită nu a fost explicată niciodată de primarul Mihai Chirica. Mai ales că nu este primul an în care se întâmplă. În primul semestru din 2020 Primăria estimase 180 de milioane de lei din fonduri europene, dar a primit doar 30 de milioane, 17%. Ca acum.

„N-am apucat să mă uit pe cifrele de anul acesta, dar vă cred. Voi propune ca la nivel de județ să facem o comisie de monitorizare a proiectelor cu finanțare europeană. Prefectul să fie președinte, șeful CJ și cel al Primăriei să fie vicepreședinți, să facă parte și directorii de deconcentrate, dar si constructorii de pe respectivele proiecte. Iar periodic să avem o situație clară a situației pe fiecare șantier, acolo unde sunt probleme să știm cum să impulsionăm. Pe acest model am lucrat când eram la Drumuri și am finalizat mai devreme cu un an și jumătate construcția celor 16 kilometri de șosea de ocolitoare în profil de autostradă a Bacăului”, a spus Ovidiu Laicu, consilier local PSD.

Trebuia să decontăm 167 milioane de lei în primele 6 luni, dar am avut deconturi de doar 29,5 milioane

18 milioane de euro/an de la UE pentru investiții
Anul trecut, în primăvară, Mihai Chirica anunțase că, în actualul exercițiu financiar, Primăria Iași a avut contractate proiecte în valoare de 180 milioane de euro. Într-o analiză recentă, realizată pe www.urbanizehub.ro, un agregator de idei, opinii, proiecte și știri despre orașe inteligente și dezvoltare urbană sustenabilă, Iașului i-au fost atribuite proiecte de 186 milioane de euro.

 

Dacă mergem pe suma cea mai mare, investițiile cu fonduri UE întinse pe perioada 2014 până în 2020, cu trei ani de grație, deci până în 2023, înseamnă, în medie, câte 18 milioane euro pe an. Spre comparație, aceeași sursă a notat că, pentru aceeași perioadă, proiectele Clujului sunt de peste 237 milioane de euro, la Oradea de 284 milioane de euro, 275 milioane de euro la Sectorul 3 din București.
Media investițiilor pe cap de locuitor este cea mai mică la Iași.

Iașul, locul 8 la nivel național în absorbția de fonduri
În materialul realizat pe www.urbanizehub.ro, într-un clasament al celor mai performante primării din România, Iașul este clasat abia pe locul 8 din 10, fiind devansat nu doar de Cluj și Oradea, ci și de orașe precum Reșița, Buzău, Turda sau Brașov, în întocmirea topului fiind luate în calcul criterii ca populația, PIB per capita, ponderea veniturilor din taxe locale în total venituri.

Iași, de trei ori mai puțini bani decât la Oradea
Cu fondurile UE contractate și populația fiecărei localități se poate face un alt clasament, cel al banilor europeni pe cap de locuitor. Astfel, la Dej ar fi 1.754 de euro/locuitor, la Turda de peste 1.300 euro, la Oradea de 1.286 euro, iar la Cluj de 723 euro/locuitor. La Iași, această medie este de doar 480 euro/locuitor.

Unele proiecte nici nu sunt începute
În acest moment, Primăria are în derulare mai multe proiecte europene: reabilitarea Mănăstirii Frumoasa, a Băii Turcești, a Muzeului de Istorie Naturală, a Palatului Braunstein, modernizarea liniilor de tramvai din Dancu, b-dul Săhleanu și Pădurii – Tătărași, achiziționarea de tramvaie, construirea unui centru social multifuncțional în Cicoarei, a unui parc pe CA Rosetti, stații automate de închiriere a bicicletelor. Niciunul dintre acestea nu este finalizat, majoritatea au întârzieri consistente în implementare. Unele nici nu sunt începute, deși oficial exercițiul financiar din fonduri europene se încheia în 2020.

Iașul este pe locul 8 între municipiile mari la indicatorii de dezvoltare

Chirica se elogiază singur pe Facebook
Pe 16 iulie, pe pagina sa de Facebook, primarul Chirica a pus un grupaj foto ilustrând Palatul Braunstein cu lucrările, cel puțin la exterior, aproape de finalizare.

 

„Nu a fost ușor să ajungem aici, dar a meritat”, a spus primarul, enumerând cei 7 pași făcuți pentru acest proiect. „Am reușit cu țipete și urlete să-i mutăm, au plătit articole de «presă» (unii), doar stăteau în «Km zero», aveau ștaif dar fără responsabilitatea de-a întreține clădirea”, a notat primarul la punctul 2.

 

La 5, vocația sa de ctitor: „Și am ajuns aici: am avut o idee, să punem ceva din zilele noastre în monument, cupola de sticlă, și cred că este bine”. 

Pentru ca la punctul 7 să tragă concluzia: „Va fi un loc în care dacă te oprești poți regăsi spiritul Iașului, cel de oraș frumos”. Nicio vorbă despre costul final, ziua în care proiectul va fi finalizat în totalitate, costul dotărilor sau care va fi destinația clară, odată terminat.

 

Absorbție europeană de 0,01% la 6 luni

O situație aparte este la Spitalul de Recuperare. Pentru eficientizarea energetică, Primăria a prins fonduri UE. În 2018 a fost obținută finanțarea, însă, contractul inițial încheiat în martie 2019 cu o firmă italiană a fost reziliat, iar procedura repetată. Valoarea investiției este de 4,3 milioane de euro.

 

Recent, a fost desemnat un nou constructor, o asociere de firme conduse de Conest. Cu titlu de exemplu, în execuția bugetară, atât la încasări cât și la plăți apare suma de 0,08 mii de lei, adică 80 de lei, aferentă operațiunilor efectuate de Spitalul de Recuperare pentru deschiderea unui cont bancar în scopul gestionării financiare a proiectelor derulate cu finanțare externă nerambursabilă.

 

Absorbția de fonduri europene la 6 luni este în cazul acestei investiții de 0.01%.

 

Article image
* Dosarul Skoda: acuzatul Mihai Chirica nu a cerut Consiliului Local, conform legii, să voteze dacă se constituie sau nu parte civilă în proces * Și-a abilitat subordonații din Primărie să refuze această calitate atât la Parchet, cât și la instanță. Prejudiciul stabilit de anchetatori este de 503.000 lei * În toată România, Consiliile Locale decid dacă se urmărește sau nu recuperarea prejudiciului. Dăm exemple* Inclusiv Poi...
Autor cristi tanasa Anchete 17 Iunie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: