fbpx
 
A început Revoluția Fotovoltaică: ce produci vara primești gratis iarna. Gazul scump începe să dispară

A început Revoluția Fotovoltaică: ce produci vara primești gratis iarna. Gazul scump începe să dispară


Un sistem cu panouri fotovoltaice și pompă de căldură îți permite să nu plătești nimic vara, iar iarna să ți se compenseze o parte din consum în contul energiei pe care ai băgat-o în sistem

Dacă încălzirea cu gaz la o casă de 150 mp ar putea costa 2.000 de lei/lună în perioada iernii, cu panourile fotovoltaice și compensarea din rețea costul ar fi de numai 500 de lei/lună

Un sistem de 7 KWh, suficient la 150 mp și 3-4 persoane, costă 7.000 de euro. Investiția se amortizează în 4 ani, dar prețurile panourilor vor continua să scadă

În Occident sunt milioane de oameni care nu mai depind de gaz pentru încălzirea casei, producând curent cu panourile și compensându-se în lunile de iarnă. Același sistem s-a implementat și în România din acest an

La Iași e ca și cum ai avea 10.000 de „fabrici de energie” în suburbii. Observație: casele trebuie proiectate cu expunerea spre sud, pentru a face eficiente panourile

Statul român a modificat legislația și a permis micilor producători de energie electrică cu panouri fotovoltaice care varsă energie în rețeaua națională să primească aceeași cantitate înapoi, când au nevoie, fără să plătească prețul energiei.
Pentru specialiști se numește compensare cantitativă și a modificat situația de până acum: proprietarii de case cu panouri fotovoltaice vărsau energia în rețea cu un preț calculat de aproximativ 20 de bani/KWh și, atunci când aveau nevoie, în perioadele noroase, o cumpărau de la furnizori cu prețul pieței – aproximativ 0.7 lei/KWh.
Nu înseamnă, însă, că proprietarii de panouri nu plătesc nimic atunci când trag curent din rețea. Caz concret: dacă au vărsat 100 de KWh în rețea și au tras de acolo 100, într-o zi de iarnă cu nori, trebuie să plătească furnizorului transportul, taxele și accizele pe această cantitate.

O putere instalată de 5-6 KWh este suficientă pentru o casă de 120 mp, locuită de 3 persoane. Investiția este de 5.000-6.000 de euro, iar surplusul de energie produs vara este compensat cu încălzirea casei iarna. Facturile scad de 3-4 ori ca valoare

S-a schimbat legislația

Până în acest an, proprietarii de panouri fotovoltaice care nu aveau sistem de stocare cu baterii (în principal beneficiarii programului Casa Verde) vărsau surplusul în rețea, iar furnizorii lor compensau cu aproximativ 20 de bani fiecare KWh.
Atunci când aveau nevoie, în perioadele de iarnă, în care sistemul de panouri era depășit și era necesar ajutorul de energie din rețea, furnizorii le dădeau curentul la preț normal de peste 80 de bani/KWh.
În acest fel, un proprietar de panouri fotovoltaice trebuia să verse 3.000 de KWh în rețeaua națională pentru ca într-o lună de iarnă să primească 1.000 de KWh.
„ANRE a elaborat și a emis alte norme, în februarie, conform căreia furnizorii de energie electrică cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice deținătorii de panouri de putere instalată de maxim 400 KW sunt obligaţi să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă ȋntre energia electrică produsă şi livrată ȋn reţea şi cea consumată.
Furnizorii trebuie să evidențieze în facturi diferența de energie electrică dintre cantitatea livrată şi cea consumată, în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie electrică consumată.
Conform normelor ANRE prosumatorii pot utiliza cantitatea de energie electrică reportată în maxim 24 de luni de la data facturării”, a precizat Alexandru Stan, reprezentantul unei firme de panouri fotovoltaice.

Modificarea fundamentală care poate produce o febră a fotovoltaicelor la nivel național și care transformă milioane de români în producători de energie

Vei produce curent în rețea și vei plăti facturi mult mai mici

A doua variantă pe care o au la dispoziție micii producători de energie este să vândă efectiv curent electric în rețea, ca orice alt producător de energie. Este și scenariul în care, după compensarea cantitativă în termen de 24 de luni, proprietarul de panouri fotovoltaice are încă energie neconsumată din rețea.
„În această situație, furnizorul său de energie va achita costul curentului electric rămas la cele 24 de luni. Dar prețul nu va fi cel pe care un consumator îl plătește pe o factură finală, ci mai mic cam cu 25%. Diferența reprezintă servicii de transport, servicii de distribuție, serviciile de sistem, valoarea accizei, valoarea contribuției de cogenerare, valoarea certificatelor verzi, TVA.
Să spunem că din 100 de KWh de 80 de lei, 60 de lei reprezintă costul curentului și 20 de lei taxele. Dar bătălia nu este neapărat să produci bani vânzând curent electric, ci să plătești facturi cât mai mici. De aceea, mulți oameni care aleg sisteme fotovoltaice caută și sisteme de încălzire potrivite pentru ele. Mulți merg pe o combinație panouri și pompă de căldură, având facturi iarna cu mult sub alți oameni cu variante clasice”, ne-a precizat Alexandru Stan.

Sistemul de 6 KWh, suficient la o locuință individuală medie, costă 7.000 de euro

Necesarul la o casă de 150 mp: câștigi 14.000 de lei pe an

Există trei tipuri de instalații de panouri fotovoltaice:
1. „on grid” – în rețea, conectate la sistemul național, vărsând acolo surprlusul
2. „off grid” – surplusul din producție este stocat în baterii
3. hibeide – legate la rețea, dar având și baterii.

„Sistemele pe baterii sunt de departe cele mai scumpe. La o casă de 150 mp, costul este de 18.000-20.000 de euro, pentru un sistem hibrid de 19.2 KW, cu baterii de stocare de 19 KWh. Sistemul este supradimensionat, dar asigură consumul pentru iarnă și varsă puternic în rețea. Un astfel de sistem scoate 2.000 KWh în lunile de iarnă și 4.000 kWh vara.
O casă de 150 mp probabil are un consum mediu, în funcție și de numărul de locatari, de 400-500 KWh/lună vara și 1.500 KWh/lună iarna”, ne-a explicat reprezentantul unei societăți care montează panouri avantajele vârfului de gamă pe care îl vinde firma.
Acesta mai explică faptul că acest sistem este și o investiție în condițiile noilor norme de vânzare a curentului electric. La o producție de iarnă de 2.000 KWh rămâne o diferență de 3.000 KWh pentru 6 luni de iarnă (la o casă cu un consum de 1.500 KWh), iar la producția de vară sunt 21.000 (3.500 kWh diferență x 6 luni). Cei 24.000 de KWh rezultați se transformă în peste 14.000 de lei anual, pe lângă avantajul legat de faptul că nu există facturi de energie eletrică.
Principalul avantaj: iarna, facturile scad aproape de zero

Un sistem cu mult mai simplu, potrivit pentru o casă de 150 mp, este unul de 6KW on grid. Are 430 de kg, 20 de panouri ce se montează pe casă, scoate curent trifazic și costă 7.000 de euro, neavând însă partea de baterii.
Un astfel de sistem produce vara 1.000 KWh/lună, iar iarna 500 KWh/lună, deci aproximativ 9.000 KWh/an. Dar energia vărsată în sistem vara va fi compensată iarna, astfel că, deși proprietarul sistemului nu face profit, prețul facturilor este diminuat.
„Cu un sistem de 6 KWh și o pompă de căldură, cel mai probabil banii de facturi ale casei de această dimensiune va fi apropiat de 0 sau va fi ceva foarte puțin de plătit în lunile de iarnă. Până acum, cu vechile norme, era imposibil de gândit în termenii aceștia”, ne-a mai explicat specialistul.

Poziționarea optimă a panourilor fotovoltaice este pe latura de sud a caselor. Pe celelalte axe eficiența scade

Piedicile: casele trebuie îndreptate spre sud

Pe lângă prețul mare al unui sistem de panouri fotovoltaice, specialiștii spun că mai există o problemă: poziționarea caselor cu acoperiș expus spre sud. Pentru că, în cazul în care casa nu este corect orientată, randamentul panourilor scade atât de mult încât nici măcar nu merită investiția.
„Există diferențe de randament între zona de sud a țării și Iași. Spre exemplu, un sistem de 3 kw montat la Giurgiu va avea anual o producție de 4.315 KWh. Exact același sistem montat la Iași va avea o producție cu aproape 10% mai mică: 4.041 KWh/an.
Radiația solară care cade pe suprafață orizontală este de 1.420-1.451 kWh/mp/an la unghi de 45 de grade în sudul țării și de 1.326 – 1.358 kWh/mp/an în zona noastră”, ne-a precizat Alexandru Stan.
Acesta spune că cea mai mare piedică este costul încă ridicat al sistemelor, dar și faptul că acoperișurile caselor existente nu a fost gândit pentru a primi panouri fotovoltaice.
„Acum 10 ani, costul era de 5 ori mai mare, s-au ieftinit foarte mult, am ajuns la 900-1.000 euro/KW putere instalată. Cred că de acum oamenii își vor face casele gândidu-le din prima alimentate de panouri electrice”, a mai spus Stan.

Article image
Mihai Chirica vorbește despre marele proiect încă din 2016. Cu chiu cu vai s-ar putea implementa în 2023, dacă se vor hotărî să facă piste pe câteva bulevarde Procedurile proiectului european sunt extrem de greoaie, iar în Primărie nu există niciun impuls de a grăbi procesul, pentru că este timp berechet până la care se închide decontarea: decembrie 2023 Între timp, în 8 ani, din Iași bicicletele au dispărut aproape compl...
Autor cristi tanasa Reportaje 06 Iunie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: