fbpx
 
Abisul unui milionar ieșean: Prisecariu, lăsat fără penthouse de portărei

Abisul unui milionar ieșean: Prisecariu, lăsat fără penthouse de portărei


O nouă lovitură pentru omul de afaceri Dănuţ Prisecariu. Din copilul-minune al afacerilor din Iaşul anilor 2000, s-a transformat într-o umbră a celui care a fost. Un executor judecătoresc îi vinde la licitaţie penthouse-ul şi un apartament dintr-un  bloc din Copou. Primul, cu suprafaţa cât o vilă, este evaluat la 262.000 de euro. 

 

A pierdut Hala Centrală, este pe cale să rămână fără mall-ul din Botoşani şi Hotelurile Astoria şi Traian, firmele cele mai importante îi sunt în insolvenţă sau faliment, DNA l-a percheziţionat, iar zilele trecute un executor judecătoresc a anunţat că îi scoate la licitaţie apartamentul de lux în care locuieşte. Problemele par că nu se mai opresc pentru unul dintre cei mai afectaţi de criză oameni de afaceri din Iaşi.

 

Dator la bănci

În urma neachitării unui credit luat de la Garanti Bank, în 2008, omul de afaceri Dănuţ Prisecariu este pe cale să piardă două apartamente deţinute într-un bloc de pe Strada Sărăriei nr. 187A. Astfel, executorul judecătorec Mihai Florea va pune în aplicare pe 7 decembrie 2016 o sentinţă a Judecătoriei Iaşi, prin care Prisecariu a fost obligat la plata sumei de 879.930,63 euro.

Primul imobil scos la licitaţie pentru îndestularea datoriei este un apartament penthouse cu suprafaţă utilă de 208,41 mp şi evaluat la 1,17 milioane lei. Acelaşi apartament este urmărit pentru a fi executat şi de Volksbank, Credit Plus şi OTP Bank.

Pentru recuperarea datoriei, în aceeaşi zi, executorul va mai scoate la licitaţie un alt apartament deţinut de Dănuţ Prisecariu, în acelaşi bloc, dar la etajul 1. Acest apartament este mai mic decât primul, având suprafaţa utilă totală de 124,31 mp. Preţul de pornire a licitaţiei va fi de 706.000 de lei, potrivit expertizei.

 

Preţul va scădea dacă nu sunt amatori

„Nu ştiu să spun dacă se vor vinde sau nu la acest termen. În cazul în care nu se vor vinde, vor fi scoase la licitaţie cu preţ de 75% din actuala valoare. Dacă nici atunci nu se vor vinde, valoare de licitaţie va scădea la 50% la următorul termen. Potrivit Codului de Procedură Civilă, la acest termen se poate vinde sub această valoare dacă sunt prezenţi cel puţin doi licitatori“, spune executorul judecătoresc Mihai Florea.

În ciuda încercărilor REPORTER DE IAŞI de a-l contacta pe omul de afaceri ieşean, pentru a-şi spune punctul de vedere, acesta nu a putut fi găsit.

 

La ultimul nivel al acestui bloc se află apartamentul de lux deţinut de Prisecariu (foto mic)

Imperiul cade ca un castel de cărţi

Firmele deţinute de Dănuţ Prisecariu cad una după alta, iar omul de afaceri pare a se afla în incapacitatea de a face faţă creditorilor ce se înscriu pe lista păgubiţilor.

Preluat în urmă cu mulţi ani de Prisecariu, complexul comercial Hala Centrală, a fost vândut la licitaţie de executorul judecătoresc în această vară. Imobilul a fost cumpărat de Cristian Zămosteanu. Preţul cu care a fost achiziţionată Hala Centrală a fost de 3,7 milioane de euro, mult sub cel evaluat iniţial. Clădirea avea la evaluare o valoare de piaţă de 40,7 milioane lei.

 

Două hoteluri ar putea ajunge la Stanciu

Conform Ziarul de Iaşi, omul de afaceri Cristian Stanciu şi-a manifestat recent intenţia de a licita pentru Hotel Astoria şi Grand Hotel Traian, deţinute de firma Turism Moldova a lui Prisecariu. Hotelurile vor fi scoase la licitaţie, cel mai probabil, în prima jumătate a anului viitor.

La mijlocul lunii octombrie, Curtea de Apel a decis definitiv ca societatea Turism Moldova să intre în faliment şi, în consecinţă, activele firmei să fie scoase la licitaţie. Un alt imobil aflat în patrimoniul societăţii este Hotelul Rapsodia din Botoşani, loc unde procurorii DNA au făcut recent o percheziţie legată de modul în care Prisecariu a obţinut un teren pentru a ridica în oraş un mall.

 

Mall-ul Uvertura, scos la vânzare

Deschis cu mare tam-tam în 2013, Uvertura Mall din Botoşani a fost scos la vânzare după ce centrul comercial a intrat în insolvenţă anul trecut. Propunerea de vânzare a fost făcută lichidatorului judiciar de către Banca Transilvania, cel mai mare creditor al societăţii.

Potrivit tabelului preliminar al creanţelor, apărut în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, societatea a intrat în insolvenţă în toamna anului trecut cu datorii în valoare de 252 de milioane de lei. Printre creditori mai apar Primăria Botoşani, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, societatea Modern Calor, Urban Serv şi Eltrans.

 

34,5 milioane de euro pe Moldova Mall

Una dintre puţinele afaceri profitabile făcute de Prisecariu este Moldova Mall. Complexul din centrul Iaşului, cu o suprafaţă închiriabilă de 9.024 metri pătraţi, a fost vândut în 2006 către un fond de investiţii britanic pentru circa 34,5 milioane de euro.

Totuşi, datoriile firmei Moldova Universal SRL, cea prin care s-a făcut vânzarea, sunt acum de aproximativ 23 de milioane de euro.

 

Afacere ratată cu blocuri pentru Prisecariu

Botoşani: Blocuri pe care nu le vrea nimeni

Prisecariu a construit, în 2009, în Botoşani, trei blocuri cu câte 80 de apartamente. Locul: Complexul „Anotimpuri“, pe fostele terenuri ale fabricii de pâine Moldopan. Criza i-a dat, însă, planurile peste cap, acesta negâsind cumpărători pentru aceste apartamente. În 2013, omul de afaceri ieşean a încercat să vândă aceste blocuri Primăriei Botoşani, însă, după mai multe încercări, discuţiile au fost sistate.

 

Alţi milionari lăsaţi fără case

Dănuţ Prisecariu nu este singurul om de afaceri ieşean a cărui casă este scoasă la licitaţie. În 2014, Constantin Şorănescu a rămas fără vila situată pe Aleea Bucium nr. 15 după ce a fost executat silit. Imobilul a fost vândut la licitaţie la preţul de 1,4 milioane de lei. Şorănescu şi-a pierdut casa după ce şi-a ipotecat imobilul în 2009, în urma unui împrumut luat de la BCR.

Şi deputatul Viorel Blăjuţ are probleme cu executorii judecătoreşti. Casa acestuia din Copou a fost vândută, dar licitaţia s-a reluat după ce cumpărătorii n-au mai venit cu banii.

Patronul Siraj, Ahmad Al Deiri, a fost executat silit în 2014. Vila acestuia din Bucium, cu demisol, două etaje şi o piscină de 140 mp au fost scoase la licitaţie. Imobilul a fost evaluat la 5,3 milioane lei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30