fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Aceasta este „casa” construită de Radu Băcăoanu în Copou Aceasta este „casa” construită de Radu Băcăoanu în Copou

Acestea sunt blocuri și Băcăoanu le spune case. Cum a intabulat Primăria așa ceva / EXCLUSIV


Cazul Cheșcu, izbucnit pe 31 ianuarie 2022, și frica de DNA au blocat intenția dezvoltatorului Radu Băcăoanu de a vinde apartamentele

Proiectul din Copou era, în cea mai mare parte, de locuințe individuale, iar investitorul n-a mai avut răbdare să obțină autorizație pentru blocuri de apartamente

Radu Băcăoanu are un lung istoric de blocuri neconforme cu autorizațiile, dar e fericitul beneficiar al unei relații extraordinare cu primarul Mihai Chirica

De când a ajuns primar, acesta refuză să demoleze un bloc ilegal al lui Radu Băcăoanu, din Moara de Vânt

La proiectul din Copou, Radu Băcăoanu a obținut edificarea de la Primărie pe 4 ianuarie 2022, dar Scandalul Cheșcu i-a blocat planurile de a vinde apartamentele

În același ansamblu rezidențial, se lucrează în paralel la un alt bloc pe autorizație de casă

Primul act de edificare emis de Primăria Iași în 2022, pe 4 ianuarie, a fost pentru un bloc din Copou, ridicat de Radu Băcăoanu prin Sitera Development SRL. Pe actul eliberat scria: „locuință individuală conform autorizației”.
Imaginile arată o clădire de locuințe colective, cu apartamente, balcoane și casa scării. Peste trei săptămâni avea să izbucnească Scandalul Cheșcu, bloc edificat de Primărie cu mult peste indicatorii din autorizație, iar proiectul lui Băcăoanu a rămas închis. Până la această oră, nu a vândut niciun apartament.
Conform Oficiului de Cadastru (OCPI), există patru credite ipotecare pentru părți din imobil, dar nu apare o apartamentare. Martorii au povestit că investitorul adusese deja oameni care să vizioneze apartamentele. Băcăoanu merge pe aceeași rețetă și câțiva metri mai încolo, unde, tot pe autorizație de locuință individuală, ridică al doilea imobil, aproape identic ca indicatori urbanistici.
Acum, Radu Băcăoanu spune că va păstra pentru familia sa imobilele: „Am doi copii, dau fiecăruia câte unul. Este o compartimentare mai generoasă, dar le păstrăm”.

Radu Băcăoanu și atestatul de edificare eliberat de Primărie, unde scrie că blocul său e o locuință individuală

Autorizație pentru o casă pe 710 mp

În 2013, Consiliul Local Iași a aprobat un PUZ pe o suprafață de mai mult de 1 hectar, în zona străzii Locotenent Stoicescu 6. Cartierul este liniștit, situat în Copou, cu numeroase case în apropiere, dar consilierii locali au aprobat ridicarea unor locuințe colective și individuale. Regimul de înălțime stabilit prin PUZ a fost de 12 m în cazul locuințelor individuale și de 15 m în cazul locuințelor colective.
Beneficiarul hotărârii a fost Manuel Dan Petrea, dezvoltator care a și construit acolo câteva blocuri. În anul 2018, în baza PUZ-ului din 2013, acesta a obținut autorizație de construire pentru o locuință individuală situată pe o bucată de 710 mp din terenul de un hectar.
O lună mai târziu, i-a vândut cei 710 mp dezvoltatorului Radu Băcăoanu – Sitera Development. Împreună cu terenul i-a cedat și autorizația de construire pentru locuință individuală, S+P+2E+M, 12 m regim de înălțime, cu POT 30%, CUT 1,19. Amprenta permisă a clădirii a fost de 212 mp, iar aria totală de 850 mp. Radu Băcăoanu a început imediat ridicarea imobilului, care a fost finalizat în 2021.

Bloc în camuflaj de casă

În decembrie 2021, Sitera Development a primit procesul verbal de recepție, iar pe 4 ianuarie 2022 a primit certificatul de edificare. Documentul, semnat de către primarul Mihai Chirica, menționează că Radu Băcăoanu a construit o locuință individuală unifamilială, cu subsol, parter, două etaje și mansardă, având suprafața desfășurată de 850 mp.
Schițele arată compartimentări generoase, optime pentru mai multe apartamente. În documentele de la Cadastru figurează patru credite ipotecare la OTP Bank, fără a fi însă specificat titularul creditelor.
Subsolul clădirii, care apare menționat în autorizație ca spațiu de parcare pentru patru autoturisme, este complet închis, având destinația schimbată. Blocul are un proiect perimat, fiind tip „ciupercă”, un șiretlic prin care dezvoltatorii își măresc aria construită, iar Primăria tolerează această practică derizorie. Arhitectural, efectul vizual este catastrofal.
Mai mult, o vecină din zonă, Elena Anghel, a dat în judecată Primăria, pe Manuel Petrea și Sitera Development, în 2019, cerând anularea autorizației de construire. Reclamanta a precizat că Sitera construiește un bloc de apartamente pe o autorizație de casă, dar instanța a respins cererea.

În stânga, blocul edificat, rămas fără cumpărători din cauza scandalurilor imobiliare. În fundal, al doilea bloc pe care Radu Băcăoanu îl construiește pe autorizație de locuință individuală

Un al doilea bloc după aceeași rețetă

În aceeași zonă, este în construcție un al doilea imobil, asemănător cu primul. Dezvoltator este același Radu Băcăoanu, prin Sitera Development. Imobilul este pe un teren de 545 mp cumpărat de la Manuel Petrea, iar autorizația este din 2019, pentru o locuință individuală cu amprenta de 162 mp, cu aria totală de 654 mp, cu S+P+2E+M, procent de ocupare a terenului 30% și CUT 1,2. Înălțimea maximă este de 12 m.
Vecinii complexului din Locotenent Stoicescu nr. 6 spun că imobilul va fi, la fel ca primul, un bloc de locuințe pentru mai multe familii. „Nu pot fi case la asemenea dimensiune. Dar nu s-a mutat nimeni aici, nu știm ce s-a întâmplat de a înghețat totul. Adusese oameni care să vadă apartamentele, părea pornit să vândă, dar s-a oprit”, a precizat un proprietar al unei case din zonă.

Băcăoanu: „Acestea sunt casele copiilor”

Radu Băcăoanu spune că nu vor fi apartamente în cele două imobile din Copou și explică faptul că acele credite ipotecare înregistrate la Cadastru au fost luate de Sitera Development pentru construirea clădirilor.
„Ipoteca este a societății, ca să construiască imobilul. Este activul nostru, al familiei, dar care va figura pe firmă. Sub nicio formă nu vând apartamente. Nu vând niciodată acolo, poate copiii mei vor vinde. Nici nu poate fi vândut acolo ca apartamente, pentru că am edificare de locuință individuală”, a precizat dezvoltatorul.
El mai spune că a mers pe dimensiunea de 850 mp pentru că așa era proiectul. „Am cumpărat proiectul cu autorizație. Domnul Petrea a făcut proiectarea. Având în vedere că avem doi copii, am zis că rămâne la fiecare câte un imobil. Sunt niște compartimentări mai generoase, este foarte adevărat, dar nu am făcut apartamente. Așa a fost proiectul, nu a fost cea mai fericită alegere, dar am zis că îl lăsăm așa, pentru că zona este bună. Există vile mai generoase de atât. În plus, nu poate fi schimbat. La câte scandaluri sunt, nici nu are rost să faci așa ceva”, a mai spus Radu Băcăoanu.

Plăcuța de informare de la șantier este depășită: terenul a fost vândut lui Radu Băcăoanu, iar locuința individuală e un bloc

Băcăoanu a mai făcut 14 apartamente în loc de două

Suspiciunile legate de viitorul clădirilor ridicate de Radu Băcăoanu în Copou sunt întărite de CV-ul său de investitor imobiliar. Sitera Development a ridicat, pe strada Valter Mărăcineanu, în Tătărași, un bloc de 14 apartamente pe o autorizație care îi dădea voie să facă doar două apartamente. Adică același „modus operandi”.
În loc de P+2 și acoperiș șarpantă, cum era trecut în certificatul de urbanism, autorizația a avut P+2+etaj tehnic+terasă. Documentele legate de autorizarea blocului de pe Valter Mărăcineanu fac parte dintr-o anchetă începută de DNA Iași acum câteva luni. Autorizația de construire a fost anulată în instanță, iar blocul nu a fost finalizat. El trebuia demolat de Primărie, dar Mihai Chirica refuză să o facă, găsind tot felul de chichițe procedurale.

Mereu a avut sprijinul lui Mihai Chirica

În aceeași zonă, tot DNA investighează un al doilea imobil făcut de Sitera, pe strada Stroici. Conform autorizației de construire din 1 aprilie 2013, societatea avea aprobare să ridice, pe un teren de 508 metri pătrați, P+2E, cu înălțime maximă - 11,2 metri.
În septembrie același an, dezvoltatorul a primit dreptul de a amenaja și o mansardă, înălțimea ajunând la 12,8 metri. Dar ambele cote erau în contradicție cu PUG-ul din 1999, care menționa pentru această zonă de case un regim de înălțime de maxim 9 metri.Și această autorizație a fost anulată, în 2016, dar aici apartamentele erau deja vândute.

Pile în Consiliul Local: i-a salvat vila lui Bostan (PNL)

Radu Băcăoanu este un apropiat al consilierului liberal Ciprian Bostan, fiind cel care i-a salvat casa care trebuia executată. Soțiile lor sunt prietene din copilărie. Pe anul fiscal 2021, firma Sitera Development a lui Radu Băcăoanu, care a făcut un cartier de peste 100 de case la Valea Lupului, a avut o cifră de afaceri de 6,1 milioane de lei și un profit net de 1,44 milioane.

Article image
Ambele imobile au avut autorizațiile de construire anulate de instanțe în 2016. Unul are toate apartamentele vândute Mihai Chirica a refuzat timp de 6 ani să facă demolarea deși exista o sentință definitivă care ordona acest lucru Este al treilea dosar deschis de DNA la Primăria Iași în doar două luni. Alte spețe care fac obiectul unui dosar mai complex sunt cercetate de DIICOT
Autor cristi tanasa Anchete 01 Aprilie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: