fbpx
 
O navă de spionaj rusă ar fi încercat să taie internetul și energia în Marea Britanie. Ce este Akademik Boris Petrov

O navă de spionaj rusă ar fi încercat să taie internetul și energia în Marea Britanie. Ce este Akademik Boris Petrov


O navă de spionaj rusă ar fi încercat să saboteze cablurile de electricitate și internet din Marea Nordului, care deservesc Marea Britanie. Dezvăluirea a fost făcută de agenți ai serviciului de informații olandez.

Nava de spionaj rusă Akademik Boris Petrov, care este oficial o „navă rusă de cercetare științifică" a fost interceptată de serviciile de securitate olandeze după ce a fost observată navigând suspect de încet „pe lângă infrastructura subacvatică critică din Marea Nordului”. Mai exact, nava rusească se afla foarte aproape de cablurile submarine de electricitate și de internet prin care se furnizează servicii Marii Britanii, iar informația a devenit publică luni, arată cotidianul Daily Star.

Nava a fost suspectată că a monitorizat cablurile submarine folosite pentru infrastructura critică de comunicații și în luna octombrie a anului trecut, însă abia acum a fost dezvăluită dimensiunea operațiunii rusești, arată sursa citată.

Serviciul general de informații și securitate olandez [AIVD] a transmis că ambarcațiunile de spionaj ale lui Putin au cartografiat cablurile submarine critice care transportă energie și date între Marea Britanie și restul Europei.

Rusia cartografiază în secret această infrastructură și întreprinde activități care indică pregătiri pentru perturbare și sabotaj", a transmis luni serviciul AIVD. Putin folosește de mult timp „nave de cercetare științifică" ca acoperire pentru activități de spionaj.

Șeful serviciilor de informații militare olandeze, generalul-maior Jan Swillens, a declarat că interceptarea a fost făcută la câteva săptămâni după sabotajul gazoductului Nord Stream.

Ceea ce am văzut în ultimele luni este că rușii au încercat să înțeleagă modul în care este organizată aprovizionarea cu energie în Marea Nordului, cu intenția de a o perturba", a spus el.

El a adăugat că misiunea rusă a fost zădărnicită, iar nava a fost escortată în afara apelor teritoriale olandeze de către nave ale pazei de coastă și ale marinei olandeze.

Blogul maritim specializat "plentyofships" a remarcat că „de la plecarea din Skagerrak, nava a trecut încet pe lângă infrastructura subacvatică critică din Marea Nordului, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la misiunea sa reală".

O sursă din Marina Regală a declarat că guvernul este de mult timp îngrijorat de „activitatea suspectă a submarinelor rusești" în jurul conductelor și cablurilor submarine din Marea Nordului.

În timp ce forțele de securitate monitorizau activitățile navei rusești Akademik Boris Petrov, poliția scoțiană a făcut public un incident major din cauza deteriorării unor cabluri de date submarine vitale pentru regiune.

Nicola Sturgeon, prim ministrul Scoției la momentul respectiv, a declarat că se presupune că daunele au fost accidentale, adăugând: „Nu există nimic care să sugereze contrariul, dar se lucrează în continuare pentru a evalua exact care a fost cauza problemei".

Vezi AICI locația în timp real a navei Akademik Boris Petrov.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: