fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Foto: Facebook/Aurelian Timar Foto: Facebook/Aurelian Timar

Efectul „Gloria”, un fenomen extrem de rar, surprins pe Muntele Ceahlău (VIDEO)


Un fenomen extrem de rar, a fost surprins de mai mulţi turişti, în masivul Ceahlău și Vârful Moldoveanu. Efectul „Gloria” se formează atunci când umbra unui obiect sau a unei persoane se proiectează pe un nor sau o zonă cu ceață. Imaginile spectaculoase au fost postate pe o rețea de socializare.

Efectul „Gloria” mai poarta numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”. În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.

Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia. :orul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat.

Numele „Gloria” se referă la aura colorată ce se observă în jurul capului umbrei, iar numele de spectrul Brocken provine de la Vârful Brocken din munții Harz, Germania, în care a fost observat frecvent datorită condițiilor meteo propice formării spectrului, ce apăreau deseori în acea zonă.

Fotografiile postate pe site-urile de socializare par ireale datorită modului în care umbra este înconjurată de un halo colorat, ca un curcubeu.

 

Sursa: realitatea.net


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac