fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
„Jean Valjean”-ul Iașului: polițist fugar, condamnat în Franța pentru carduri false, pușcăriaș în două țări, ajuns om de afaceri milionar

„Jean Valjean”-ul Iașului: polițist fugar, condamnat în Franța pentru carduri false, pușcăriaș în două țări, ajuns om de afaceri milionar


Are 230 de angajați în mai multe puncte de lucru din județul Iași, fiind furnizor de veste antiglonț pentru mai multe țări din Occident

Acum 10 ani făcea uniforme NATO

Dar cu 20 de ani în urmă era polițist la Iași, a bătut un suspect, a luat 6 luni de închisoare cu executare, a fugit înaintea sentinței în Franța, unde a fost prins într-o rețea de falsificare de carduri

A făcut închisoare și acolo, și aici, fiind săltat de pe Aeroportul Otopeni la întoarcerea în țară

Marea revenire: căsătoria și dezvoltarea unei firme de confecții

În ultimul an a avut 2,8 milioane de lei profit

Radu Rîșca și-a schimbat total viața după ce și-a cunoscut soția, care avea deja o mică firmă de confecții

Un fost polițist din Iași, condamnat în 2006 pentru că a agresat un bărbat, este proprietarul unei mari firme de confecții din Iași care produce veste antiglonț pentru polițiile din țările europene. Radu Rîșca deține 95% din Cora Textiles SRL, o companie cu peste 200de angajați și puncte de lucru în câteva comune din județ.
Radu Rîșca a fost condamnat definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție, la 6 luni de închisoare cu executare. În ziua condamnării a demisionat din IPJ Iași. A fugit în Franța și a fost protagonistul unor știri care îl menționau ca arestat într-un dosar cu carduri falsificate la Lyon. „Nu a existat așa ceva, am cazierul curat”, spune acum Radu Rîșca, care neagă trecutul, dar a cărui poveste e binecunoscută în sistemul judiciar ieșean.

Radu Rîșca e un personaj de cinema, demonstrând încă o dată că viața bate filmul

A fugit de pedeapsă

Radu Rîșca a venit la finalul anilor ‘90 de la Suceava și a lucrat la Biroul de Combatere a Corupției și Contrabandei din cadrul IPJ Iași. Mai târziu a fost mutat la Secția V de Poliție din Bularga, apoi la Poliția Municipiului Iași. Era cunoscut în Poliție și în oraș, mai ales pentru că a fost implicat în câteva scandaluri.
În anul 2000, plutonierul Radu Rîșca, împreună cu un coleg, a bătut un bărbat reținut până i-a spart timpanul de la o ureche. Victima i-a dat în judecată și, după un proces de 5 ani, Rîșca a fost condamnat la la 2 ani cu închisoare cu executare. A făcut recurs și, în iulie 2006, Înalta Curte de Casație și Justitie i-a redus pedeapsa la 6 luni de închisoare cu executare. A fugit imediat în Franța, fiind arestat în toamna anului 2006. Povestea lui de la acea dată a fost redată, la vremea aceea, de Ziarul de Iași.
În timp ce era polițist la IPJ Iași, în 2002, Rîșca a fost implicat și într-un accident de circulație în localitatea Oreavu (Vrancea). Politiștii au constatat atunci că el avea permisul suspendat de către colegii de la Iași și i-au făcut dosar penal.

Instantaneu la firmă: Radu Rîșca la birou, iar soția printre angajate

Dublă detenție, în Franța și România

Radu Rîșca a fost arestat în Franța, într-un dosar de crimă organizată legat de fraudă cu carduri bancare falsificate. El a fost prins în toamna anului 2006, după ce fugise de pedeapsa din România. Când a fost arestat, DIICOT Iași a comunicat că nu există multe informații legate de acest caz. Partea franceză a cerut o comise rogatorie, iar la Iași au fost mai multe percheziții, inclusiv la o fostă iubită a polițistului. Rîșca a avut o rețea de falsificat carduri împreună cu niște interlopi craioveni. De altfel când era polițist la Iași, era suspectat de legături cu clanul interlop Corduneanu.
„Nu este nimic de spus despre Franța. Am fost la muncă acolo, nu am fost arestat. A fost o știre apărută în presă, la ordinul cuiva care avea interes să apară. Am cazierul curat”, spune acum Radu Rîșca.
„Cazul lui e binecunoscut”, spun surse judiciare. „Nu este nicio confuzie, polițistul a avut o condamnare de 1 an în Franța, pe care a executat-o, apoi a fost săltat de pe Otopeni, imediat ce a coborât din avion și a executat încă 8 luni de închisoare în România. Apoi și-a refăcut viața, s-a căsătorit, a construit această firmă.”

Firma din Iași a ajuns una din marile producătoare de veste antiglonț la nivel european

Ironia: a devenit furnizor pentru polițiile din Vest

Ironia face că un fost polițist cu un trecut atât de zbuciumat, condamnat în trecut, este acum unul dintre furnizorii principali de veste antiglonț pentru polițiile din vestul Europei.
Radu Rîșca deține 95% din acțiune firmei Cora Textiles SRL Iași, o firmă de confecții cu producție specializată: „Producem doar echipament militar, în special veste antiglonț. Facem partea de țesătură, pentru că partea balistică, cea care efectiv oprește glonțul o introduc în suport partenerii noștri din Europa. Am putea crea vestele integral la noi, dar intervin cheltuieli mari în plus, transporturi speciale. În plus, vestele ar deveni foarte grele, ar crește cheltuielile de transport”, explică Rîșca.
Din 2017, firma lui Rîșca are cifre de afaceri de peste 10 milioane de lei anual și profit de peste 1 milion de lei, cu numărul de angajați în continuă creștere. Pentru ultimul an fiscal – 2021, Cora Textiles SRL a raportat o cifră de afaceri de 18 milioane de lei, un profit de 2,8 milioane de lei și 214 angajați. „Acum sunt peste 230 de angajați în firmă”, explică fostul polițist.
Firma sa a produs inclusiv uniforme pentru armatele NATO, existând o fotografie postată pe site-ul propriu. „Contractul de uniforme a fost acum vreo 10 ani. Imaginea este pusă generic pe site, nu mai producem uniforme acum”, a mai spus Radu Rîșca.

Peste 100 de femei din Coarnele Caprei au venit să discute cu Radu Rîșca, după ce acesta a anunțat că deschide o mică fabrică și că va face 30 de angajări

Scandal la Coarnele Caprei pentru un punct de lucru

Firma de veste antiglonț a fostului polițist este în continuă creștere și și-a deschis câteva puncte de lucru în apropierea Iașului. Ultimul, de la Coarnele Caprei, a fost însă cu scandal. Primăria a promovat o Hotărâre de Consiliu Local prin care să fie schimbată destinația Centrului de îngrijire copii din localitate în spațiu pentru activități economice.
În timpul prezentării proiectului, primarul din Coarnele Caprei a menționat că centrul nu mai are nicio utilitate. Un consilier PSD s-a opus, spunând că Centrul a fost făcut din bani europeni. Până la urmă, modificarea de destinație a fost aprobată, 7 consilieri liberali au votat pentru, în timp ce 4 consilieri PSD s-au opus.
În aceeași ședință, primarul a promovat încă o Hotărâre CL pentru aprobarea închirierii spațiului de 441 de mp, cu destinație abia schimbată, pentru o perioadă de 5 ani. În textul Hotărârii nr. 70 apărea și numărul celeilalte Hotărâri prin care fusese schimbată destinația - 68. Hotărârea stabilea și o chirie minimă pe an, de 43.586 de lei, dar Cora Textiles a închiriat pentru 21.609 lei/an, după o licitație la care nu s-a prezentat .
„Acel sediu nu mai era folosit, are deja nevoie de reparații, știu foarte bine ce-am găsit acolo. În comuna Coarnele Caprei vom crea 30 de locuri de muncă, suntem în amenajări”, a mai spus Radu Rîșca.
„Am vrut să oferim alt spațiu firmei, nu acel centru pentru copii. Atât pot spune, primarul știe mai multe”, a precizat consilierul local Ion Apostol, unul dintre cei patru care s-au opus proiectelor promovate de primarul Mihai Țibucanu. Acesta a fost contactat de REPORTER DE IAȘI, dar nu a răpuns la telefon.
Firma are puncte de lucru la Răducăneni, Tomești, Holboca.

Article image
Daniel Silică a căzut la 3 ani în fosa din curtea școlii, într-o comună din Iași Procurorii n-au avansat deloc din 2019 până în prezent, spunând că dosarul e deosebit de complex O teorie tulburătoare are mama copilului: cineva a scos capacul fosei, iar fratele victimei, care avea 5 ani, a anunțat-o imediat pe învățătoare că Daniel e de negăsit Clasa a plecat la pădure și au început să-l caute abia peste o oră și jumătate...
Autor Gabriel Gachi Reportaje 12 Septembrie 2022


ROGESI

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Cartierul Austriac