fbpx
 
Bilanț fotovoltaice la 1 an, caz concret din Iași: facturi reduse la zero, gazul oprit definitiv, amortizare în 7 ani. „Pompa de căldură e perfectă”

Bilanț fotovoltaice la 1 an, caz concret din Iași: facturi reduse la zero, gazul oprit definitiv, amortizare în 7 ani. „Pompa de căldură e perfectă”


Familia din Iași are o casă de 200 mp, e formată din patru persoane și n-a făcut niciun fel de economii la consumul de energie

În 11 luni, panourile au produs 12.800 KWh, consumul casei fiind de 7.000 KWh, restul fiind livrat în rețea

În trei luni de iarnă, familia a avut nevoie de un aport de energie din rețeaua publică de 360 KWh în total

Rezultatul după un an: facturile la gaz-curent sunt acum zero lei, familia are 4.500 de lei de încasat pentru curentul livrat, economia totală fiind de 3.500 de euro

În acest ritm, investiția în panouri și pompa de căldură se amortizează în 7 ani

REPORTER DE IAȘI a realizat calculul de rentabilitate pentru un sistem de panouri solare. Cifrele arată că montarea unui astfel de sistem salvează anual câteva mii de euro, iar panourile sunt amortizate în câțiva ani.
Pentru cine locuieșlte la casă este o revelație: sistemele fotovoltaice, cuplate cu o pompă de căldură, asigură suficient curent electric pentru ca proprietarul să nu mai aibă grija facturilor de energie și în perioadele cele mai reci.
Un proprietar de sistem a precizat că, în iarna viitoare, nu va mai utiliza deloc centrala pe gaz pe care o avea deja montată. Cu tot consumul de curent al unei pompe de căldură, tot va ieșit pe plus.
„După ce mi-am montat panourile, nu m-am uitat la cât consum, nu m-a mai interesat”, spune el.

Kitul de 16 KW a ajuns circa 13.000 de euro

Sistem de 17.000 de euro

Sistemul analizat este compus din 36 de panouri fotovoltaice care totalizează 16,8 KW. Invertorul atașat are 12 KW și proprietarul și-a achiziționat și acumulatori cu o capacitate de 15 KW, deși este racordat la rețeaua de energie, pentru a fi prosumator.
Prețul pare foarte mare la prima vedere: a costat, cu tot cu montaj, 17.000 de euro. Dar asigură toată energia necesară unei case de aproape 200 de mp, chiar dacă în perioadele de iarnă trebuie să mai compenseze cu energie luată din rețea.
Proprietarul spune că nu se se mai uită la valorile de consum.
„Nu facem economie, avem energie electrică la discreție, nu avem nicio strategie pentru a reduce consumul”, spune acesta.
Față de data la care au fost montate panourile (iunie 2022), prețul este în prezent mai mic. Un kit complet – 36 de panouri totalizând 16,22 KW, două invertoare de 8/15 KW, 8 acumulatori cu 260 Ah, comunicare, cabluri -costă, cu tot cu tablou electric și sistem de prindere pe acoperiș, 14.000 de euro cu TVA. Specialiștii spun că în viitor valoarea investiției inițiale va continua să scadă.

Casa de 200 mp a devenit complet independentă energetic

Pompa de căldură: încă 6.000 de euro

Pentru a crește rentabilitatea sistemului, proprietarul a ales să mai facă o investiție care să-l scutească de factura de gaz metan. A renunțat la centrala clasică și a instalat o pompă de căldură. Valoarea ei a fost de 6.000 de euro dar, odată instalată, în luna aprilie a acestui an, a adus un beneficiu imediat, scăzând factura de gaz până aproape de zero.
„Intenția este ca în iarna viitoare să nu o mai utilizăm deloc, pentru că am văzut cât consumă efectiv. Cu producția noastră livrată în rețea în acea lună, factura de energie electrică este tot cu minus”, a menționat proprietarul.
Principiul de funcționare al unei pompe de căldură aer-apă o face mai rentabilă decât o centrală clasică pe gaz: raportul de energie consumată/energie termică livrată în casă este de 1 la 5. Adică, folosind 1 KWh de energie electrică, pompa de căldură oferă efectiv 5 KWh de energie termică. Adică mai mult de trei sferturi din căldura care încălzește o casă provine din energia acumulată în sol, apă sau aer (în funcție de tipul pompei de căldură).

 Pompa de căldură are un randament excelent: 5 KW căldură produsă la 1 KW energie consumată

Cât produce sistemul

Proprietarul panourilor voltaice și-a făcut rezumatul consumului pentru perioada iulie 2022 – mai 2023 (11 luni întregi) și a ajuns la o concluzie: banii au fost bine investiți. Cele 36 de panouri solare au reușit să scoată 12.790 KW. Cea mai bună lună a fost mai 2023, cu 2.241 de kW produși, urmează august (1.800) și iulie 2022 (1.555), martie 2023 (1.476). Cele mai slabe producții au fost, cum era de așteptat, în noiembrie-ianuarie, circa 300-400 kW.
În perioada iulie 2022-mai 2023, gospodăria a consumat 7.084 KWh. Cea mai încărcată lună a fost aprilie 2023 – 1.066 KWh – consumul raportat după montarea unei pompe de căldură (trebuie făcută precizarea că diferența față de lunile de iarnă fără pompă de căldură este de aproximativ 500 de KW pe lună). Cu toate acestea, sistemul a compensat în cea mai mare parte a timpului energia necesară. Fiind racordat la rețea, pentru că este prosumator, a avut nevoie de curent suplimentar în doar 3 luni – decembrie, ianuarie și februarie: în total a tras din rețea 359 KWh.
Dar, conform facturilor emise de distribuitorul de energie electrică, a vărsat în rețea curent electric în valoare totală de 4.443 de lei, cea mai mare parte în septembrie-octombrie 2022.

Bilanțul real al producției de energie produsă de sistemul instalat de o familie din Iași. Calculele sunt precise, extrase din softul care administrează panourile, acumulatorii și pompa de căldură

Economii de 3.000 de euro anual, amortizare la maxim 7 ani

Proprietarul sistemului spune că oricum ar fi consumat aceeași cantitate de energie eletrică dacă nu ar fi avut panourile, adică 7.084 KWh într-un an. La preț întreg (1,3 lei cu toate taxele în cazul E.On), valoarea totală a facturilor ar fi fost de 9.209 lei.
Dar, nu doar că nu a mai consumat curent din rețea, ci a luat și bani, ca mic producător – 4.443 de lei, care se adaugă facturilor economisite, rezultând un total de 13.652 de lei.
„Sunt bani economisiți, chiar dacă valoarea investiției inițiale este mare. La această sumă ar trebui adăugată și cea a gazului care nu va mai fi consumat, având pompa de căldură și renunțând la centrală. Astfel de sisteme devin foarte rentabile”, a declarat un inginer specialist în panouri fotovoltaice.

Article image
Se sparge bula fotovoltaică: prosumatorii primesc un sfert din prețul unui kilowatt, amortizarea este imposibilă Guvernul a schimbat din nou regulile jocului: deținătorii de panouri vor plăti curentul consumat din rețea la prețul pieței și vor primi bani pentru curentul produs la un preț de patru ori mai mic Vinzi vara cu 0,25 lei/Kw și cumperi iarna cu 0,75 lei/kw de la Hidroelectrica, de exemplu. Echivalarea sumelor fac...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 22 Decembrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30