fbpx
 
PSD a pierdut Consiliul Județean în Zona Metropolitană. Primarii PNL au luat aproape triplu față de PSD

PSD a pierdut Consiliul Județean în Zona Metropolitană. Primarii PNL au luat aproape triplu față de PSD


Cea mai importantă zonă pentru alegeri se dovedește a fi, de mai multe scrutinuri, cele 11 comune din jurul Iașului

Diferențele care se fac aici influențează decisiv câștigarea Consiliului Județean

Costel Alexe a câștigat cu 10.000 de voturi în plus față de Bogdan Cojocaru, adică 3% din totalul de peste 300.000 de voturi exprimate în tot județul

80% din diferență s-a făcut în Zona Metropolitană, unde primarii PNL l-au ajutat pe Costel Alexe să câștige

Un alt element decisiv a fost pierderea alegerilor de către PSD la Pașcani. Nu înfrângerea a fost nescontată, ci diferența foarte mare de voturi (20%) față de PNL

Cea mai palpitantă bătălie electorală de la Iași s-a desfășurat la președinția Consiliului Județean. O bună parte a nopții de duminică, candidații PNL și PSD, Costel Alexe respectiv Bogdan Cojocaru, au fost la câteva sute de voturi distanță unul de celălalt. S-a numărat până a doua zi la prânz, partidele făcând noapte albă.

PNL are în Zona Metropolitană primari care fac treabă

A învins Costel Alexe (PNL) la o distanță de 10.000 de voturi: 34,38% față de 31,1% - Bogdan Cojocaru. Analiza rezultatelor arată o diferență disproporționată de voturi între PNL și PSD în Zona Metropolitană, comunele din jurul Iașului, aceste suburbii în care trăiesc mulți ieșeni cu venituri mari.
Sunt comunele cu cel mai mare număr de locuitori din județ. Valea Lupului are 15.000 de locuitori, Miroslava e mai mare ca Pașcaniul, cu 35.000 de locuitori, Tomești are peste 20.000 de localnici.
Datele arată că PNL deține o galerie de primari cu aderență foarte mare în comunitățile lor, fiind acreditați ca edili „care fac treabă”, în timp ce PSD are mai multe cicluri electorale de când nu reușește să propună figuri proeminente, care să zdruncine capitalul de voturi al adversarilor.
În multe comune din Zona Metropolitană, candidații PSD sunt improvizații stabilite cu câteva luni înainte de alegeri. În Miroslava, de exemplu, una dintre cele mai bogate comune din România, PSD a rulat trei candidați în 6 luni: Andrei David, Mihai Lisoschi și, în final, Laura Velescu.

Costel Alexe are două dosare penale în faza de judecată, dar primarii din Zona Metropolitană l-au purtat spre un nou mandat la Consiliul Județean

PSD are 2-3 cicluri electorale fără candidați stabili

PNL are câțiva primari cu 3-4 mandate, greu de clintit de pe scaunul de edil și considerați buni gospodari, ca Ștefan Timofte la Tomești, Stelian Turcu la Lețcani sau Dan Niță la Miroslava. Alții au venit mai recent la conducerea comunelor, dar au schimbat rapid dinamica dezvoltării, prin proiecte cu finanțare europeană, cum sunt Neculai Pamfil la Holboca sau Liviu Dulgheru la Valea Lupului.
PSD s-a retras de mai mult timp din zona urbană și metropolitană, cu imaginea afectată de condamnările lui Gheorghe Nichita, de atacul la democrație al lui Liviu Dragnea și de plecarea cu scandal a lui Mihai Chirica, primar care s-a întors prin numeroase atacuri împotriva propriului său partid. PSD are 8 ani de când n-a mai construit o echipă stabilă în comunele din Zona Metropolitană, negăsind figuri capabile să câștige alegeri.

Diferențe uriașe PNL-PSD la Miroslava și Valea Lupului

Diferența dintre PNL și PSD s-a făcut în aceste comune cu populație mare, niște mini-orașe în care numărul de voturi creează un ecart consistent. Pierderea comunelor mici din județ contează mai puțin pentru că numărul de voturi este mai mic.
Voturile pentru primari sunt un indicator al voturilor pentru președintele de Consiliu Județean. Diferențele dintre PNL și PSD au fost uriașe în Zona Metropolitană.
De exemplu, Miroslava: Dan Niță (PNL) a adunat 5.015 voturi iar Laura Velescu (PSD) doar 756. Diferența a fost de peste 4.200 de voturi. În PSD se spune, la această oră, că șefia Consiliului Județean s-a pierdut în primul rând la Miroslava, cu un pasiv de 4.000 de voturi din totalul de 10.000.
La Lețcani, Stelian Turcu (PNL) a obținut 1.691 de voturi în timp ce Costel Mihalache (PSD) a avut doar 279 de voturi. Diferența: 1.412 voturi.
Popricani: PNL a câștigat cu 2.105 voturi (60%), în timp ce Valeriu Pârlog a obținut doar 980 de voturi (28%). Diferența: peste 1.000 de voturi.
Valea Lupului, o diferență uriașă: Liviu Dulgheru (PNL) a adunat 5.255 de voturi, iar candidatul PSD, Bogdan Ionescu doar 206 voturi. Acesta a fost pe locul 4 din 5, cu doar 4,08%. PNL a făcut aici o diferență de peste 5.000 de voturi.

Exemplul cel mai sugestiv: Valea Lupului, unde diferența dintre PNL și PSD a fost de peste 5.000 de voturi. Aici, la Miroslava și la Pașcani s-a pierdut Consiliul Județean

PSD are un singur fief în Zona Metropolitană: Ciurea

La Holboca, Neculai Pamfil (PNL) a avut 3.774 de voturi, iar Corneliu Ioniță (PSD) a adunat doar 903 voturi. Primul a avut 67,5%, iar al doilea doar 16,15%.
PSD a luat bătaie aproape peste tot în Zona Metropolitană. La Aroneanu, Moruzi (PNL) a avut 1.204 voturi, iar Gigi Dorobanțu (PSD) doar 267. Aproape încă o mie de voturi diferență.
La Tomești, Ștefan Timofte (PNL) a câștigat cu 75,24%, adunând 3.537 de voturi, în timp ce candidatul PSD, Ion Urcaciu, a avut doar 354 de voturi. Încă 3.000 de voturi diferență.
PSD a contracarat cu o singură comună din Zona Metropolitană: Ciurea. Cătălin Lupu (PSD) a câștigat cu 3.958 de voturi (56,2%), iar candidatul PNL, Raul Nemeștean, a avut doar 1.366 voturi (19,4%). Aici, PSD a recuperat peste 2.500 de voturi.
În total, în Zona Metropolitană, PNL a adunat 26.940 de voturi (în 11 comune din jurul Iașului). PSD a avut în total doar 10.410 voturi. Diferența între primari a fost de 16.530 de voturi, iar aceasta a influențat și opțiunea la Consiliul Județean.

În oraș, diferența Alexe-Cojocaru a fost infimă

Singurele confruntări echilibrate în Zona Metropolitană au fost la Bârnova, unde trei candidați (PNL-PSD-USR) au avut un număr apropiat de voturi, și la Rediu, unde candidatul PNL a avut doar 200 de voturi peste PSD.
Singura surpriză oferită de PSD a fost la Dumești, fief liberal, unde Gabriel Agavriloaie l-a învins pe liberalul Mihai Cocoveică, dar diferența de voturi a fost destul de mică – 400.
În municipiul Iași, diferența dintre Costel Alexe (PNL) și Bogdan Cojocaru (PSD) n-a fost mai mare de 1.000 de voturi, în ciuda faptului că Mihai Chirica (PNL) a obținut un număr dublu de voturi față de Bogdan Balanișcu (PSD). În oraș însă, mulți locuitori au aplicat principiul votului util: cei care nu mai voiau ca Alexe să continue la
Consiliul Județean l-au votat preponderent pe Cojocaru, candidatul cu cele mai mari șanse să-l înlocuiască.

Article image
Costel Alexe a impus condiții în concursul de la Școala de Arte pe care doar Vlad Babă le putea îndeplini: vechime 4 ani, management 7 ani, studii de Arte, masterat E de mirare că nu a precizat la concurs și înălțimea 1,78 m și ochii căprui, bâtând spre verde Un martor a recunoscut că Babă i-a falsificat adeverința de vechime la o firmă-fantomă Majoritatea celor anchetați au făcut acorduri de recunoaștere...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 03 Iunie 2024


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30