fbpx
Portokal
Universitățile blochează posturile a zeci de profesori plecați de ani de zile peste mări și țări: ultimatum pentru fiica lui Giurma

Universitățile blochează posturile a zeci de profesori plecați de ani de zile peste mări și țări: ultimatum pentru fiica lui Giurma


21 de cadre didactice universitare din Iași au posturile ocupate, deşi sunt în afara ţării de mult timp. La Universitatea Tehnică există un conferenţiar şi un asistent plecaţi să predea în străinătate din 1999. La „Cuza”, cea mai lungă absenţă este a unui profesor plecat la studii din 2011 şi care va reveni în Iaşi în 2017, dar poate că-şi va lua tălpăşiţa din nou.

 

Practică în mediul academic ieşean: un cadru didactic care pleacă în străinătate la studii sau să predea, de multe ori cu zecile de ani, are catedra rezervată pe termen nelimitat. Cele mai multe astfel de situaţii sunt la Universitatea Tehnică (UTI), unde nu mai puţin de 15 cadre didactice au avut sau au depuse cereri de suspendare a contractului de muncă, intrând în concedii fără plată. Lor li se adaugă 6 cadre didactice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

 

Cazul Raluca Catrinel Handley Giurma

Conform documentelor înaintate REPORTER DE IAŞI de către Rectoratul UTI, Raluca Handley Giurma este, cu numele, conferenţiar în cadrul instituţiei. Doar cu numele, pentru că, din 1999, cu scurte pauze, a fost plecată în permanenţă, având postul suspendat. Primele cereri de suspendare le-a depus în 1999, apoi au urmat altele, în 2001, 2002, 2006, 2007, 2008 şi 2010, la ultima fiind aprobată o suspendare valabilă până pe 31 decembrie acest an. Fiică a fostului rector al UTI, Ion Giurma, Raluca Catrinel este plecată la Londra de 10 ani şi lucrează acolo. Absolventă de Informatică la „Cuza”, ea este conferenţiar la Hidrotehnică, aceeaşi facultate în care a activat tatăl său. Femeia lucrează din 1996 în UTI. Iniţial a fost administrator de reţea, promovată pe post de tatăl său, apoi, după terminarea facultăţii, a ocupat un post didactic. Primele cereri de suspendare a activităţii sale  datează din perioada în care era proaspătă angajată a UTI.

 

Mai multe cadre universitare au întins coarda în privinţa perioadei de suspendare a contractelor de muncă

La UTI şi în SUA, în acelaşi timp

Un alt caz ciudat este al asistentului universitar Virgil Constantin Solomon, angajat concomitent la mii de kilometri distanţă. Primele cereri de suspendare a contractului de muncă datează din 1999 şi, de atunci, nu a mai dat pe la facultate. Este în continuare angajatul UTI Iaşi, dar, în acelaşi timp, figurează ca profesor asociat de inginerie mecanică la Youngstown University, în Statele Unite. De la plecarea de la Iaşi, Virgil Solomon şi-a luat şi doctoratul, în 2002, în Japonia. Postul său este în continuare blocat, cel puţin până în decembrie 2016.

Daniela Wilson Apreutesei, asistent în cadrul UTI, a plecat acum 10 ani de la catedră şi are postul rezervat. În prezent, este cadru universitar de Biochimie organică, în cadrul Radboud University, Olanda.

Bogdan Alecsa Claudiu, şef de lucrări la Automatizări şi Calculatoare, este plecat, la cerere, de 3 ani. Răzvan Giuşcă, şef de lucrări, a depus cerere pentru suspendarea contractului în 2011, apoi a revenit şi a plecat din nou în 2014. Şefii de lucrări Eugen Romeo Ghinea şi Nicolae Galupa sunt plecaţi din 2012, respectiv 2013, ambiu cu cereri aprobate până în 2017.

 

Manager de proiect în Marea Britanie

Conferenţiarul Cristian Ulianov este şi el plecat, de aproape 10 ani, de la o catedră din cadrul Universităţii Tehnice. Are postul suspendat pentru toată această perioadă, deşi figurează, în acelaşi timp, drept manager de proiect în cadrul Facultăţii de Mecanică şi Inginerie a Universităţii din Newcastle, Marea Britanie. Şef de lucrări, Dumitru Ilioi are aproape şase ani de vechime în afara catedrei. Constantin Doru Lăzărescu, profesor, şi-a îngheţat postul între 2010-2011, 2013 – 2015 şi 2016-2018, iar Vladimir Martinuşi, asistent, a depus o cerere pentru perioada 2010-2016. Iulian Nor, tot asistent universitar, lucrează, de fapt, în cercetare în Germania, iar colegul său Andrei Ionuţ Ştefancu este plecat în SUA. Tiberiu Teodorescu, şef de lucrări la UTI, a lipsit în 2005-2006 şi perioada ultimilor 9 ani. Gabriel George Ursescu, şef de lucrări, este mai modest: a plecat abia în 2015.

 

Codruţa Antonesei, Liviu Gabriel Creţu, Nicolae Galupa şi Iulian Nor, patru din cei „detaşaţi”

La „Cuza”, doar 6 nume

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” are doar 6 cadre didactice care au depus cereri pentru suspendarea contractelor de muncă. Doi dintre ei au fost trimişi de Institutul Limbii Române să predea peste graniţă, iar ceilalţi patru sunt la studii. Rectoratul UAIC ne-a precizat că cea mai lungă perioadă de suspendare este a conferenţiarului Liviu Gabriel Creţu, din cadrul Facultăţii de Economie. Acesta a depus cerere în 2011, valabilă până în 2017, fiind plecat la studii. De la Facultatea de Litere au lipsit, din 2013, respectiv 2014, cadrele didactice Codruţa Gabriela Antonesei şi Cătălin Mihai Constantinescu. Surse din cadrul UAIC ne-au spus că ambii au fost trimişi de către Institutul Limbii Române să predea româna în alte ţări.

De la Facultatea de Fizică lipseşte, din 2014, lectorul universitar Radu Andrei Tănasă, plecat la studii, iar la Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei există o cerere de suspendare a contractului de muncă depusă de către Mioara Cristea. De la Matematică lipseşte, din 2013, Ionel Dumitrel Ghiba.

 

„Noi nu plătim profesorii plecați. Sunt câteva cadre didactice din cei 1.100, un procent foarte mic”. Dan Caşcaval, rector UTI

Rectorul UTI: „Nu mai semnez nicio suspendare”

Noul rector al UTI, prof.dr. Dan Cașcaval, spune că va propune modificări în contractul colectiv de muncă pentru a limita fenomenul posturilor suspendate. „Suspendările sunt conforme cu ceea ce avem acum scris în contractul colectiv de muncă: nu există limite, deși în legislație avem limite de 7 ani. Pentru anul viitor, vom renegocia contractul colectiv de muncă și vom impune o perioadă maximă, probabil de 7 ani”.

Rectorul spune că s-a trezit cu această problemă preluată de la predecesorul său: „În timpul mandatului meu, nu a obținut nimeni semnătură pe astfel de suspendări. Spre exemplu, Raluca Handley Giurma va trebuie să revină la facultate, pe un post de profesor, începând cu semestrul II. Suspendarea ei este valabilă până pe 31 decembrie, după aceea eu nu mai semnez alta. Am discutat deja, își rezolvă problemele la Londra și revine la post”.

 

Citește și Rectorul Giurma şi soţia: şapte concedii externe plătite de universitate

 

Rectorul Dan Cașcaval a mai menționat că financiar universitatea nu a pierdut nimic. „Noi nu plătim profesorii plecați. Sunt câteva cadre didactice din cei 1.100, un procent foarte mic”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Go to top