fbpx
 
Codrin Andoniu, dezvoltator Cartierul Austriac: „Piața rezidențială high-end își menține trendul pozitiv”

Codrin Andoniu, dezvoltator Cartierul Austriac: „Piața rezidențială high-end își menține trendul pozitiv”


Avocatul Codrin Andoniu, CEO al East West Management, care dezvoltă proiectul Cartierul Austriac în Iași, este optimist în ceea ce privește trendul pe segmentul rezidențial premium și de lux. Despre schimbările aduse de pandemie, ce-și doresc clienții de la un dezvoltator și care sunt mizele dezvoltării segmentului rezidential de case individuale, într-un interviu acordat REPORTER DE IAȘI.

Cererea de case este în creștere
REPORTER DE IAȘI: - Cum evaluați piața rezidențială din Iași în momentul de față, cu focus pe segmentul premium/lux? Care sunt trendurile ultimilor ani, mai ales în contextul noilor condiții de piață (creșterea accelerată a prețului terenurilor, a materialelor de construcție, a manoperei și a forței de muncă și a apartamentelor/caselor la modul general)?
Codrin Andoniu (CARTIERUL AUSTRIAC):
- Piața rezidențială își menține evoluția stabilă pe segmentul premium și de lux, susținută de interesul în creștere al cumpărătorilor pentru proprietățile high-end, fie acestea apartamente sau case. Acest trend a luat amploare în ultimii doi ani, în contextul pandemiei, care a determinat oamenii să își dorească spații de locuit mai generoase, însoțite de avantaje cum ar fi spațiile exterioare pentru relaxare – terase sau grădini.
Astfel, prețul nu a mai reprezentat criteriul decisiv de achiziție, iar cumpărătorii au fost dispuși să investească un buget mărit pentru o locuință spațioasă, cu finisaje de calitate, care să vină la pachet cu un mix de facilități.
Dacă înainte de pandemie erau puțini oameni care își doreau o casă, segmentul rezidențial de case a crescut cu o treime de la începutul pandemiei și cred că această tendință se va accentua în anii următori.
Însă, odată cu creșterea cererii, se așteaptă și o majorare a prețurilor pentru case, cu până la 10%. Scumpirea terenurilor, a forței de muncă, a manoperei și a materialelor de construcție reprezintă un alt factor de creștere a prețurilor caselor care se va înscrie pe un trend ascendent în viitor.

Codrin Andoniu construiește la 25 de minute de Palas primul cartier de CASE PASIVE din Moldova

Segmentul de lux: cadru natural, calitate a clădirii, comunitate exclusivistă
- Care ar fi, în viziunea dvs., principalele criterii de clasificare a unui proiect rezidențial ca fiind premium/de lux?
- Unul dintre criteriile care încadrează un proiect în nișa de lux este locația exclusivistă. Aceasta se definește prin amplasarea într-o zonă de referință a orașului, cum ar fi zonele istorice, rar disponibile, locațiile cu priveliști unice, care beneficiază în apropiere de zone ample de natură sau o gamă variată de facilități și care oferă locuitorilor atât intimitatea de care au nevoie, dar și conexiune cu împrejurimile.
Pe lângă locație, statutul de luxury presupune cele mai înalte standarde de calitate a locuirii. Acest aspect se reflectă atât prin utilizarea materialelor sustenabile, de ultimă generație, prin spațiile ample, finisajele și dotările de top, dar și prin integrarea unei game diverse de facilități de condominium. Totodată, pentru cumpărătorii de lux, comunitatea are o importanță la fel de mare precum condițiile de locuire. Aceștia își doresc să facă parte dintr-o colectivitate selectă, înconjurați de vecini cu valori și preocupări similar. Prin urmare, un alt criteriu definitoriu al unui proiect de lux este comunitatea de rezidenți pe care o va reuni în cadrul acesteia.

„Oferim printre cele mai mari locuințe din piață”
- Ce considerați dv. ca fiind poziționare premium în Iași și de ce?
- Proiectul Cartierul Austriac Iași pe care îl dezvoltăm în zona Horlești (Rediu) este un exemplu reprezentativ pentru ceea ce înseamnă poziționarea în categoria premium. Situat la doar 25 de minute de Palas Mall si la 20 de minute de Piața Unirii, ansamblul oferă unele dintre cele mai mari locuințe existente de piață, fiind prevăzute în total 220 de vile de lux, pe 15 hectare. Vilele cu design modern și finisaje premium au până la 6 camere, cu zonă de living şi dining, spațiu pentru birou și dispun de grădini la parter și cele mai generoase terase de pe piața imobiliară din Iași.
În incinta ansamblului, rezidenții au acces la un club privat dotat cu piscină și sală de sport, iar aceste facilități sunt completate de proximitatea față de Pădurea Mârzești si Lacul Tăutești, care oferă numeroase opțiuni de relaxare în timpul liber pentru familie. Proiectul se adresează celor care vor să se bucure de beneficiile unei case moderne, într-o zonă liniștită, sigură și bine conectată la punctele de interes ale orașului, în cadrul unei comunități restrânse.

Codrin Andoniu: „Calitatea finisajelor nu înseamnă doar gresia din baie, ci un ansamblu de tehnologii și material care determină o eficiență energetică de 10 ori mai mare decât ale caselor

Cartierul Austriac Iași, dotări rezidențiale
- drumuri interioare asfaltate
- parc dendrologic
- minimarket, berărie, cafenea
- piscină de vară
- 2 locuri de joacă pentru copii
- teren de sport multifuncțional
- cartier cu acces privat
- sală fitness, spa
- grădiniță pentru copii
- office

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat in derularea proiectului?
- Dacă e să mă gandesc în urmă, prima provocare a fost găsirea și achiziționarea unui teren de așa anvergură, care să corespundă pe deplin cerințelor dezvoltării celui mai mare cartier rezidențial de case din Iași (aproximativ 220 de unități), la care se adaugă numeroase utilități edilitare și rezidențiale care necesită o suprafață de teren destul de mare.
De asemenea, conceptul inovativ de CASE PASIVE ne-a consumat mult timp, multă energie și multe resurse financiare. Pe de o parte a fost necesară o proiectare foarte minuțioasă cu echipa de arhitecți și pe de altă parte identificarea, achiziționarea și punerea în operă a materialelor specifice CASELOR PASIVE a fost foarte dificilă pe o piață a construcțiilor obișnuită să lucreze cu materiale low-cost, practic la nivelul maxim al polistirenului expandat de 10 cm.

Calitatea acum înseamnă eficiență energetică

- Calitatea unei construcții este dată de finisajele interioare?
- Cu privire la acest aspect, trebuie spus foarte răspicat că piața imobiliară din România este abia la început și mentalitatea cumpărătorului care privește calitatea unei case doar prin prisma calității gresiei din baie, a determinat o calitate slabă în construcții.
Noi vrem să schimbăm această mentalitate greșită și foarte păguboasă în exploatarea viitoare a unei construcții datorită unor costuri mari la utilități, reparații ulterioare, chiar și înlocuirea unor părți cum ar fi instalații, ferestre, acoperiș etc.
Maturizarea pieții rezidențiale din România a început să se realizeze în condițiile pandemiei și vedem cum continuă determinată de criza energetică. Acum clienții sunt mult mai atenți la calitatea construcțiilor, cerererile axându-se pe case mai eficiente energetic și cu mai multe dotări rezidențiale, care completează nevoia de locuire.
De aceea noi am organizat mai multe sesiuni a porților deschise în Cartierul Austriac încă din faza de construcție. În acest fel, clienții noștri pot constata calitatea caselor noastre prin vizionarea fundațiilor, izolațiilor, ferestrelor, instalațiilor termice etc.
Numai așa clienții pot compara calitatea construcțiilor din Cartierul Austriac cu alte case de pe piața imobiliară din Iași.
- Există două filosofii de business: vând cu discount în fază de proiect sau construiesc și vând la preț intreg. Cum procedează Cartierul Austriac și de ce?
- Vilele din cadrul ansamblului nostru sunt vândute din faza de proiect. Am ales această variantă deoarece astfel putem oferi mai multe beneficii clienților, cum ar fi prețul mai atractiv, redus cu circa 10% față de costul final, posibilitatea de a alege tipul de vilă, dar și opțiunile în materie de compartimentări, finisaje și dotări.
Totodată, contractarea locuințelor în stadiu de proiect ne oferă avantajul de a acoperi parțial costurile de construcție, fără a adăuga la costul construcției și dobânzile bancare. Oricum vom realiza din fonduri proprii primele 10 case si drumurile aferente, următoarea fază a proiectului fiind spațiul comercial al cartierului.

Cererea de case mari, premium, în cadru natural deosebit și cu facilități multiple, este în creștere

România urmează trendul occidental: la o casă în oraș, trei case în zona metropolitană
- Care credeti că este principalul obstacol cu care se confruntă un dezvoltator în România? Există și avantaje?
- Cred că principala provocare cu care se confuntă dezvoltatorii rezidențiali la nivel național este deficitul forței de muncă din industria construcțiilor, mai ales în segmentul upper-class, ceea ce are un impact asupra termenelor de livrare și costurilor finale.
În ceea ce privește strict dezvoltatorii din Iași, un obstacol existent este numărul limitat de terenuri disponibile, în special în zonele centrale ale orașului, ceea ce conduce la o concurență ridicată. Avantaje sunt cererea ridicată pentru locuințe, care se menține la nivel national, dar și cerințele selecte ale cumpărătorilor, ceea ce impulsionează inovația și livrarea unor proiecte de o calitate superioară.
- Apartament sau casă pe pământ?
- Mizez pe casă în viitorul rezidențial românesc, care, după cum am mai zis, este o piață imobiliară incipientă, în care de abia începe maturizarea.
Apartamentul satisface strict nevoia de locuire, care este asociată cu stresul orașului și cu lipsa spațiului.
Casa este singurul edificiu imobiliar asociat cu confortul, relaxarea si siguranța.
De altfel, tendința din România urmează istoricul imobiliar din Occident, unde fiecărei locuințe din oraș îi corespund trei locuințe construite în zona metropolitană.

Article image
Bucium, Valea Adâncă, Lunca Cetățuii și Valea Lupului au devenit coșmaruri pentru ieșenii care s-au mutat în zonele rezidențiale din afara orașului Axa Copou-Breazu-Horlești a rămas cea mai ușor de parcurs, cu cele mai bune valori de trafic. Drumul de la Cartierul Austriac până în Piața Unirii durează cel mai puțin, conform sistemului GPS Google Maps: 20-25 de minute Ieșenii din Bucium și Valea Adâncă sunt copleșiti de bl...
Autor cristi tanasa Reportaje 15 Octombrie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30