fbpx
 
Zece soldați ruși au fost identificați deja ca suspecți în cazul crimelor de la Bucha: „Le știm numele, știm ce-au făcut”

Zece soldați ruși au fost identificați deja ca suspecți în cazul crimelor de la Bucha: „Le știm numele, știm ce-au făcut”


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că zece militari ruși au fost identificați deja ca suspecți în cazul crimelor de la Bucha. El a precizat că numele de familie ale suspecților sunt cunoscute și „s-a stabilit ce au făcut”, relatează CNN.

Zelenski a spus că ancheta privind crimele comise de militarii ruși este în curs de desfășurare, dar că primii zece militari ruși din brigada 64 de pușcași motorizați a Forțelor Terestre Ruse au fost puși sub acuzare.

„Cunoaștem toate detaliile despre ei și acțiunile lor. Și îi vom găsi pe toți. La fel cum îi vom găsi pe toți ceilalți huligani ruși care au ucis și torturat ucraineni. Care au chinuit poporul nostru. Care au distrus case și infrastructura civilă din Ucraina”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său video de joi seară transmis pe rețelele sociale.

Cei zece soldaţi ruşi au fost inculpaţi, joi, pentru presupuse crime de război comise la Bucha. Ei vor fi căutaţi, a anunţat Biroul procurorului general al Ucrainei pe contul de Telegram.

La rândul său, procurorul general ucrainean Irina Venediktova a publicat joi, pe pagina sa de Facebook, lista cu numele și fotografiile celor zece soldați ai Brigăzii 64 suspectați de încălcarea legilor războiului și torturarea civililor.

Militarii erau de diferite grade, a spus ea, numind patru soldați, patru caporali și doi sergenți care făceau parte din Brigada 64 de pușcași motorizați.

„După o anchetă destul de scurtă s-a constatat că în timpul ocupației din Bucha, ei au capturat civili neînarmați pe care i-au ținut ostatici, i-au lăsat să moară de foame și de sete, i-au ținut în genunchi cu mâinile legate, le-au acoperit ochii cu bandă adezivă, i-au batjocorit și i-au bătut. I-au lovit cu pumnii și cu patul puștii, torturându-i fără motiv și cerându-le informații despre militarii ucraineni. I-au amenințat că îi ucid și chiar au simulat că trag în ei. Avem dovezi că acești soldați ai primei armate de jefuitori din lume au furat de la localnici, le-au luat obiecte personale, inclusiv aparate de uz casnic. Rolul și participarea fiecăruia dintre ei la aceste infracțiuni este stabilit prin munca de investigație a procurorilor și polițiștilor”, a spus Irina Venediktova. Ea le-a cerut celor care au informații despre suspecți să le transmită autorităților. 

La începutul lunii aprilie, după retragerea trupelor ruse din Bucha, localitate din regiunea Kiev, au apărut primele imagini care arătau cadavre zăcând pe străzi și au apărut relatări despre atrocitățile comise de forțele ruse.

Zelenski a calificat drept „genocid” ceea ce s-a întâmplat la Bucha, iar imaginile au stârnit indignare la nivel internațional, liderii occidentali cerând anchete pentru crime de război și noi sancțiuni împotriva Rusiei. Moscova a negat însă orice responsabilitate și a spus că totul este o „înscenare” pusă la cale chiar de ucraineni, deși imaginile din satelit au contrazis această teză, scrie Digi24.

Mai mult, Vladimir Putin a acordat onoruri militare brigăzii 64 de pușcași motorizați, pe seama căreia sunt puse atrocitățile de la Bucea. I-a acordat titlul de „gardă” și a lăudat „eroismul, tenacitatea, hotărârea şi curajul” militarilor ruşi.

Anchetatorii ucraineni au identificat „peste 8.000 de cazuri” de presupuse crime de război de la începutul invaziei ruse, a afirmat joi procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, într-un interviu pentru Deutsche Welle.

„Este vorba, de fapt, despre 8.600 de dosare privind doar crimele de război şi de peste 4.000 de dosare care au legătură cu crimele de război”, a precizat Venediktova.

Aceste presupuse crime se referă la ucidere de civili, bombardamente asupra infrastructurilor civile, torturi şi crime sexuale semnalate în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Procurorii anchetează, de asemenea, cazuri de utilizare de arme interzise, a adăugat Venediktova.

Potrivit procurorului general ucrainean, investigaţiile în ţară asupra acestui tip de cazuri sunt efectuate de peste 8.000 de persoane pe teren. „Noi am creat o echipă de anchetă comună pe platforma Eurojust (agenţia de cooperare judiciară europeană). Alte 14 state au deschis propriile lor dosare penale privind agresiunea comisă de Federaţia Rusă”, a subliniat procuroarea.

Anchetatorii nu pot, în schimb, să se deplaseze în mai multe zone din estul Ucrainei, ca de pildă la Mariupol, Doneţk şi Lugansk. „Nu avem acces în aceste teritorii, dar ne putem face treaba”, a asigurat ea. „Putem interoga persoanele care au fost evacuate din aceste teritorii”, a explicat procurorul general ucrainean.

Anchetatorii se folosesc, de asemenea de „conexiunile radio şi conexiunile audio ale ocupanţilor” pentru a identifica eventuale cazuri, a punctat Venediktova.

 

Sursa: Digi24


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: