fbpx
Print this page
Cadru din capitala Albaniei, Tirana (Sursa: Ozbalci/iStock.com) Cadru din capitala Albaniei, Tirana (Sursa: Ozbalci/iStock.com)

Marius Cojocariu (Construcții Est) se extinde în Albania, ca să ia banii de pre-aderare. Relații în Build Europe


Societatea Grup Construcții Est SA din Iași a decis, la sfârșitul anului trecut, să înființeze o firmă în Albania, scopul fiind extinderea activității pe piețele internaționale. Țara din Balcanii de Vest se află în poziția României din perioada 2004-2007: membră NATO și în negocieri pentru a intra în Uniunea Europeană, beneficiind de fonduri de pre-aderare. Acești bani și statutul de piață emergentă sunt, în principal, țintele firmei ieșene și a asociaților care urmăresc să stabilească un cap de pod în Albania.

Mai mulți asociați, un șef

Într-o ședință din 25 noiembrie 2021 a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor de la firma Construcții Grup Est SA Iași s-a decis, în unanimitate, înființarea unei firme în Albania, scopul fiind ”extinderea activității pe piețele internaționale”. Structuranoii firme, a cărei denumire nu a fost precizată, va fi următoarea:

Grup Construcții Est SA (asociați: familia Mirela, Marius și Victor Cojocariu 70% și mama Mirelei 30%) - 40%;

MCL Induct SRL Iași (asociați cu câte 33,3%: Marius Cojocariu, Doru Laurențiu Moraru și Codrin Laurențiu Leonte)– 30%;

Tiberiu Andrioaiei – 20%;

Marius Cojocariu – 10%.

Ultimul este patronul noii firme și a fost desemnat să se ocupe de formalitățile fondării societății și de relația cu autoritățile albaneze.

MCL Induct are același sediu social ca Grup Construcții Est. Cu obiect de activitate lucrări de instalații electrice a fost înființată în 2018 și, în 2020, a avut 47 de angajați, o cifră de afaceri de 12,6 milioane lei și un profit net de aproape 2 milioane de lei.  

 

Ținta: banii europeni

Marius Cojocariu (foto jos) a evitat să ofere detalii despre investiție, repetând că aceasta va avea loc, în mod efectiv, începând de anul viitor.

Mai comunicativ a fost partenerul său de afaceri, Tiberiu Andrioaiei, un ieșean stabilit în București, unde ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului Național al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR). El este și membru în Boardul Director al Build Europe, organizația care reunește dezvoltatorii și constructorii din 10 state europene.

„Albania a intrat în NATO și este în negocieri pentru a adera la Uniunea Europeană și primește fonduri de pre-aderare la care sperăm să avem acces prin firma noastră”, a declarat Andrioaiei care, însă, nu a putut oferi detalii, deocamdată, despre nivelul investițiilor necesare.

„Este ultimul teritoriu de pe continent care este emergent și oferă șanse pentru firmele românești”, a fost motivația oferită de Andrioaiei pentru faptul că Grup Construcții Est și ceilalți asociați au ales această țară pentru a face afaceri.

Înființată în 2002, societatea Grup Construcții Est a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, de la o cifră de afaceri de 24 de milioane de lei în 2017, la 50 de milioane, 55 de milioane și 51 de milioane de lei între 2018 și 2020. În aceeași perioadă, numărul de angajați a crescut de la 91 la 131, iar profitul net de la 3,6 milioane lei la 6,7 milioane lei. 

 

Locul 127 în lume după PIB

Albania are 2,8 milioane locuitori (aproape 60% musulmani) și se învecinează cu Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord și Grecia, având ieșire la două mări: Adriatică și Ionică.Este membră NATO și și-a depus oficial candidatura pentru aderare la Uniunea Europeană în aprilie 2009.

Democrație parlamentară, cu o economie în tranziție către cea de piață, această țară din Balcanii de Vest are o suprafață de aproximativ nouă ori mai mică decât a României.

Conform datelor valabile anul trecut, în clasamentul țărilor în funcție de Produsul Intern Brut, Albania se afla pe locul 127, iar România pe 47 (în total, 213 țări). Moneda națională este Lek-ul (cu 4,1 lei cumperi 100 Leke).Conform raportului Doing Business 2018, publicat de Banca Mondială cu privire la ușurința dea face afaceri, Albania se situează pe locul 58 din totalul de 190 de țări examinate. Creșterea economică a fost în ultimii ani de 3-4%.

La fel ca în România, achizițiile publice sunt derulate electronic, printr-o procedură de înregistrareonline a operatorilor interesați, pe un site administrat de p instituție publică.

Conform datelor din registrul comerțului al Albaniei, în mai 2019, la Tirana, Durrës șiElbasan erau înregistrate 62 de societăți comerciale românești sau pe acțiuni (mixte) - în cea mai mare parte, firme mici, prezente ca părți subcontractante încontextul investițiilor făcute de companii străine. În principal, aceste întreprinderi își desfășurau activitatea în domeniul serviciilor, transportuluiși depozitării, în domeniul IT și telecomunicațiilor, precum și în industria extractivă și prelucrătoare, agriculturii și pescuitului.

 

Antibiotice, cap de listă

Și alte firme din Iași au înființat societăți/reprezentanțe peste hotare în încercareade a-și mări profiturile și a evita comercializarea produselor prin intermediul unor firme locale. Cazul cel mai notoriu este cel al producătorului de medicamente a Antibiotice care a avut atât de mult succes în Vietnam, încât ia în calcul construirea unei fabrici în această țară. Mai recent, Antibiotice a închiriat birouri în capitala Ucrainei, Kiev.

Alte demersuri de acest gen s-au încheiat din diferite motive, în special de ordin economic. TotalGaz Industrie, producător de echipamente de gaz, a avut o sucursală în Turkmenistan, dar aceasta a fost închisă în condiţiile în care au scăzut foarte mult investiţiile în zona Caspică şi preţul la petrol. Ulterior, societatea a intrat în insolvență.

O prezență aparent exotică a fost cea a firmei Construcții Hidrotehnice SA în Irak, loc unde, începând cu 2015, implementa proiecte de irigație. La mijlocul anului trecut, acționarii societății ieșene au decis închiderea acestei reprezentanțe.

 

Article image
* Sute de PFA-uri din Iași înregistrează profituri nete de 90% din cifra de afaceri, fiind din industria videochat * Fetele plătesc conștiincioase impozitele la stat, mai în glumă, mai în serios, rolul lor fiind benefic in economia ieșeană * Rețelele mari locale șochează în continuare cu profiturile nete de milioane de lei, statul acasă din cauza pandemiei făcând din 2020 un an de excepție * Un analist economic spune că vid...
Autor cristi tanasa Reportaje 07 Septembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare