fbpx
 
Una dintre construcțiile din complexul situat în Manta Roșie Una dintre construcțiile din complexul situat în Manta Roșie

Surpriză: interpusul lui Asimionesei a cedat Casa Călăului firmei pe care o învinsese în licitație. Așa se face!


Patronul Alca Print n-a vrut să spună cât l-a costat afacerea

Angajatul de la BZI licitase 20.000 de euro/an chirie, cu 11.000 de euro peste prețul de pornire. Apoi și-a vândut acțiunile la firmă celui de pe locul 2

Participarea la licitații râvnite, negociind ulterior cedarea bunurilor câștigate, este o practică

Situație neobișnuită: la două săptămâni după ce a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean Iași pentru concesionarea domeniului Casa Călăului din Manta Roșie, o firmă controlată de familia Asimionesei a cedat afacerea chiar patronului societății care pierduse contractul. Acesta neagă că ar fi plătit vreo sumă interpusului lui Asimionesei pentru a prelua concesiunea și a declarat că încă nu știe ce va face cu terenul și clădirile.

Tranzacție neașteptată

Pe data de 14 septembrie 2022, Vlad Ciprian Boboc, asociatul unic al firmei Stream Online SRL Iași, a cedat toate părțile sociale ale societății omului de afaceri Cristinel Tenea, patronul Alca Print SRL. Boboc este angajat al cotidianului Bună Ziua Iași, publicație fondată de familia Asimionesei, cea care folosește, de mai mulți ani, diverși interpuși în afaceri care, în fapt, îi aparțin.

Fondatorul Bună Ziua Iași, Ghiocel Asimionesei

Cu aproape două săptămâni mai devreme, pe 1 septembrie 2022, Stream Online câștigase o licitație organizată de Consiliul Județean pentru concesionarea Casei Călăului (oficial Casa Moruzi) – un complex din Manta Roșie deținut de administrația județeană.

Complexul este format din aproape 2,4 hectare de teren pe care se află două construcții în suprafață totală de 931 mp – una fiind monument istoric. Prima construcție, în suprafață de 675 metri pătrați, denumită Casa Călăului, se află pe lista monumentelor istorice, tronsonul central fiind construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Un alt tronson a fost edificat secolul trecut. Cealaltă construcție are 256 mp și este denumită Sală de sport.

Pierzătorul ia potul

Imobilele se află în stare avansată de degradare, așa că, în vederea reabilitării lor, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, propusese, în 2021, concesionarea lor, pe 49 de ani, prețul de începere fiind de 8.958,67 euro/an. La această sumă se ajunsese în urma unei evaluări a unui expert autorizat.

Stream Online SRL a avut un contracandidat la licitație și a câștigat-o după ce s-a angajat să achite 20.000 de euro/an, adică aproape 11.000 de euro peste prețul de pornire.

Inedit este că societatea contracandidată a fost Alca Print SRL, cea al cărei patron a preluat, ulterior, părțile sociale ale câștigătorului stream Online SRL! De precizat că, primăvara trecută, Alca Print SRL participase și își adjudecase concesionarea complexului, dar licitația a fost anulată după ce firma câștigătoare a comis o eroare materială în ofertă și a scris că este dispusă să achite 109.500 euro/an, intenția reală fiind de 9.125 euro/an. Prin urmare, procedura a fost reluată și finalizată prin adjudecarea de către Stream Online SRL.

Urmează „un proiect”

Contactat de REPORTER, Cristinel Tenea a declarat că nu știe, deocamdată, ce va face cu domeniul din Manta Roșie, urmând să întocmească „un proiect” în perioada următoare.

În acest sens, ar fi de menționat că, cu câteva săptămâni înainte de a participa la licitație, Stream Online SRL – care avea ca obiect de activitate „producția cinematografică, video și programe de televiziune” își adăugase la acest capitol „activități ale căminelor de bătrâni” și „gestionarea monumentelor, clădirilor istorice și a altor obiective de interes turistic”.

Cristinel Tenea, patronul Alca Print SRL

Tenea a negat faptul că ar fi plătit vreo sumă pentru achiziționarea părților sociale de la Stream Online SRL, despre situația inedită de a achiziționa afacerea exact de la firma care i-a fost contracandidat și a crescut prețul concesiunii de la aproape 9.000 de euro la 20.000 de euro pe an rezumându-se să spună că „Așa s-au aliniat astrele”.

Alca Print SRL comercializează tapet lichid și produce mobilă și uși pentru sectorul HORECA într-o fabrică din Balciu-Miroslava.

Cele mai recemte date contabile disponibile indică faptul că, în 2021, societatea a înregistrat creștere spectaculoasă a cifrei de afaceri față de 2020, de la 8 milioane de lei la 13,1 milioane lei, a profitului net de la 317.000 lei la 567.000 de lei și a numărului de angajați de la 1 la 36.

Ce permite proprietarul

Conform obiectivelor propuse și aprobate de plenul Consiliului Județean la momentul aprobării concesionării, prin preluarea de către un privat se urmărește, printre altele, recuperarea monumentului istoric prin aducerea la starea sa inițială, amenajarea acestuia cu funcțiuni nerezidențiale, construirea terenului cu funcțiuni mixte – exclus locuințe individuale și colective.

Consiliul Județean a mai precizat că firma privată va avea dreptul să edifice construcții sau obiective de uz și/sau interes public, primind, în acest sens, un termen de cinci ani. În caz contrar, contractul încetează de drept. O clauză prevede că firma concesionară nu poate subconcesiona imobilele pe care le va primi de la Consiliul Județean, dar va putea închiria spațiile din construcțiile noi realizate - acest lucru, însă, doar cu acordul administrației județene.

Legenda locului

O legendă spune că în tronsonul central al casei a locuit, pe la începutul secolului al XIX-lea, Gavril Ciobanu, zis Buzatu, ultimul călău al Moldovei. N.A. Bogdan, în volumul „Orașul Iași. Monografie istorică şi socială, ilustrată” scria că Buzatu era „un ţigan fugit dela robie, ce s-a apucat de hoţit şi de ucis la drumul mare, comiţînd nenumărate jafuri şi crime, atât singur, cât şi în unire cu alţi semeni, mai ales împreună cu banda de hoţi a lui Ion Chetrariu (...)“. Prins și condamnat la moarte, el a fost „recrutat” drept călău, primul său „client” fiind chiar Chetrariu. În final, iertat de sistemul de justiție, Buzatu s-ar fi retras și a murit la Mănăstirea Secu.

În ultimii zeci de ani, casa a fost secţie a Spitalului de Neurochirurgie, apoi secţie exterioară a Spitalului de Recuperare, iar după 1990 a fost atribuită Combinatului de Utilaj Greu, în prezent Fortus SA, societate aflată în faliment. Ulterior, a intrat în patrimoniul Consiliului Județean Iași.

Abandonată de mai mulţi timp, despre casă circulă o legendă urbană conform căreia ar adăposti, pe timpul nopţilor, fantomele celor executaţi de Buzatu.

Article image
Firmele controlate de Ghiocel Asimionesei au lăsat prăpăd în urma contractelor cu statul, neachitându-și obligațiile Casa Călăului e într-o stare de degradare foarte avansată iar firma câștigătoare are 5 ani la dispoziție pentru a o reface Miza reală este subînchirierea spațiilor nou create pe cele 2,4 ha
Autor cristi tanasa Anchete 07 Septembrie 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: