fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
O cunoscută cântăreață din Turcia, arestată pentru un comentariu despre o şcoală religioasă

O cunoscută cântăreață din Turcia, arestată pentru un comentariu despre o şcoală religioasă


Un tribunal turc a ordonat joi arestarea unei vedete pop celebre pentru ţinutele sale îndrăzneţe şi pentru susţinerea drepturilor comunităţii LGBTQ şi a acuzat-o de „incitare la ură" pentru un comentariu despre şcoli religioase.

Cântăreaţa Gülşen Bayraktar Çolakoglu, în vârstă de 46 de ani şi cunoscută după prenumele său, a fost arestată la domiciliul ei din Istanbul şi dusă în faţa instanţei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Un judecător a dispus încarcerarea sa până la finalizarea unei anchete privind remarcile pe care le-a făcut pe scenă în luna aprilie pe tema şcolilor religioase Imam Hatip.

Aceste şcoli, care pregătesc copiii pentru a deveni predicatori musulmani, rămân controversate în rândul turcilor laici.

Un fragment din aceste comentarii a devenit viral şi a stârnit indignarea unor membri importanţi ai partidului islamist al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în această săptămână, notează AFP.

Gülşen este un nume cunoscut în Turcia, iar cazul său a ţinut prima pagină a ziarelor din această ţară oficial laică, însă predominant musulmană.

Preşedintele Erdogan şi partidul său aflat la guvernare, AKP, vor avea nevoie de o prezenţă puternică la urne din partea nucleului lor de alegători conservatori pentru a schimba situaţia în sondaje înainte de alegerile din iunie anul viitor, remarcă AFP.

În comentariul său controversat, cântăreaţa i-a spus unui necunoscut pe scenă, aparent în glumă, că „perversiunea" sa a fost cauzată de educaţia într-o şcoală Imam Hatip.

„A viza o fracţiune a societăţii cu acuzaţii de 'perversiune' şi a încerca să divizezi Turcia este o infracţiune motivată de ură şi o ruşine pentru umanitate", a declarat purtătorul de cuvânt al AKP, Omer Celik.

Gülşen şi-a cerut scuze pe reţelele de socializare înainte de a fi arestată.

„O glumă pe care am împărtăşit-o cu colegii mei cu care lucrez de mulţi ani ... a fost prezentată şi publicată de cei care urmăresc să polarizeze societatea", a spus ea, potrivit site-ului Aljazeera.com.

Avocatul Veysel Ok, de la ONG-ul turc Media and Law Studies Association, a declarat că tribunalul din Istanbul nu a avut nicio bază legală pentru a o încarcera pe artistă.

„Gülşen a fost arestată pe baza unor acuzaţii care nu ar fi dus-o la închisoare nici dacă ar fi fost condamnată", a scris Ok pe Twitter. „Acest lucru nu are nimic de-a face cu legea", a comentat acesta.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30