fbpx
Print this page
Va curge multă apă pe Bahlui până ce Muzeul Municipal va avea primul vizitator. Refăcut complet pe dinafară, gol pe dinăuntru

Va curge multă apă pe Bahlui până ce Muzeul Municipal va avea primul vizitator. Refăcut complet pe dinafară, gol pe dinăuntru


Edilii se gândesc la un concept avangardist, conform celor mai exigente tendințe din domeniu la nivel european. Ecrane augmentate, restaurarea tuturor epocilor din istoria Iașului, de la legiunile romane până în prezent. Obiectivul va fi deschis pentru public în august 2017, dar un termen mai realist este de trei ani.

 

O investiție a primăriei Iași realizată cu ajutorul fondurilor europene zace neutilizată. Muzeul Municipal, fosta Casă Burchi (casa a fost construită de vornicul Ilie Burchi, la începutul secolului al XIX-lea), de pe strada Zmeu, nu a fost deschis publicul larg din cauza lipsei unui concept cultural-turistic, dar și a birocrației sufocante. Aceasta, chiar dacă imobilul este complet reabilitat, recepția lucrărilor fiind făcută la începutul acestui an.


Edilii susțin că oamenii de cultură din Iași, constituiți într-o comisie care să stabilească conceptul muzeului, vin cu idei ce vor conduce la obținerea autorizației prealabile de funcționare a obiectivului, ce urmează să fie eliberată de Comisia Națională a Muzeelor. Astfel, reprezentanții Primăriei susțin că muzeul își va deschide porțile cel târziu în luna august a anului viitor. Nu în ultimul rând, ieșenii de rând, dar și colecționarii, sunt invitați să vină cu idei, obiecte ce pot fi folosite de viitorul muzeu.

 

Vor un muzeu diferit

Specialiștii din cadrul primăriei au explicat pentru 7EST că Muzeul Municipal va veni cu un concept nou, diferit de ce poate fi întâlnit în celelalte muzee din Iași. „Nu va fi o reinterpretare a altor muzee din Iași și nici nu va fi o replică a muzeului din 1920. Încercăm un concept cu totul nou, cu informații noi despre comunitate și oraș. Acest concept pe care trebuie să-l realizăm nu începe de la Primărie, de aceea am constituit o comisie formată din oameni interesați să ofere din știința lor”, a declarat Mihai Pricop, manager de proiect. Din comisie fac parte Cătălin Turliuc, criticul literar Valentin Ciucă, istoricul Sorin Iftimie, Vasile Cotiugă, Virgil Băbîi, Lucian Vasiliu și mulți alții.

 

Restaurat perfect, frumos iluminat, dar fără niciun exponat în interior. Avem și nu avem Muzeu Municipal

Originile Iașului, în povești

Conform conceptului, primul punct care va fi pus în valoare face referire la originile legendare ale Iașului. Astfel, poveștile vor conține episoade din perioada Legiunii a XIII-a romană, Legio Iassiorum, ce vor fi completate de o componentă științifică. Edilii iau în calcul realizarea unui film cu actori independenți care să ruleze pe ecranele muzeului.
Alt obiectiv face referire la prezentarea Iașului ca oraș administrativ. „La acest punct, spre exemplu, vrem să arătăm ce însemna aducțiunea de apă la sfârșit de Ev Mediu. Un astfel de obiect a fost descoprit în curtea Mitropoliei și avem acordul pentru a prelua această mărturie a vremii. Conform conceptului, în al treilea punct vorbim despre evoluția urbană a orașului. Ne-am gândit să amenajăm și o cameră a monumentelor dispărute. Cu ajutorul imaginilor, vrem să redăm cum arăta Iașul în perioada Primului Război Mondial sau chiar în perioada comunistă”, a mai spus Mihai Pricop.

 

Ieșenii sunt așteptați să contribuie

Conform conceptului muzeal, al patrulea obiectiv constă în realizarea unei campanii publice prin care ieșenii sunt invitați să contribuie cu obiecte originale care să amintească de istoria Iașului sau de un anume eveniment.
„Trebuie să fie un muzeu viu. Vom face o campanie prin care invităm ieșenii să vină benevol cu obiecte.Trebuie să înțelegem că avem un bun public patrimonial. Trebuie să fie un muzeu al comunității. Sunt familii în Iași care se pot regăsi în acest muzeu. Mai mult, vrem să inițiem și un traseu turistic care să înceapă din centrul orașului, să intre în zona Mitropoliei, a Palatului Culturii și să ajungă la muzeu. Avem în vedere și reamenajarea pieței Beilicului, aflată la câțiva pași de Muzeul Municipal. Vom avea și o cameră dedicată familiei care a locuit aici, dedicată istoriei acestei familii”, a subliniat Pricop.
Partea conceptuală continuă și cu punerea în valoarea a mărcilor Iașului. Astfel, Ghiocel Ioanid va dona muzeului un copiator, brevetat în anul 1989. Conceptul este completat și de un capitol privind istoria comunității românești. Vizitatorii vor găsi informații despre comunitatea evreiască, grecească, italiană sau rromă, ce au influențat ultimul secol din istoria Iașului. Nu în ultimul rând, iubitorii de muzee vor beneficia și de o sală de lectură unde vor putea consulta volumele dedicate istoriei Iașului.

 

Piața Sf. Vineri din Iașul fanariot. O reconstituire va fi încercată într-una din camerele muzeului

Trei ani până la acreditare

Muzeul Municipal trebuie să aștepte trei ani pentru a primi acreditarea. Însă, poate funcționa doar cu un aviz de la Comisia Națională a Muzeelor. Avizul este așteptat la finalul acestui an. Acesta poate fi eliberat doar după finalizarea conceptului muzeal.
Muzeul va crea și noi locuri de muncă. Astfel, organigrama prevede 17 noi posturi de muzeograf, custode, conservator-restaurator sau îngrijitori. Costurile de reabilitarea a clădirii viitorului Muzeu Municipal s-au ridicat la 12,2 milioane de lei. Responsabilii din Primărie susțin că vizitatorii muzeului nu vor plăti bilete mai scumpe de 10 lei, urmând să fie implementate și pachete promoționale atât pentru turiștii străini, cât și pentru cei din țară.

 

Citește și A doua descălecare a Simirazilor în Primărie. Fostul primar a venit cu tot cu fiu la Palatul Roznovanu

 

Sorin Iftimie:„Este realizabil și necesar”

Istoricul Sorin Iftimie, unul dintre membrii comisiei de realizare a conceptului muzeal, a precizat că dezvoltarea muzeului necesită alocarea unor sume consistente. „Dacă dorim să realizăm niște machete prin care reconstituim vechile clădiri ale Iași, sunt costuri deloc mici. Acest muzeu este realizabil și necesar. E nevoie de un loc de memorie, în care să aflăm cum a crescut, cum s-a dezvoltat. Acest muzeu trebuie să povestească despre vechile ulițe, cum a pătruns tramvaiul, iluminatul public. Sunt muzee în țară care au avut șansa unei moșteniri. Iașul a avut ceva, după 1900, dar reprezenta mai mult o colecție”, a încheiat istoricul.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare