fbpx
 
Ucraina declară încheiată „misiunea de luptă” în Mariupol: comandanții unităților din Azovstal au primit ordin „să salveze viețile personalului”

Ucraina declară încheiată „misiunea de luptă” în Mariupol: comandanții unităților din Azovstal au primit ordin „să salveze viețile personalului”


Forțele ucrainene și-au încheiat „misiunea de luptă” în orașul asediat Mariupol, potrivit unui comunicat al armatei țării, informează CNN. Comandanții unităților staționate în uriașa oțelărie Azovstal din oraș au primit ordin „să salveze viețile personalului lor”, se mai arată în declarația Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Sute de oameni au fost evacuați luni de la uzina siderurgică, ultima rezistență dintr-un oraș care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene sub bombardamentele neîncetate ale Rusiei.

Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Malyar, a descris operațiunea de evacuare într-o declarație video separată, menționând că unele forțe ucrainene rămân la Azovstal. „Cincizeci și trei de persoane grav rănite au fost evacuate de la Azovstal către o unitate medicală din Novoazovsk pentru îngrijiri medicale”, a declarat ea. „Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka prin coridorul umanitar”.

În cadrul unei „proceduri de schimb”, persoanele evacuate vor fi aduse în cele din urmă acasă, a mai spus Malyar.

„Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață”, a declarat luni președintele ucrainean Volodymyr Zelensky într-o declarație despre evacuare, mulțumind armatei și negociatorilor ucraineni, Comitetului Internațional al Crucii Roșii și Națiunilor Unite.

„Cea de-a 82-a zi a apărării noastre se apropie de sfârșit. O zi dificilă. Dar această zi, ca toate celelalte, are ca scop tocmai salvarea țării noastre și a poporului nostru”, a declarat Zelensky.

Ministerul rus al Apărării declarase anterior că a fost stabilit un armistițiu pentru a permite trecerea militarilor ucraineni răniți, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti.

Importanța cuceririi orașului Mariupol este capitală pentru Rusia din mai multe puncte de vedere. O analiză BBC din 21 martie a explicat mizele cuceririi acestui oraș.

În primul rând, securizează pentru armata rusă un coridor terestru între Crimeea și Donbas. Din punct de vedere geografic, orașul Mariupol, deși ocupă o zonă infimă pe hartă, se află în calea trupelor ruse care vor să iasă din Crimeea.

Generalul Sir Richard Barrons, fost comandant al Statului Major al trupelor britanice, spune că cucerirea Mariupolului este vitală pentru efortul de război al Rusiei. „Când rușii vor simți că au încheiat cu succes acea bătălie, vor fi finalizat un pod terestru din Rusia în Crimeea și vor vedea acest lucru ca pe un succes strategic major”, spune el.

 

Sursa: G4Media


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30