fbpx
 
Cartierul Austriac, cel mai lejer trafic spre oraș. Astăzi, distanța spre suburbii se măsoară în minute

Cartierul Austriac, cel mai lejer trafic spre oraș. Astăzi, distanța spre suburbii se măsoară în minute


Bucium, Valea Adâncă, Lunca Cetățuii și Valea Lupului au devenit coșmaruri pentru ieșenii care s-au mutat în zonele rezidențiale din afara orașului

Axa Copou-Breazu-Horlești a rămas cea mai ușor de parcurs, cu cele mai bune valori de trafic. Drumul de la Cartierul Austriac până în Piața Unirii durează cel mai puțin, conform sistemului GPS Google Maps: 20-25 de minute

Ieșenii din Bucium și Valea Adâncă sunt copleșiti de blocajele din trafic: un drum până în oraș a ajuns să dureze 40-50 de minute, cu o viteză de 20 km/h

REPORTER DE IAȘI a măsurat timpii obținuți în trafic pe rutele spre suburbii. Distanța Cartierul Austriac-Piața Unirii se parcurge cel mai rapid

Datele de trafic realizate în timp real de sistemul GPS Google Maps arată că ruta Breazu-Copou este cea mai puțin aglomerată dintre toate legăturile dintre oraș și suburbii.

Drumul Copou-Breazu are cele mai mici valori de trafic dintre toate ieșirile din oraș. Bucium și CUG sunt total blocate

Distanța dintre Cartierul Austriac, amplasat pe axa Copou-Breazu-Horlești, și centrul Iașului se parcurge mai rapid decât conexiunile orașului cu Bucium, Valea Adâncă, Vișan sau Valea Lupului. Cele mai aglomerate ieșiri din Iași sunt cele spre Bucium, Capăt CUG și Valea Lupului, în timp Copou-Breazu rămâne cea mai aerisită în acest moment.

REPORTER DE IAȘI a testat toate variantele de conectare a suburbiilor cu Piața Unirii, Kilometrul 0 al Iașului, și a consultat timpii calculați în timp real de Google Maps. Am făcut măsurătorile la orele de trafic maxim: între orele 7.00-8.00 dimineața, la prânz – între orele 13.00-14.00 și după-amiaza în intervalul 17.00-18.00.

Din Cartierul Austriac până în Piața Unirii, cei 15 km sunt parcurși în circa 25 de minute, pentru că relația Breazu-Copou este cea mai puțin aglomerată ieșire din oraș.
Valea Adâncă, Lunca Cetățuii, Bucium, Valea Lupului, deși aparent sunt la o distanță mai mică de centrul Iașului, oferă timpi de deplasare mai mari din cauza coloanelor de mașini staționate în trafic pe căile de acces subdimensionate.

Drumul la prima oră: 7-8 dimineața

Ruta Cartierul Austriac – Piața Unirii a fost introdusă în Google Maps la 7.40 și la 8 dimineață. Aplicația ține cont de trafic, pe baza datelor primite de la șoferii care au deschisă localizarea pe telefon: raportează în timp real punctele fierbinți, care apar subliniate cu roșu.
Rezultatul a fost de 26 de minute prin Breazu-Agronomie.
>> Lunca Cetățuii, rezultatul a fost de 30 de minute până în Piața Unirii (prin Nicolae Iorga) sau de 32 de minute prin Splai Bahlui. Prin Podu Roș-Independenței, timpul a crescut la 35 de minute.
>> Vișan-Piața Unirii, ora 7.40: 38 de minute pe traseul Podu Roș-Splai Bahlui sau 40 de minute prin Podu Roș-Sf. Lazăr-Independenței

Cifrele de la ora 13.00
>> Cartierul Austriac-Piața Unirii: 22 de minute prin Agronomie, o distanță de 14,6 km. Prin Rediu-Păcurari, timpul scos a fost de 25 de minute (15,8 km).
În sens opus, din Piața Unirii către Cartierul Austriac, timpul a fost de 22 de minute prin Agronomie, 24 de minute prin Păcurari și 27 de minute prin Cârlig.
>>Lunca Cetățuii – Centru: 21 de minute prin Nicolae Iorga, 24 de minute prin Podu Roș – Splai Bahlui și 28 de minute pe Sf. Lazăr – Independenței.
>>Pentru Vișan – Piața Unirii: 27 de minute prin Podu Roș-Sf. Lazăr-Independenței.

Ora 17.00

>> Piața Unirii – Cartierul Austriac: 23 minute prin Agronomie
>> Piața Unirii – Lunca Cetățuii: 31-37 minute în funcție de rută
>> Piața Unirii – Vișan: 27-31 minute în funcție de rută

Testul suplimentar: la Universitate

Pentru a mai testa o variantă a fost ales un alt punct de interes din Iași: Universitatea „Al.I. Cuza”, la amiază. Timpul cel mai scurt a fost de fiecare dată cel până sau dinspre Cartierul Austriac: între 18 și 24 de minute la dus, 18-22 de minute la întoarcere acasă.
Pentru Vișan-Universitate, timpul a fost de 24-25 de minute, iar în sens invers de 22-26 de minute.
În cazul Lunca Cetățuii, timpul către Universitate a fost curpins între 23 și 27 de minute, iar cel pentru retur de 23-24 de minute.

Bucium-Piața Unirii, 50 de minute pe Google Maps, la 8 dimineata

Circa 30 de minute până în Valea Lupului, deși aparent este distanța cea mai mică în kilometri

Calvar în zona CUG: relatarea unei mame

În punctele cele mai critice pot exista și timpi mai lungi decât cei realizați prin testarea pe Google Maps. Este relevantă mărturia unei mame de pe Grupul de Facebook „Alo Iași” care a spus că a parcurs distanța Rond Vechi CUG- Belvedere în 45 de minute, după ce a stat în coada de mașini jumătate de oră, de la Lidl Lunca Cetățuii la Capăt CUG:
„O distanță de 1 km am parcurs-o în 45 de minute. Un coleg de trafic a fumat 3 țigări cât am stat 3 semafoare la rând nemișcați. Au trecut două tramvaie pline ochi, în rest marea bandă unică era necirculată”.
Până la urmă, plecată de acasă la 6.30, a ajuns la școală, în zona centrală, la 8.05.

O simplă alveolă care te scapă de blocaje în trafic. E ceea ce au toate școlile americane Tomeștiul a construit-o rapid și toată aglomerația de mașini a dispărut La Iași încă nu s-a văzut așa ceva și nici nu s-a auzit că ar exista pe undeva
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 22 Septembrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: